<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2394912390624130&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

5 vinkkiä tiedon visualisointiin

24.10.2017

5 vinkkiä tiedon visualisointiin

Tiedon visualisoinnin tehtävänä on tehostaa lukujen tarjoaman tiedon ymmärrystä ja siten ohjata liiketoimintaa oikeaan suuntaan. Visualisoinnilla saavutetaan kiistattomia hyötyjä, joista merkittävin on jatkuvasti kasvavan datamäärän tehokkaampi tulkinta. Mutta miten kannattaisi lähteä liikkeelle ja millaisia hyviä käytänteitä visualisointiin liittyy? Tässä listaus käytännön vinkeistä onnistuneen lopputulokseen saavuttamiseksi!

1. Datan laatu ja visualisoinnin käyttötarkoitus

Ei ole dataa, jota ei voisi visualisoida, vaan jo esimerkiksi taulukosta värillä korostamalla nopeutat tärkeän tiedon löytämistä. Tärkeintä onkin pohtia aina visualisoinnin käyttötarkoitusta ja sitä, mitä sillä halutaan saada irti. Onko tarkoituksena vertailla arvoja vai kuvata trendejä? Entä onko tarve staattiselle vai dynaamiselle kuvaajalle? Nämä kaikki ovat oleellisia kysymyksiä tiedon visualisointiin ryhdyttäessä. Esimerkiksi staattinen kuvaaja toimii, jos tarkoituksena on visualisoida dataa vaikka painettuun mediaan - dynaaminen kuvaaja taas tarvitaan silloin, jos tietoa on seurattava ajantasaisesti.

Päivittäisessä käytössä olevasta liiketoimintadatasta kannattaa tehdä mieluummin tylsä, mutta helposti ymmärrettävä visualisointi kuin visuaalinen taideteos, johon käyttäjän on perehdyttävä ja käytettävä aikaa ymmärtääkseen, mitä visualisointi esittää.

2. Värit

Värejä ei pidä käyttää huvin vuoksi, vaan aina käyttötapauksen mukaan. Jos esimerkiksi päättää värjätä jokaisen pylväsdiagrammin tolpan eri värillä, on tulos varmasti epäonnistunut. Parhaimmillaan värit korostavat kiinnostavaa ja kriittistä tietoa ja siten helpottavat kokonaisuuden silmäilyä.

Punainen ja vihreä ovat hyviä esimerkkejä vakiintuneesta tavasta käyttää värejä. Nämä värit kertovat välittömästi tiettyjä asioita: punainen viittaa negatiiviseen arvoon, kun taas vihreä kertoo asioiden olevan plussalla. Värin valinnassa kannattaa olla tarkkana ja valita mielellään mahdollisimman neutraalit, mutta toisistaan erottuvat värit. Ihmissilmä nimittäin huijaa helposti, esimerkiksi kaksi todellisuudessa saman korkuista toisistaan erillään olevaa pylvästä näyttäytyvät eri kokoisina, jos väreiksi on valittu punainen ja sininen. Syynä tähän on punaisen värin korostuminen, jolloin kyseinen palkki näyttääkin pidemmältä!

3. Graafit

Myös graafien hyödyntäminen lähtee liikkeelle käyttötarkoituksesta: mitä niillä halutaan kertoa? Erityisesti pylväs- ja viivadiagrammit ja niiden eri variaatiot ovat suosittuja, koska ne antavat nopealla silmäyksellä paljon tietoa. Viivadiagrammit kuvaavat datan trendejä ja pylväät ovat hyviä tiedon vertailussa.

Piirakkadiagrammikin on paljon käytetty kuvaaja, mutta se ei ole paras vaihtoehto arvojen vertailuun. Kahdesta hyvin saman kokoisesta viipaleesta on vaikea huomata eroavaisuutta, eli pylväsdiagrammi on silloin parempi valinta.

Datan ulottuvuutta taas voi tarkastella esimerkiksi scatter plot -kuvaajasta, joka näyttää ylä- ja ala-arvoja sekä datan korrelaatiota. Myös erilaiset kartat visualisoivat alueellisia eroja. Olipa kyseessä maailmankartta tai vaikka tehdashallin pohjapiirros, värien avulla kartan eri alueilla tapahtuvaa toimintaa voidaan viestiä tehokkaasti.

4. Ikonit

Ihmiset ovat tottuneet hakemaan katseellaan ikoneita, joten helposti tunnistettavat ikonit nopeuttavat tiedon hahmottamista. Ikonin tarkoitus on kiinnittää huomiota siihen liittyvään tietoon, mutta samalla hyvä ikoni kertoo saman asian kuin otsikkokin. Esimerkiksi rattaan kuva viittaa yleisesti asetuksiin ilman, että sitä tarvitsisi erikseen ilmoittaa tekstimuodossa.

Samoin kuin värien kanssa, ikoneita ei pidä viljellä vain koska niitä on kiva olla - lopputulos voi vain hämmentää ja johtaa harhaan. Vaikkakaan väärä ikonin käyttö ei sekoita yhtä pahasti kuin väärä värin käyttö, kannattaa ikoni valita vain jos se on selkeä ja informatiivinen annetussa asiayhteydessä. Esimerkiksi KPI-lukujen yhteydessä vaikkapa dashboardilla ikoneita kannattaa hyödyntää.

5. Työkalut

Myös työkaluissa käyttötarkoitus määrittää sen, millainen ratkaisu kannattaa valita - jos tarkoituksena on tuottaa vain painettu kuva, on usein pelkästään visualisointiin tarkoitettu työkalu riittävä. Jos tietoa sen sijaan käytetään päivittäisen toiminnan ohjaamisessa, tulee työkalun taipua myös muuhun käyttöön ja visuaalisuuden olla osa kokonaisuutta, jottei datan käsittely jää puolitiehen.

Fiksu BI-työkalu tukee tiedon analysointia esimerkiksi ehdottamalla värivalintoja automaattisesti. Värit saattavat tuntua tylsiltä, mutta ne ovat valmiiksi mietittyjä korostamaan haluttuja trendejä tai eroavaisuuksia. Nuo värit on myös mahdollista mukauttaa vastaamaan yrityksen värimaailmaa. Kannattaa siis valita työkalu, joka soveltuu juuri oikeaan tarpeeseen ja tukee päivittäistä työntekoa.

Lisälukemista kiinnostuneelle

Näillä käytännön vinkeillä saat lentävän lähdön tiedon visualisointiin. Kirjoitimme blogiin aiemmin tiedon visualisoinnin hyödyistä - suosittelemme sitä sinulle seuraavaksi!

Lataa myös maksuton oppaamme: Tiedon visualisointi liiketoiminnan tukena Lataa myös m

Tiedon visualisointi liiketoiminnan tukena

KIRJOITTAJA:
Pengon Oy
Pengon on tiedolla johtamisen asiantuntijayritys, joka kehittää ja toteuttaa kokonaisvaltaiset Business Intelligence -ratkaisut asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin eri toimialoilla. Tarjontamme ulottuu dataintegraatioista ja tietovarastoista analytiikkatyökaluihin ja datalukutaidon palveluihin.

Tilaa uusimmat artikkelit sähköpostiisi

Suosituimmat blogikirjoitukset

Jäikö sinulla jotain kysyttävää?

Ota meihin yhteyttä

Jos haluat keskustella tietojohtamisen palveluista tai kaipaat tukea BI-ratkaisun käytössä, jätä meille viesti.
Palaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

045 230 1660
info(at)pengon.fi