<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2394912390624130&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

BI-järjestelmä on paras sijoitus, jonka yrityksesi voi tehdä

11.01.2017

bi-jarjestelma-on-paras-sijoitus-pengon-kuva.jpegMinkä tahansa yrityksen toiminnon menestyksellinen hoitaminen edellyttää tietoa. Se, kuinka tiedon hankinta ja hyödyntäminen tapahtuu, lopulta ratkaisee yrityksen toiminnan menestyksen. Tieto siis tuo menestystä, ja paras tapa kerätä, hyödyntää ja analysoida tietoa on hankkia nykyaikainen BI-järjestelmä. BI-järjestelmän investointi tuottaa itsensä takaisin 100 % varmasti, edellyttäen että järjestelmän käyttöönotto toteutetaan tarvelähtöisesti ja huolellisesti sekä osaavan kumppanin avulla.

BI-järjestelmä lisää liiketoiminnallista älykkyyttä – kirjaimellisesti!

Miksi BI-järjestelmä on niin hyvä sijoitus? Vastaus on hyvinkin yksinkertainen ja sen voi päätellä jo pelkästään järjestelmän nimestäkin: ”Business Intelligence”. BI-järjestelmä siis tuo täysin uudenlaista älykkyyttä liiketoimintaan ja avaa mahdollisuuksia, joita ei todennäköisesti koskaan huomattaisi perinteisten tiedon raportointi- ja analyysimenetelmien avulla.

Kaikki kyllä tuntevat menestyvän liiketoiminnan perusperiaatteet ainakin teoriassa: myy kalliimmalla kuin ostat ja tuota mahdollisimman kustannustehokkaasti. Liiketoiminnan oikeaoppinen ohjaaminen ja kehittäminen osoittautuvat kuitenkin käytännön tasolla yllättävän haasteellisiksi tehtäviksi. Perusliiketoiminta kyllä rullaa, mutta mitä jos tahtoisimmekin kasvaa, kehittyä ja uudistua? Kuinka ohjaamme liiketoimintaa juuri meille merkitykselliseen suuntaan?  Mitä enemmän yrityksellä on tuotteita, palveluita, työntekijöitä tai asiakkaita, sitä haasteellisemmaksi tämän paletin kasassa pitäminen muodostuu. Liikkuvia osia on lopulta niin paljon, että niiden ohjaamiseksi tehtäviä, oikeita päätöksiä on hyvin vaikea tehdä ilman oikealaista tietoa. Toki liiketoiminnan ohjaaminen tietoon perustuen on mahdollista myös ilman BI-järjestelmää, mutta se vaatii huomattavasti enemmän aikaa ja vaivaa. Miksi tehdä asiat vaikeasti, jos voisit tehdä ne helpommin, nopeammin ja tehokkaammin – todistetusti?

BI-järjestelmän käyttöönotto tulee varmasti laskemaan useamman henkilön sykettä sekä näyttäytymään ennen kaikkea ajankäytön tehostumisena ja kokonaisuuden parempana hallintana. Tehokkuutta voidaan kasvattaa mm. talouden, myynnin, varastoinnin, asiakassuhteiden ja hankintatoimien kehittämisessä, vain muutamia esimerkkejä mainitaksemme. BI-järjestelmälle on mahdollista määrittää myös rahallinen arvo tehokkuuden nousun ja ajankäytön tehostumisen kautta. Investoinnin rahallista arvoa on kuitenkin hankala verrata BI-järjestelmää edeltävään aikaan, sillä tarkasti mitattua vertailukohtaa on harvoin ylipäätään olemassa. Mittaatteko te tällä hetkellä mm. raportointiin käytettyä aikaa rahallisesti?

BI-järjestelmän ROI ja takaisinmaksuaika ovat omaa luokkaansa

BI-järjestelmän ROI eli tuottoaste on laskettavissa ja usein päihittää monen muun investoinnin tuottoasteen kirkkaasti. Mitä enemmän yrityksessä on erilaisia funktioita, sitä tuottavampi ja kannattavampi investointi BI-järjestelmä on. Investointi on kannattava jo yhtä tuotetta tai palvelua myyvälle yritykselle, mutta hyöty kertaantuu sitä mukaa, mitä enemmän tuotteita, palveluita, asiakkaita, henkilöstöä tai vaikkapa tuotantoa yrityksessä on.

ROI:n lisäksi myös järjestelmän takaisinmaksuaika on helposti selvitettävissä. Takaisinmaksuajan selvittäminen lähtee liikkeelle nykyisen toiminnan ja ajankäytön tehokkuudesta: paljonko kuluu aikaa tämänhetkiseen raportointiin, millä menetelmillä raportointia toteutetaan, kuinka usein raportoidaan, millä työkaluilla raportointi tapahtuu ja niin edelleen. Tälle toiminnolle määritellään kustannus ja saatuja ajan kustannuksia verrataan lopulta järjestelmän kustannuksiin. Yleisesti ottaen esimerkiksi Qlik-ratkaisujen takaisinmaksuaika liikkuu muutamissa kuukausissa. Jos laskelmiin otetaan mukaan myös käänteinen näkökulma, eli mihin muuhun tuottavaan työhön raportointia toteuttava työntekijä voisi käyttää kaiken vapautuneen aikansa, takaisinmaksuaika lyhenee entisestään. Jos huomioidaan vielä yleisellä tasolla tehostuneempi ja sujuvampi liiketoiminta, takaisinmaksuajassa voidaan puhua parhaimmillaan jopa vain viikoista.

Hyvin usein näihin kysymyksiin porauduttaessa selviää myös, että todellisuudessa raportoinnista vastaavien pitäisi tuottaa jopa nykyistä enemmän tietoa, mutta raportointi vie jo nykyisellään niin paljon aikaa, ettei enempi ole mahdollista. Toimintoja pitäisi saada automatisoitua ja tietoa pitäisi ylipäätään olla saatavilla laajemmin. Tähän ei vain ole aikaa tai oikeita keinoja.

Aidosti hyödyttävä ja tuottava investointi jokaiselle yritykselle

BI-järjestelmä tuo säästöjä ja lisää tuottavuutta yrityksessä kuin yrityksessä - koosta tai toimialasta riippumatta. Tämän olemme todistaneet monissa asiakasprojekteissamme, ja asiakkaamme ovat itsekin kertoneet BI-järjestelmän avulla saavutetuista hyödyistä. Monet ovatkin todenneet, että ilman BI-järjestelmää ja Qlik-ratkaisua he eivät olisi edes tienneet, mitä heidän tulisi oikeastaan tietää liiketoiminnastaan. Toki asiakkaamme ovat yksilöllisiä ja niin ovat heidän kokemuksensakin, mutta yli 100 asiakasta ei voi olla väärässä. Emme ole Pengonilla törmänneet asiakasprojektiin, jossa BI-järjestelmästä ei koettaisi olevan hyötyä.

BI-järjestelmän avulla saat uudenlaisen näkyvyyden yrityksesi toimintaan sekä uudenlaiset mahdollisuudet kehittää yritystäsi seuraavalle tasolle. Business Intelligence mahdollistaa mm. tehokkaamman raportoinnin, älykkäämmät ennusteet ja paremman läpinäkyvyyden kaikkiin toimintoihin. BI-järjestelmän avulla pysyt aina tiedon päällä ja tiedät, mitä yrityksessäsi tapahtuu. Parempi näkyvyys liiketoimintaan voi vaikuttaa myös yrityksen arvoon rahoittajia tai kumppaneita ajatellen.

Kaipaatko lisätietoa Business Intelligencestä?

opaskuva_bi-jarjestelman-hankinta.png

Jos olet kiinnostunut BI-järjestelmän hankinnasta, suosittelemme tutustumaan BI-järjestelmän hankinta -tietopakettiin. 

Materiaalissa annamme näkökulmia ja vinkkejä mm. BI-järjestelmien vertailuun sekä itse järjestelmän hankintaan ja käyttöönottoon liittyen. Luettuasi oppaan osaat paremmin hahmottaa mitä BI-järjestelmältä tulee vaatia, kuinka käyttöönotto yleensä tapahtuu sekä mitä hankintaprosessissa tulee ottaa huomioon. 

Jos kiinnostuit BI-järjestelmän tuottavuudesta, suosittelemme sinua tutustumaan myös muihin materiaaleihimme, joissa avaamme Business Intelligencen ja erityisesti Qlik-ratkaisujen edistyksellisyyttä. Tutustu mm. Liiketoimintatiedon hyödyntämisen pikaoppaaseen, Kohti parempaa ja helpompaa raportointia -pikaoppaaseen sekä Business Intelligence - Usein kysytyt kysymykset - materiaaliimme

Olemme myös pian julkaisemassa blogiartikkelin koskien Qlik Sensen ainutlaatuista assosiatiivista käyttöä, jonka avulla saat vastauksia kysymyksiisi ennen kuin edes osasit kysyä niitä! Pysy kuulolla, tai tilaa uusimmat blogiartikkelimme helposti sähköpostiisi oikealla olevalla lomakkeella.

KIRJOITTAJA:
Pengon Oy
Pengon on tiedolla johtamisen asiantuntijayritys, joka kehittää ja toteuttaa kokonaisvaltaiset Business Intelligence -ratkaisut asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin eri toimialoilla. Tarjontamme ulottuu dataintegraatioista ja tietovarastoista analytiikkatyökaluihin ja datalukutaidon palveluihin.

Tilaa uusimmat artikkelit sähköpostiisi

Suosituimmat blogikirjoitukset

Jäikö sinulla jotain kysyttävää?

Ota meihin yhteyttä

Jos haluat keskustella tietojohtamisen palveluista tai kaipaat tukea BI-ratkaisun käytössä, jätä meille viesti.
Palaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

045 230 1660
info@pengon.fi