<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2394912390624130&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Qlik vs. Power BI

30.05.2017

Qlik vs Power BI

Qlik ja Power BI ovat tällä hetkellä käytetyimpien Business Intelligence -ratkaisujen joukossa Suomessa, ja monet BI-ratkaisua harkitsevat yritykset toteuttavat vertailuja juuri näiden kahden välillä. Qlik ja Power BI ovat monessa suhteessa hyvin saman tyyppisiä ratkaisuja, mutta molemmissa on luonnollisestikin omat ominaispiirteensä, jotka on syytä huomioida järjestelmiä vertailtaessa ja sopivimman ratkaisun valinnassa.

Qlik – Moninaisiin tarpeisiin soveltuva ratkaisu

Qlik on ollut jo seitsemän vuotta putkeen mm. Gartnerin vertailujen kärkipaikoilla ja nousi muutama vuosi sitten haastajan paikalta suosituimmaksi BI-toimittajaksi myös Suomessa. Qlik on uuden sukupolven työkalu tiedon visualisointiin ja analysointiin. Se on myös ennen kaikkea kokonainen ohjelmistoalusta, joka skaalautuu pk-yrityksistä monikansallisiin konserneihin ja niiden moninaisiin tiedolla johtamisen tarpeisiin. Qlik soveltuu datan hankintaan, jalostamiseen ja julkaisuun monin eri tavoin yrityksen sisäisesti sekä ulkoisille sidosryhmille.

Qlikin ensiluokkaisuus perustuu erityisesti sen visuaalisuuteen ja intuitiiviseen käyttöön. Qlikin avulla kuka tahansa organisaatiossa voi luoda sovelluksia, raportteja, visualisointeja ja esityksiä, sekä louhia ja tutkia tietoa omien tarpeidensa mukaisesti. Käytännössä Qlik siirtää vallan suoraan loppukäyttäjälle.

Qlikin saa käyttöön todistetusti parhaimmillaan vain muutamassa tunnissa ja kehitystyötä voidaan jatkaa kätevästi käytön ohessa. Nopea käyttöönotto on monen tekijän summa. Qlik ei tarvitse lainkaan tietovarastoa, joten tietovarastoa ei tarvitse rakentaa erikseen, ellei sitä ole ollut käytössä aiemminkaan.

Qlikin käyttöönottoon ei myöskään vaadita kuin yksi henkilö, joka tuntee tulevien käyttäjäryhmien tarpeet. Koodausosaamista tai vastaavaa käyttöönotto ei siis vaadi lainkaan, kun kumppani hoitaa pystytyksen. QIX-moottorin ansiosta kaikki yrityksessä oleva data voidaan tuoda järjestelmään yhdellä kertaa ja siivota sekä luokitella data suoraan käyttöönoton yhteydessä automaattisesti. QIX-moottori hoitaa siis sen, mikä normaalisti voisi kestää useita päiviä, jopa viikkoja.

Power BI – Tuttu ja turvallinen valinta Microsoft-käyttäjille

Power BI on toinen yleisimmistä BI-ratkaisuista Suomessa. Power BI on Microsoftin kehittämä BI-ratkaisu, joka tuo tiedon käyttäjien saataville parilla painalluksella. Vielä muutama vuosi sitten Power BI oli vielä suhteellisen kehittymätön ratkaisu BI-näkökulmasta, mutta kesän 2015 työkalun ”uuden tulemisen” myötä sen suosio on kasvanut huomattavasti.

Power BI:tä pidetäänkin tänä päivänä hyvin varteenotettavana vaihtoehtona perinteisesti markkinaa hallinneille Qlikille, SAPille ja Tableaulle, mutta eroja järjestelmien välillä toki löytyy edelleen. Tämä uusi, kehittyneempi versio Power BI:stä tarjoaa monipuoliset ominaisuudet myös itsepalvelukäyttäjälle. Myös Gartner on noteerannut Power BI:n vuosittaisessa Magic Quadrant –raportissaan visionäärisimpien toimijoiden joukkoon.

Power BI:n etuna on ehdottomasti sen suora integroitavuus Microsoftin muiden tuotteiden, kuten Excelin, kanssa. Vaikka muutkin BI-ratkaisut on integroitavissa Exceliin ja muihin Microsoftin työkaluihin, on Power BI:n etuna natiivi integraatio ja ylipäätään se, että se on Microsoftin tuote. Moni on tottunut käyttämään Microsoftin tuotteita jo entuudestaan, jolloin Power BI toimii luonnollisena lisänä tuoteperheeseen.

Power Bi:n käyttöönottoprojektin pituus riippuu luonnollisesti rakennettavan ympäristön laajuudesta ja ympäristön valmiusasteesta sekä esimerkiksi olemassa olevien tietokantojen ja lähdejärjestelmien määrityksistä, mutta keskimäärin käyttöönotto tapahtuu noin kuukaudessa (30 päivää). Power BI -ratkaisu tukeutuu erilaisiin Microsoftin tuotteisiin ja samalla vaatii osittain myös erityisosaamista. Käyttöönotossa on hyvä huomioida myös tarvittavien palvelimien määrä, mikäli yritys ei ole entuudestaan ”Microsoftin pilvessä”.

Haluatko lisätietoja?

Mikäli olet kiinnostunut Qlikin ja Power BI:n tarkemmasta vertailusta, tutustu aiheesta kertovaan oppaaseemme ”Qlik VS Power BI”. Oppaassa kerromme molempien työkalujen ominaisuuksista, erityishuomioista, käyttöönotosta ja hinnoittelusta tarkemmin. Oppaasta saat valmiuksia järjestelmien oikeaoppiseen vertailuun ja valinnassa huomioitavien asioiden tunnistamiseen. Lataa opas tästä.

Qlik vs Power BI -opas

KIRJOITTAJA:
Pengon Oy
Pengon on tiedolla johtamisen asiantuntijayritys, joka kehittää ja toteuttaa kokonaisvaltaiset Business Intelligence -ratkaisut asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin eri toimialoilla. Tarjontamme ulottuu dataintegraatioista ja tietovarastoista analytiikkatyökaluihin ja datalukutaidon palveluihin.

Tilaa uusimmat artikkelit sähköpostiisi

Suosituimmat blogikirjoitukset

Jäikö sinulla jotain kysyttävää?

Ota meihin yhteyttä

Jos haluat keskustella tietojohtamisen palveluista tai kaipaat tukea BI-ratkaisun käytössä, jätä meille viesti.
Palaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

045 230 1660
info@pengon.fi