<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2394912390624130&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Qlikin QIX-moottorin merkitys älykkäässä raportoinnissa (osa 2)

05.09.2016

QIX-moottori

Kerroimme aiemmassa artikkelissamme Qlikin älykkäästä ja ainutlaatuisesta QIX-moottorista, jonka avulla voidaan tuottaa monimutkaisiakin analyyseja yksinkertaisesti. QIX-moottori mahdollistaa eri lähteistä haettujen tietojen suhteiden tarkastelun samassa näkymässä. Mutta mitä hyötyjä QIX-moottorista todella on käyttäjälle ja miten moottorin toiminta näkyy käytännössä Qlik-ratkaisujen toiminnassa?

Perinteinen raportointi laahaa aikaansa jäljessä

Perinteisesti raportointi toteutetaan samalla kaavalla kuukaudesta ja vuodesta toiseen, rutiineista ja manuaalisuudesta luopumatta. Jos joku joskus toivoisi raporttiin lisätietoja tai –selvityksiä, vastauksia voi joutua odottelemaan pidemmänkin aikaa. Prosessi on hidas, jäykkä ja mukautumaton nykypäivän tarpeisiin. Kaikki raportoinnin ja analytiikan parissa varmasti tunnistavat tuskan. Olemmekin blogissamme puhuneet tästä tuskasta jo monesti aiemmin ja tarjonneet siihen myös ratkaisua: Business Intelligence.

Qlikin Business Intelligence -ratkaisujen avulla kuka tahansa organisaatiossa voi tuottaa omat raporttinsa itse – juuri sellaisina, kuin hän ne tarvitsee. Käyttäjältä ei vaadita analytiikkaosaamista tai koodaustaitoja, vaan ainoa vaatimus on uteliaisuus ja kiinnostus yrityksessä olevaan dataan. Kaikki tämä on QIX-moottorin ansiota. Joko kiinnostuit?

QIX-moottori hoitaa raportoinnin taustatyöt puolestasi

Qlik-ratkaisut tuovat poikkeuksen perinteiseen. QIX-moottorin ansiosta ne keräävät kaiken yrityksessä olevan tiedon eri tietovarastoista samaan, reaaliaikaiseen näkymään.

QIX-moottorin toiminta kuulostaa uskomattomalta, ja sitä se lähestulkoon onkin. QIX-moottorin ansiosta Qlik-ratkaisut pystyvät näyttämään kaiken datan yhdessä näkymässä, kuitenkin jäsennellysti ja selkeästi. Kaikkea dataa ei tarvitse kahlata läpi, vaan Qlik osaa jäsennellä ja ryhmitellä toisiinsa liittyvät tiedot helposti ymmärrettävään muotoon. Jos haluat tarkastella myyntilukuja tuotteittain, se onnistuu parilla klikkauksella. Jos taas haluatkin vaihtaa myyntilukujen tarkastelun myyjittäin, voit vain vaihtaa näkymää, ja data muuttuu reaaliajassa valintojasi vastaavaksi.

Qlik-käyttöliittymä hyödyntää visuaalisuutta ja se tarjoaakin kaavioita, taulukoita ja mittareita graafisen käyttöliittymän avulla. Niiden avulla tietoja voidaan hahmottaa selvästi nopeammin kuin tarkasteltaessa vain numeerisia raportteja.

Älykäs hakutoiminto mahdollistaa uusia oivalluksia

Perinteiset BI-järjestelmät tarjoavat yleensä vain yhden reitin tarkastella tietoja, sillä haut noudattavat tiettyjä ennalta määriteltyjä polkuja. Älykäs moottori mahdollistaa kuitenkin myös älykkäät hakutoiminnot. QIX-moottorin avulla hakusanaksi voidaan valita esimerkiksi jokin tietty alue, tuote tai henkilö. Mikä tahansa arvo voi siis toimia alkupisteenä raportoinnille.

Tietoja voidaan hakea joko suoraan tai epäsuorasti: käyttäjä voi kirjoittaa olennaisia sanoja tai lauseita hakukenttään, jolloin Qlik näyttää heti niihin liittyvät datat tai tulokset. Ainoastaan yhdellä sanalla voit löytää hakutoiminnon avulla uusia ulottuvuuksia datasta, joita et osannut kaivatakaan. Kun kaikki tieto on jäsennelty suhteessa toisiinsa, mahdollisuudet ovat rajattomat.

Tietoon perustuvaa, tehokasta päätöksentekoa

Ratkaisu ei ole sidottu etukäteen määriteltyihin hakutoimintoihin, raportteihin tai datamalleihin, vaan assosioinnin avulla voidaan löytää odottamattomiakin tuloksia ja oivaltaa liiketoiminnasta jotakin uutta. Siten voidaan löytää pinnan alla piileviä trendejä, jotka voivat johtaa uusiin innovaatioihin ja parempaan päätöksentekoon. Perinteisissä BI-järjestelmissä tällaiset tietojen väliset suhteet jäävät herkästi piiloon.

QIX-moottorin ansiosta tiedon saamisen ja päätöksenteon välinen viive pienentyy, sillä loppukäyttäjien käsittelemä tieto on aina ajankohtaista. Monet BI-järjestelmät vaativat käyttäjän sopeutumista käyttöliittymään, mutta Qlik-ratkaisu sopeutuu täysin käyttäjänsä tarpeiden mukaan. Kuka tahansa voi räätälöidä raportteja ja kaavioita eri tarpeita varten ja tutkia dataa vapaasti.

Päätöksentekijät voivat keskittyä liiketoimintaan ja sen kehittämiseen, kun ylimääräisiä tiedusteluja ei enää tarvita, vaan raportoinnin voi hoitaa itseohjautuvasti ilman turhaa odottelua.

Lisätietoa aiheesta

Lue myös QIX-moottoria käsittelevän artikkelisarjan ensimmäinen osa täältä!

QIX-moottorista voit lukea lisää myös Qlikin kotisivuilta, mm. täältä.

Kiinnostuitko Qlik-ratkaisuista? Qlikin ratkaisut QlikView ja Qlik Sense ovat uuden sukupolven raportointityökaluja, joista voit lukea lisää maksuttomista pikaoppaistamme.

Maksuton_pikaopas_qlikview Maksuton_pikaopas_qlik-sense

KIRJOITTAJA:
Pengon Oy
Pengon on tiedolla johtamisen asiantuntijayritys, joka kehittää ja toteuttaa kokonaisvaltaiset Business Intelligence -ratkaisut asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin eri toimialoilla. Tarjontamme ulottuu dataintegraatioista ja tietovarastoista analytiikkatyökaluihin ja datalukutaidon palveluihin.

Tilaa uusimmat artikkelit sähköpostiisi

Suosituimmat blogikirjoitukset

Jäikö sinulla jotain kysyttävää?

Ota meihin yhteyttä

Jos haluat keskustella tietojohtamisen palveluista tai kaipaat tukea BI-ratkaisun käytössä, jätä meille viesti.
Palaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

045 230 1660
info@pengon.fi