<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2394912390624130&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Mitä on Self-Service BI?

22.06.2016

Self-Service BI

Business Intelligence-ratkaisut, etenkin Qlik-ratkaisut, on suunniteltu siten, että käyttäjän on mahdollista hallita liiketoimintatietoa ilman raporttien odottelua talous- tai it-osastolta. BI-ratkaisut mahdollistavat sen, että käyttäjä voi itse hakea vastauksia kysymyksiinsä datan pohjalta. Käyttäjältä ei kuitenkaan vaadita koodaus- tai raportointiosaamista. Tässä artikkelissa esittelemme Qlik-ratkaisujen tarjoamaa ”itsepalvelumahdollisuutta” eli niin sanottua Self-Service BI:tä.

Mitä Self-Service BI tarkoittaa?

Self-Service BI eli itsepalveluraportointi tarkoittaa käytännössä sitä, että käyttäjä saa käsiinsä haluamansa tiedot juuri silloin, kun hän niitä tarvitsee. Raportti ei enää ohjaa käyttäjää vaan käyttäjä itse ohjaa raportointia ja päättää, mitä tietoja hän haluaa katsella. Kaikki yrityksessä oleva tieto on käyttäjän saatavilla yhdessä ja samassa paikassa. Tietoja voidaan myös täysin vapaasti tutkailla.

Kun käyttäjä voi itse koostaa omat raporttinsa, raporttia ei tarvitse odotella it-palvelujonosta tunteja, päiviä tai jopa viikkoja. Itsepalveluna tuotettu raportti tarjoaa kysymyksiin myös enemmän vastauksia yhdellä kertaa, kun dataan päästään porautumaan reaaliajassa.

Perinteisesti tuotetut raportit kertovat toki nykytilanteesta jotain, mutta ne synnyttävät itsessään jo lisää kysymyksiä, esimerkiksi ”Miksi tämä graafi näyttää juuri tältä?” tai ”Mistähän tämä luku koostuu?”. Tällöin monesti pyydetään uusi, tarkennettu raportti. Kysyjän täytyy tietää mitä tietoja hän tarvitsee ennen kuin raportti voidaan ylipäätään koostaa. Kun raportti tai excel-tiedosto lopulta vastaanotetaan, on haluttu tieto yleensä itse kaivettava lukujen syövereistä. Tarkempaa raporttia tutkittaessa voi syntyä lisää kysymyksiä, joihin vaaditaan vastauksia, selvitystyötä ja ennen kaikkea uusi raportti. Kierre on valmis. Mitä enemmän kysymyksiä on, sitä enemmän vastausten selvittämiseen kuluu aikaa. 

Qlik-ratkaisujen itsepalveluraportointi

Qlik-ratkaisujen assosiatiivinen käyttö on ainutlaatuista. Älykäs assosiatiivinen käyttöliittymä on automaattisesti kaikkien käyttäjien ulottuvilla. Assosiatiivisen käyttöliittymän ansiosta ongelmiin ja kysymyksiin löydetään yhä moninaisempia syitä ja vaikutuksia, jotka voidaan myös ratkaista samassa näkymässä.

QlikView ja Qlik Sense sisältävät valmiita raportteja ja tietoihin pääsee porautumaan niin pitkälle kuin tarve vaatii. Qlik-ratkaisuissa kaikki data on linkitettynä toisiinsa: muutos yhdessä luvussa vaikuttaa muihinkin raportteihin ja graafit muuttuvat valintojen mukaisesti. 

Maksuton_pikaopas_qlik-sense

Myös muut, kuin Qlik-ratkaisut on nimetty Self-Service BI-ratkaisuiksi, mutta Qlik-ratkaisuissa itsepalveluraportointi on viety vielä askeleen pidemmälle. Toisin kuin joissain toisissa työkaluissa, käyttäjällä ei tarvitse olla lainkaan koodausosaamista ennen työkalun käyttöä tai raporttien luomista. Qlik-ratkaisuissa raportit on valmiiksi jäsennelty siten, että käyttäjän tehtäväksi jää ainoastaan tutkailla raportteja haluamastaan näkökulmasta ja analysoida liiketoimintaansa. Käyttö on ennen kaikkea intuitiivista.

Visualisoinnit tarjoavat kysymyksiin vastauksia

Toki muissakin kuin Qlik-ratkaisuissa on mahdollista luoda tietoihin porautuvia graafeja ja visualisointeja, mutta pelkät porautumiset eivät välttämättä kerro mitään, ellei niissä oleva tieto ole linkitettynä muuhun dataan. Qlik-ratkaisut yhdistävät kaiken yrityksessä saatavilla olevan datan ja luovat niistä yhdistetyn, visuaalisesti vaikuttavan raporttinäkymän.

Lataa maksuton opas tiedon visualisointiin!

Esimerkiksi myynnin raporttia tarkastellessa saadaan selville ennen kaikkea kuka on myynyt ja mitä, mutta Qlik-ratkaisuissa näet senkin, mitä ei ole myyty ja mistä tämä johtuu. Jos esimerkiksi myynnin lasku johtuu varastovajeesta, Qlik-ratkaisu kertoo tämän sinulle. Tässäkään tapauksessa visualisointi ei siis itsessään ole vastaus vaan koko älykäs alusta, joka pystyy luomaan useasta tietolähteestä yhdistetyn datamallin.

Self-service BI siis mahdollistaa käyttäjän itseohjautuvan raportoinnin ja älykkään liiketoimintatiedon hallinnan. Qlik-ratkaisujen tarjoama assosiatiivinen käyttöliittymä on ainutlaatuinen alusta, jolla käyttäjä voi vapaasti luoda, vertailla ja rakentaa omia raporttejaan.

Lisätietoja aiheesta

Itseohjautuva raportointi on etenkin Qlik Sense -ratkaisun parhaista ominaisuuksista. Tutustu maksuttomaan Qlik Sense -oppaaseemme, josta saat lisätietoa ratkaisun käytöstä, ominaisuuksista ja hyödyistä.
Opas-Qlik-Sense.png

KIRJOITTAJA:
Pengon Oy
Pengon on tiedolla johtamisen asiantuntijayritys, joka kehittää ja toteuttaa kokonaisvaltaiset Business Intelligence -ratkaisut asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin eri toimialoilla. Tarjontamme ulottuu dataintegraatioista ja tietovarastoista analytiikkatyökaluihin ja datalukutaidon palveluihin.

Tilaa uusimmat artikkelit sähköpostiisi

Suosituimmat blogikirjoitukset

Jäikö sinulla jotain kysyttävää?

Ota meihin yhteyttä

Jos haluat keskustella tietojohtamisen palveluista tai kaipaat tukea BI-ratkaisun käytössä, jätä meille viesti.
Palaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

045 230 1660
info(at)pengon.fi