<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2394912390624130&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Top 3+1 tiedolla johtamisen ja analytiikan trendit - Lue, mikä erottaa tulevaisuuden voittajat häviäjistä!

14.09.2017

voittajat-kuvituskuva.jpgTulevaisuuden Business Intelligence on jo täällä. Kokosimme tähän artikkeliin top3 trendit, joita BI-työkaluissa ja analytiikassa on nähtävissä.

Data discovery – uuden ajan raportointi

Perinteinen raportointi on jo historiaa. Business Intelligence ja uudet, älykkäät raportointiteknologiat ovat jo jalkauttaneet asemansa edelläkävijöiden työkaluina. Data discovery on yksi suurimmista analytiikan trendeistä, joka valtaa alaa myös perinteisempien raportointityökalujen puolella.

Data discovery on termi, jota käytetään kuvaamaan tiedon käsittelyn ja analysoinnin prosessia sekä uudenlaisten oivallusten tekemistä saatavilla olevan datan avulla. Yleisesti ottaen data discovery yhdistetään BI-työkaluihin, mutta itsessään data discovery ei ole työkalu, vaan uudenlainen toiminta- ja ajattelutapa.

Data discovery yhdistää huolellisesti käsitellyn ja selkokielisen datan käsittelyn, tiedon visualisoinnin ja edistyksellisen analytiikan. Perinteisistä raporteista siirrytään yhä enemmän interaktiivisiin, reaaliaikaisiin raportteihin, joita kuka tahansa voi hyödyntää. Data ei siis ole enää vain organisaation johtoa varten, vaan myös muulle henkilöstölle annetaan mahdollisuus löytää oivalluksia oman työnsä ja toimintansa kehittämiseen.

Self-Service eli itsepalvelu

Itsepalvelu myös raportoinnissa ja tiedolla johtamisessa nostaa päätään yhä enemmän ja enemmän. Raportoinnin itsepalvelua on kahdenlaista: valmiit sovellukset, joista erilaisia valintoja ja suodatuksia tekemällä käyttäjä saa haluamansa aineiston esiin ja voi vastata kysymyksiinsä lennosta, tai pidemmälle vietynä käyttäjä voi myös itse rakentaa visualisointeja ja analyyseja etukäteen valmistelluista muuttujista ja master itemeista.

Itsepalvelulla on selkeitä etuja: ei tarvitse odotella raporttien valmistusta, ei tarvita työjonoja, data saadaan juuri silloin kun tarvitaan ja henkilöstö saa käyttää aikansa tärkeämpiin tehtäviin. Ilman itsepalvelun mahdollisuutta raportointi vaikeutuu huomattavasti, sillä raportteja on mahdotonta suunnitella etukäteen vastaamaan kaikkiin mahdollisiin käyttötarpeisiin. Toimintaympäristö muuttuu koko ajan ja spontaaneja, suunnittelemattomia tarpeita raportoinnille syntyy jatkuvasti enemmän. Työkalujen tulee mahdollistaa joustava, reaaliaikainen ja informaatiorikas raportointi, jotta liiketoiminnan tarpeisiin pystytään vastaamaan – milloin ja missä tahansa. Voit lukea self-servicestä lisää täältä.

Tiedon käsittely suoraan tietolähteistä - ”Leave data where it is”

Big data ja tietotulva alkaa olla monille yrityksille jo arkipäivää. Nykyisin ei ole niinkään enää kyse siitä, kerätäänkö tietoa tai onko sitä riittävästi saatavilla, vaan enemmänkin huolenaiheet keskittyvät datan oikeanlaiseen hyödyntämiseen. Ongelmana valtavassa tiedon määrässä on sen käsittelyn vaivalloisuus ja oleellisimman tiedon löytäminen kaikesta massasta. Tähän usein tarvitaan useita järjestelmiä, tietokantoja, datan siivoamista ja suodattamista ja lopulta jopa erillistä käyttöliittymää, jossa tätä kaikkea käsiteltyä tietoa hallitaan. Kuulostaa vaivalloiselta, ja sitä se perinteisesti onkin. Mutta ei aina. Älykkäät BI-ratkaisut ovat tuoneet datan käsittelyyn täysin uudenlaista näkökulmaa ja teknologiaa.

Tulevaisuuden tiedolla johtamisessa korostuu datan lukeminen suoraan tietolähteistä – ilman välikäsiä. Eli hienosti sanottuna: ”Leave data where it is!”. Tieto luetaan suoraan sieltä, missä se alun perinkin sijaitsee, kuitenkin helposti ymmärrettävässä ja sisäistettävässä muodossa. Tietolähteen ja loppukäyttäjän välille ei tarvitakaan enää useita suodatuksia, siivouksia, välikäsiä tai massiivisia IT-alustoja. Tieto vain siivotaan kerralla kuntoon ja tämän jälkeen sitä voidaan hyödyntää suoraan tietolähteestä koska tahansa ja missä muodossa tahansa. Uudenlainen tiedon käsittelytapa säästää teknisiä kustannuksia, laitteistoa, aikaa ja hermoja, kun dataa ei siirretäkään enää järjestelmästä toiseen ja käsitellä useassa paikassa.

Qlik-ratkaisuilla datan lukeminen suoraan tietolähteistä on ollut mahdollista aina. Voit tutustua blogissamme esimerkiksi Qlikin tekniikkaan ja toimintalogiikkaan, ilman tietovarastoa toimivaan BI-ratkaisuun sekä ainutlaatuiseen QIX-moottoriin, joka mahdollistaa tämän edistyksellisen teknologian toimivuuden.

+1 Tiedolla dominointi

Tiedolla johtaminen on hieno termi, jota monet jo käyttävätkin suhteellisen sujuvasti. Tiedolla johtaminen on toimintatapa, jota kilpailukykyisissä yrityksissä tavoitellaan.

Tiedolla johtaminen tarkoittaa kuitenkin yksinkertaisuudessaan vain sitä, että yrityksen sisäinen data on valjastettu hyötykäyttöön ja tieto toimii aidosti päätöksenteon tukena. Liiketoiminta kukoistaa, kun kaikki päätökset perustuvat mutu-tuntuman sijaan raakaan faktatietoon. Mutta tuoko tämä vielä kilpailuetua?

Tiedolla dominointi tarkoittaa merkittävän strategisen edun saavuttamista modernilla BI-ratkaisulla, kun markkinasuhdanteiden ja kilpailuasetelmien muutos on jatkuvaa. Me uskomme, että tulevaisuuden voittajat erotellaan tiedolla dominoinnilla. Tiedolla dominointi edellyttää muutakin kuin vain tiedolla johtamista ja tiedon käyttämistä sisäisen päätöksen teon tukena. Tiedolla dominointi edellyttää myös ulkoisten tiedonlähteiden ja trendien hyödyntämistä päätöksenteossa, tulevaisuuteen katsovaa otetta sekä aitoa halua toimia edelläkävijänä.

Lisätietoa aiheesta

Mikäli kiinnostuit Business Intelligencen tarjoamista mahdollisuuksista, meiltä löytyy paljon lisämateriaalia aiheen ympäriltä. Tutustu esimerkiksi maksuttomiin materiaaleihimme:

KIRJOITTAJA:
Pengon Oy
Pengon on tiedolla johtamisen asiantuntijayritys, joka kehittää ja toteuttaa kokonaisvaltaiset Business Intelligence -ratkaisut asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin eri toimialoilla. Tarjontamme ulottuu dataintegraatioista ja tietovarastoista analytiikkatyökaluihin ja datalukutaidon palveluihin.

Tilaa uusimmat artikkelit sähköpostiisi

Suosituimmat blogikirjoitukset

Jäikö sinulla jotain kysyttävää?

Ota meihin yhteyttä

Jos haluat keskustella tietojohtamisen palveluista tai kaipaat tukea BI-ratkaisun käytössä, jätä meille viesti.
Palaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

045 230 1660
info@pengon.fi