"Jokaisen rooli rakennetaan hänen omien vahvuuksiensa ja mielenkiinnon kohteiden mukaisesti. Sitä kautta jokainen voi myös antaa itsestään enemmän, kun saa tehdä sitä, mikä itseä kiinnostaa."
Business Intelligence (BI) -maailmaan tutustuin harjoittelun ja maisterin tutkinnon kautta. Tutkintoni gradu käsitteli PK-yritysten Business Intelligence -ratkaisuja ja tiedonhaussa Pengonin nimi tuli esiin useasti. Kiinnostuin aiheesta niin vahvasti, että päätin hakea töihin paikalliseen BI-taloon, Pengoniin, jossa erilaiset tiedolla johtamisen ratkaisut on viety pitkälle hyvien BI-alustojen ja asiantuntijoiden voimin. Pengonilla ei ollut avoimia paikkoja auki sillä hetkellä, mutta sain työpaikan lähettämäni avoimen hakemuksen seurauksena.
Olen työskennellyt Pengonilla nyt kuusi vuotta. Alussa tulin BI-konsultiksi ja sen jälkeen tehtävä laajeni palvelu- ja projektipäällikön tehtäviin. Äitiysvapaani jälkeen aloitin kehityspäällikkönä, minkä lisäksi teen edelleen myös konsultin ja projektipäällikön tehtäviä.
Valtaosa Pengonlaisista työskentelee tietojohtamisen konsultteina - tässä blogitekstissä jaan ajatuksiani BI-konsultin työstä ja siitä, millaista on työskennellä juuri Pengonilla.
Millaista BI-konsultin työ on?
Pengonilla BI-konsultit työskentelevät asiakkaan kanssa tiiviissä yhteistyössä kuunnellen ja tunnistaen asiakkaan liiketoiminnan ohjauksen tarpeita. Tarpeet jalostetaan määrittelyjen kautta ratkaisuiksi, jotka auttavat asiakasta hahmottamaan olennaisen heidän omasta toimintaympäristöstään.
BI-konsultteina tehtävänämme on luoda asiakkaalle mahdollisuus päästä nopeasti käsiksi ajantasaiseen ja relevanttiin tietoon helposti ja vaivattomasti. Ennen kaikkea sellaiseen tietoon, joka auttaa asiasta hänen päivittäisessä työssään. Tehtäviimme kuuluu myös varmistaa, että asiakkaan saama tieto on luotettavaa ja visuaalisesti selkeää. Yhteistyö asiakkaan kanssa täytyy olla mutkatonta ja mielekästä - asiakkaan tulee voida luottaa siihen, että toimimme hänen tarpeitaan vastaavia ratkaisuja.
Konsultin työpäivät ovat hyvin vaihtelevia ja ne sisältävät muun muassa määrityksiä, koodausta, laskentoja, palavereja ja viestintää niin sisäisesti kuin asiakkaan suuntaan. Työ on oikeastaan priorisointia koko ajan - projekteja työstetään sen aikataulun puitteissa, mitä asiakkaan kanssa on sovittu, mutta myös kiireellisimpiä pyyntöjä toteutetaan siinä sivussa. BI-konsultin täytyy siis jatkuvasti pystyä arvioimaan asiakasprojektien kulkua ja hallita kokonaiskuvaa siten, että asiakkaiden tarpeisiin vastataan mahdollisimman hyvin. Jokainen projekti on aina omanlaisensa, ja se tekeekin tästä työstä todella mielenkiintoista. Jokainen asiakas haluaa uuden ja juuri heille räätälöidyn ratkaisun, jolloin konsultin tehtävänä on ratkaista asiakkaan haasteet ja pyrkiä toteuttamaan asiakkaalle sopiva ratkaisukokonaisuus.
BI-konsulttina työskentely on haastavaa, mutta myös erittäin antoisaa. Antoisaa työstä tekee näköalapaikka eri liiketoiminta-alueille ja erilaisten haasteiden ratkaiseminen.
Mitä BI-konsultilta vaaditaan?
BI-konsultille olennainen taito on kyetä hyppäämään asiakkaan paikalle ja ymmärtää mikä hänen liiketoiminta-alueellaan ja toimenkuvassaan on olennaista tietoa ja kuinka se havainnollistetaan. Konsultin tehtävä on auttaa asiakasta menestymään liiketoiminnassa ja BI on väline siihen.
Taustaltaan BI konsultti voi olla lähes mitä tahansa, mutta IT-alan taustasta ja liiketoiminnan tuntemuksesta on ehdottomasti hyötyä. Itse olen työskennellyt muun muassa tietokoneasentajana, tukikonsulttina sekä projektipäällikkönä IT-taloissa. Tällä hetkellä suoritan kolmatta IT-alan tutkintoa. Kaikki edellä mainittu kokemus on ollut BI-konsultin työssä hyödyksi, mutta tässä työssä uuden oppiminen ei lopu koskaan.
BI-konsultin on hyvä tuntea erilaisia järjestelmiä, mutta myös kiinnostus matematiikkaan ja laskentaan on etu tässä työssä. On myös ehdoton etu, jos BI-konsultilla on aiempaa kokemusta BI-alustoista tai ainakin aito kiinnostus datan tuomiin mahdollisuuksiin, vaikkei käytännön kokemusta olisikaan. Monipuolinen kokemus ja näkemys BI-alustoista auttaa hahmottamaan asiakkaan tarpeita ja avaamaan projektien toteutusmahdollisuuksia paremmin.
Pengon työpaikkana
Pengon on osoittautunut erinomaiseksi työpaikaksi, ja olen viihtynyt todella hyvin. Täällä on rennot työkaverit ja kaikki ovat todella asiantuntevia sekä auttavaisia toisiaan kohtaan. Tulemme todella hyvin toimeen keskenämme ja mahdollisuuksien mukaan vietämme myös vapaa-aikaa yhdessä. Töihin on joka päivä mukava tulla, koska Pengonin porukasta on muodostunut minulle tavallaan toinen perhe. On siis sanomattakin selvää, että työilmapiiri on hyvä ja iloinen nauru kajahtaa Pengonin tiloissa päivittäin.
Työnantajana Pengon on todella joustava, mikä näkyy vapaa-ajan ja työn yhdistämisen tukemisessa. Koronan jälkeen palasimme hybridimalliin, ja voimme nyt tehdä töitä etänä tai toimistolla sen mukaan, mikä on töiden ja arjen sujumisen kannalta helpointa. Myös vanhempainvapaalta paluu on onnistunut asteittain työviikkoa pidentämällä. Organisaatio on matala, ja keskusteluyhteys toimii niin kollegoiden kuin johdon kesken.
Pengonin arvoja ovat hyvä työyhteisö ja hyvinvoiva yksilö - nämä tekevät meistä hyvän kumppanin. Ne näkyvät panostuksena perhekeskeisyyteen, joustavuuteen ja asiakaslähtöisyyteen. Minulle tärkeintä on vapaus ja vastuu. Meillä ei pelkästään heitellä ideoita ilmaan, vaan jokainen voi innostuessaan tarttua tuumasta toimeen ja toteuttaa hulluimmatkin ideat. Tämä on mahdollista, koska meillä on osaavaa porukkaa ja luottamus kaikkien kykyihin ja näkemyksiin. Tällä tavalla rakentuu asiakkaalle parhaat ratkaisut, sisäiset prosessit ja hyvä työhyvinvointi.
Pengon-arvot paitsi näkyvät toiminnassa, mutta myös tuntuvat päivittäisessä työssä. Jokaisen rooli rakennetaan hänen omien vahvuuksiensa ja mielenkiinnon kohteidensa mukaisesti. Tässä minulla on monia esimerkkejä urani varrelta - viimeisimpänä rooli myös kehityspäällikkönä, mikä tuo työhöni entistäkin enemmän monipuolisuutta.
Heini Kannisto
Kehityspäällikkö
Pengon Oy
Aiheet: Uutiset