Viime viikolla järjestettiin Qlik Qonnections 2017, maailmanlaajuinen Qlik-käyttäjäorganisaatioiden ja kumppanien kongressi Orlandossa, Floridassa. Myös Pengonilta oli paikalla iskuryhmä yli 3000 osallistujan joukossa - itseni lisäksi palvelupäällikkö Heini Kannisto ja toimitusjohtaja Aki Autere. Myös muutamia suomalaisia asiakkaita oli mukana, toivottavasti ensi vuonna vielä enemmän!
Panostuksia visioon ja tuotekehitykseen
Paahtavan auringonpaisteen ohella Orlandon tapahtuma tarjosi muutamia todella mielenkiintoisia asioita liittyen Qlikin visioon ja kehityssuuntiin.
Aikaisemmin tänä vuonna ainakin itse ihmettelin, miksi Qlik oli sijoittunut Gartnerin BI-nelikentässä hieman alemmaksi kuin esimerkiksi Microsoft ja Tableau. Nyt selvästi tämä oli huomioitu Qlikillä: konferenssin keynote-puheenvuoroissa tuotiin esille niin VISIO (vrt. Gartnerin akseli "Completeness to Vision") kuin PANOSTUS TUOTEKEHITYKSEEN (vrt. Gartnerin akseli "Ability to execute").
Molempien osalta viesti oli todella rohkaiseva ja innostava. Qlik näkee älykkään analytiikan kehityksen ihmiskeskeisenä: ihminen on edelleen se tärkein elementti. Tekoälyn sijaan (engl."Artificial Intelligence, AI") Qlik puhuu laajennetusta analytiikasta (engl. "Augmented Intelligence, AI"). Qlikin visiossa data, ihmiset ja assosiatiivisuus yhdistetään:
- Data: säilytetään siellä missä se syntyy, tietolähteet voivat olla mitä tahansa ja missä tahansa (pilvessä tai omassa ympäristössä). Miksi siis siirtää dataa esimerkiksi uusiin välitiedostoihin tai tietovarastoihin - Qlik kytkeytyy suoraan sinne missä data on!
- Ihmiset: Qlik Analytics Platform antaa uusia mahdollisuuksia tarjota analytiikkaa eri käyttäjäryhmille. Qlikin avoimet rajapinnat antavat mahdollisuuden kehittää uusia palveluja ja ekosysteemin luoma lisäarvo onkin erittäin merkittävä.
- Assosiatiivisuus: Qlikin ainutlaatuinen assosiatiiviseen valintaan perustuva analysointimalli antaa kyvyn ideoida ja kokeilla datalla. Qlikin markkinointijohtaja James Fisherin mukaan "juuri sitä tarvitaan, kun datasta luodaan aitoa lisäarvoa".
Tuotekehityksen tuloksena uusia ominaisuuksia Qlik-ratkaisuihin
Qlik panostaa tuotekehitykseen tänä vuonna enemmän kuin koskaan aikaisemmin. Tulokset näkyvät jo tänä kesänä, kun kesäkuussa tulee uusi Qlik Sense June 2017 -versio. Samalla muuten versionimiöinti muuttuu tuohon "kk vuosi" -malliin.
Kesän versiota voi jo nyt kokeilla Qlik Cloudissa, jonne voi rekisteröityä ja kokeilla ilmaiseksi.
Uusia ominaisuuksia ovat mm:
- lisää visualisointeja tiedon havainnollistamiseen
- kytkennät ennakoivaan tilastolliseen analytiikkaan kuten R
- lisää valmiita Qlik Connector -rajapintoja eri järjestelmiin
- natiivi IPad-applikaatio, jossa myös offline-tuki
- tiedon lataukseen ja muokkaukseen uusia toiminnallisuuksia
- jne jne.
Erityisesti itse toivotan tervetulleeksi nuo tiedon latausta ja muokkausta edistävät toiminnot. Tätä aihealuetta usein aliarvioidaan kun mietitään analytiikkaa. Kuitenkin tuossa vaiheessa usein on eniten työtä. Varsinkin usean tietolähteen käsittely on haasteellista.
Qlik on loistanut latausvaiheessa aikaisemminkin, mutta mielestäni tekee nyt selvän, jopa sukupolvieron muihin ratkaisuihin. "Jätä data sinne missä se on, kytkeydy siihen, muokkaa ja visualisoi" - Mielestäni Qlik tekee tuon nyt nopeammin, helpommin ja paremmin kuin mikään väline tähän mennessä.
Qlik on menossa vahvasti eteenpäin ja oikeaan suuntaan: joustavaa analytiikkaa, avoimia rajapintoja ja tehokkuutta tiedon jalostamiseen. Näillä eväillä on hyvä työskennellä seuraava vuosi odotellen ensi vuoden Qonnections-tapahtumaa!
Ari Oksanen
Myyntijohtaja
Pengon Oy
Aiheet: Uutiset