Pengon-blogi: Tiedosta tulosta

Maksimoi tehot liiketoimintatiedon jalostamisessa - minimoi Time-to-Dashboard

Kirjoittanut Ari Oksanen | 29.12.2022

Liiketoimintatiedon hyödyntäminen päätöksenteossa ontuu monessa organisaatiossa. Ongelmana ei kuitenkaan ole tiedon puute, vaan useimmiten kompastutaan siihen, että tarvittava tieto ei kulkeudu tarpeeksi nopeasti, kustannustehokkaasti ja luotettavasti käyttäjän pöydälle. Miten tehostaa tiedon jalostamisen prosessia ja minimoida Time-to-Dashboard?

Time-to-Dashboard mittaa suorituskykyä tiedon jalostamisen prosessissa. Se kertoo, kuinka kauan tiedon siirtyminen lähdejärjestelmästä käyttäjän pöydälle kestää. Mittari toimii eri näkökulmista: kehittämisen suhteen kysymys on ajasta, joka kuluu dataintegraation toteuttamisen, dataputken rakentamiseen, tiedon muokkaukseen ja visualisointiin käyttäjätarpeiden mukaisesti. Jatkuvassa käytössä time-to-dashboard mittaa sitä, missä ajassa tieto siirtyy lähdejärjestelmästä käyttäjälle, kuinka reaaliaikaista tieto on.

Käytätkö aikasi oikein? 

Tutkimuksen mukaan data-alan ammattilaiset käyttävät jopa puolet työajastaan erilaisten manuaalisten prosessien hallintaan ja vain neljänneksen liiketoimintaa näkyvästi tukevaan työhön. Samaan aikaan noin puolet organisaation työntekijöistä kokee, ettei heillä ole tarpeeksi tietoa päätöksenteon tueksi. Resursseja ja aikaa siis käytetään paljon, mutta työ ei realisoidu hyödyksi käyttäjille.

Tiedon jalostamisen haaste

Organisaatioiden liiketoimintadata on useissa järjestelmissä ja käyttäjien tarpeet eri puolilla organisaatioita vaihtelevat. Tieto tuodaan lähdejärjestelmistä käyttäjille erilaisilla menetelmillä ja prosesseilla, ja matkan varrella sitä käsitellään eri tavoin. Ajan myötä ympäristöön tuodaan uusia datalähteitä ja uusia käyttökohteita - riskinä on dataputkien sekamelska, jonka hallinnointi vaatii asiantuntemusta ja aikaa.

 

Arkkitehtuurin kehittäminen ja ylläpito

Useiden lähdejärjestelmien, monentyyppisten tietojen, tietovirtojen ja käyttäjätarpeiden kokonaisuutta hallitaan usein tietovarastoarkkitehtuurilla. Perinteisesti toteutettuna tietovarastoratkaisun rakentaminen voi olla mittava kehityshanke, joka vaatii paljon erityisosaamista ja teknisiä työkaluja. Aikaa ja rahaa kuluu, ennen kuin käyttäjä pääsee hyötymään ratkaisusta.

Myös tietovaraston ylläpito ja ETL-prosessin hallinta vaatii resursseja. Asiantuntijatyötä tarvitaan, kun lähdejärjestelmä vaihtuu tai sen kenttärakenne muuttuu, tai kun käyttäjät tarvitsevat uutta tietoa tai uuden näkökulman raporteille. Pieneltä tuntuva muutos voi olla iso urakka, jonka läpivienti voi kestää päiviä tai jopa viikkoja. Haasteena on myös tiedon jäljitettävyys ja dokumentointi - kuinka ylläpitää näkyvyys siihen, mistä raportin tieto on peräisin ja toisin päin, missä järjestelmän tietoa hyödynnetään.

Olipa näkökulma kumpi tahansa, Time-to-Dashboard voidaan minimoida automaation keinoin: kun prosessi ensin virtaviivaistetaan ja sitten automatisoidaan, aikaa ja resursseja säästyy merkittävästi. 

TimeXtender automatisoi tietovarantojen hallinnan

TimeXtender on työkalu tietovarantojen hallintaan. Sen avulla voidaan modernisoida, optimoida ja automatisoida tiedon jalostamisen prosessi Microsoft Azure -ympäristössä. Alusta on yhteensopiva eri analytiikkatyökalujen kanssa. 

Siinä missä perinteisin tavoin tehtynä tietovarantojen ja ETL-prosessin hallinta vaatii paljon manuaalista asiantuntijatyötä, valvontaa ja ylläpitoa, voidaan rutiininomaiset tehtävät automatisoida.  Kun teknologian monimutkaisuudet on piilotettu, asioita ei tarvitse miettiä kooditasolla ja keskustelu on lähempänä liiketoimintaa. 

 

Miten TimeXtender nopeuttaa Time-to-Dashboardia? 

  • Modernisoi, optimoi ja automatisoi tietovarantojen (tietoaltaiden ja tietovarastojen) hallinnan Microsoft Azure -ympäristössä

  • Low-code/No-code: Luo automaattisesti tarvittavan ohjelmistokoodin tiedon lataukseen ja tietovarastomallien toteutukseen

  • Valmiit rajapinnat eri lähde- ja kohdeympäristöihin

  • 10 kertaa nopeampi kehitysprosessi, kun muutokset toteutetaan automaattisesti testatulla ohjelmistolla 

  • Pienemmät kehitys- ja hallinnointikustannukset

  • Vähentää asiantuntijatyön tarvetta ja virheiden mahdollisuutta

  • Toteuttajan ei tarvitse olla Azure-asiantuntija (esim. Azure Data Factory- tai Azure SQl -osaaja)

Lisäksi TimeXtender helpottaa tietovarastojen ylläpitoa:

  • Versiointi: Muutoksia tehdessä voi tapahtua myös virheitä. TimeXtender mahdollistaa paluun aiempaan tilanteeseen automaattisen versioinnin avulla.
  • Data lineage: TimeXtenderin avulla jäljitettävyys toimii kahteen suuntaan, ja datan polkua voidaan seurata raportilta lähdejärjestelmään tai toisin päin. 
  • Dokumentaatio: prosessin muuttuessa, TimeXtender dokumentoi muutoshistorian automaattisesti. Käytössä on aina ajantasainen dokumentaatio.

Kun toistuvat ja rutiininomaiset tehtävät voidaan poistaa automaatiotyökalun avulla, asiantuntijoiden resurssit vapautuvat prosessin ylläpidosta aidosti lisäarvoa tuottavaan työhön. 

TimeXtender tarjoaa modernin vaihtoehdon tietovarastoarkkitehtuurin kehitykseen ja ylläpitoon.

 

Haluatko tietää aiheesta lisää? Automaation eduista voit lukea blogistamme tai kurkata aiheeseen liittyvän webinaaritallenteen ja videon!

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä sisältömme: