<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2394912390624130&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Business Intelligencen nykytila ja tuleva suunta

13.11.2014

Business Intelligencen nykytila

Business Intelligence on mennyt valtavasti eteenpäin viimeisen 10 vuoden aikana. Enää ei tarvitse “ajaa” raportteja ja odotella niiden valmistumista, vaan reaaliaikaisuus alkaa olla jo perustason vaatimus. Myös BI:n käyttökulttuurissa on järjestelmien kehityksen myötä tapahtunut muutoksia. Mikä on Business Intelligencen nykytila ja mihin suuntan se on menossa? Näitä aiheita käsittelemme tässä artikkelissamme.

Business Intelligencen muuttunut käyttökulttuuri ja mahdollisuudet

Kuten mainittua, Business Intelligencen käyttökulttuurissa ja mahdollisuuksissa on tapahtunut isoja muutoksia. Tietoisuus BI:stä on kasvanut ja yhä useammat organisaatiot - myös pienemmät - alkavat hyödyntää BI:tä.

Tätä kautta myös tietoa aiheesta on saatavilla enemmän. Netti on täynnä oppaita, artikkeleita ja tarinoita BI:stä. Järjestelmien määrä on kasvanut ja markkinoille on tullut pienempiä, edullisempia ja erikoistuneempia työkaluja.

Pienemmissä yrityksissä lähdejärjestelmien puute sekä järjestelmien kustannukset ovat monesti olleet esteenä BI-järjestelmän hankinnalle: ei ole ollut järkevää hankkia massiivista järjestelmää yhtä sovellusta varten.

Nykyisillä järjestelmillä ja joustavimmilla lisensointimalleilla BI:tä voidaan hyödyntää kuitenkin entistä pienemmissä organisaatioissa. Vastikään julkaistu Qlik Sense edustaa modernia BI-järjestelmää, joka skaalautuu pienestä isoon yritykseen kustannustehokkaasti. Sen avulla esimerkiksi myynnin seuraamiseen käytettävä sovellus saadaan käyttöön muutamassa päivässä myös PK-yrityksille järkevillä kustannuksilla. Business Intelligence ei ole enää siis ainoastaan isojen yritysten yksinoikeus.

BI:tä osataan nykyään hyödyntää entistä paremmin myös “perinteisten” sovellusten ulkopuolella - hyvänä esimerkkinä vaikka IT-osaston oma BI-sovellus tukipyyntöjen tai palvelinten ja verkkoyhteyksien seurantaan. Vastaavat esimerkit tulevat lisääntymään, kun BI-järjestelmät kehittyvät ja kun tietoisuus BI:n soveltamismahdollisuuksista kasvaa.

Business Intelligence Helpdesk Management

Kuvassa Helpdesk Management -sovellus Qlik Sensellä toteutettuna

Business Intelligencen tämänhetkiset ja tulevat trendit

Monet Business Intelligencen trendeistä seuraavat tekniikan yleistä kehitystä. Hyvä esimerkki tällaisesta “trendistä” on panostaminen käytettävyyteen myös erilaisilla päätelaitteilla. 

Modernien BI-järjestelmien käyttöliittymät ovat intuitiivisia ja valovuosia edellä niitä 90-luvun käyttöliittymiä, joita vielä nykyäänkin valitettavasti näkee. Käyttäjä ei myöskään ole sidottu yhteen päätelaitteeseen. Vaikka perinteinen tietokone on edelleen suosituin laite BI-järjestelmän käyttöön, ovat älypuhelimet ja varsinkin tablettitietokoneet nostaneet suosiotaan BI-päätelaitteina. Tablettitietokone ja sen kautta näytettävät BI-visualisoinnit ovatkin hyvä apuväline esimerkiksi erilaisten esitysten tueksi. Lue lisää BI-mobiilikäytettävyydestä.

Toinen trendi on Business Intelligencen jalkauttaminen organisaation useammalle tasolle. BI-järjestelmästä saadaan sitä enemmän hyötyä, mitä useammalla sitä tarvitsevalla henkilöllä se on käytössä. Tällöin olennaista tietoa pääsee tarkastelemaan useampi silmäpari, mikä taas parantaa tiedon hyödynnettävyyttä. Järjestelmää suunniteltaessa on syytä ottaa huomioon kaikki mahdolliset käyttäjät, ei pelkästään päätösvaltaa käyttävät johtajat. Johtajien vastuulla onkin BI:n jalkauttaminen koko organisaatioon, jotta järjestelmä todella otetaan käyttöön kaikilla halutuilla tasoilla.

Kolmantena trendinä mainittakoon paljon puhuttu Big Data. Käytännössä se tarkoittaa massiivisten, järjestämättömien tietomassojen keräämistä, säilyttämistä ja analysointia. Big Datan hyödyntäminen on siis yksi BI:n muoto - tieto on tietoa, oli se sitten “isoa” tai “pientä”. Big Datassa haasteena tulee olennaisen tiedon löytäminen valtavasta tietomassasta - monella yrityksellä kun on haasteita saada se “pienempikin”, järjestelty data hyötykäyttöön. Big Datassa on kuitenkin potentiaalia ja termin suosio ja näkyvyys lisääkin varmasti ihmisten mielenkiintoa erilaisen datan oikeaan hyödyntämiseen.

Haluatko lisätietoja?

Tutustu halutessasi esimerkiksi seuraaviin blogiartikkeleihin: 


Lataa myös opas Business Intelligencen ajankohtaisista trendeistä, josta saat lisätietoa mm. Embedded Analyticsista, raportoinnin itsepalvelusta sekä muista kuumimmista puheenaiheista! Opas on julkaistu vuoden 2017 lopussa ja pääset lataamaan sen tästä.

Lataa BI-trendit -opas

KIRJOITTAJA:
Pengon Oy
Pengon on tiedolla johtamisen asiantuntijayritys, joka kehittää ja toteuttaa kokonaisvaltaiset Business Intelligence -ratkaisut asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin eri toimialoilla. Tarjontamme ulottuu dataintegraatioista ja tietovarastoista analytiikkatyökaluihin ja datalukutaidon palveluihin.

Tilaa uusimmat artikkelit sähköpostiisi

Suosituimmat blogikirjoitukset

Jäikö sinulla jotain kysyttävää?

Ota meihin yhteyttä

Jos haluat keskustella tietojohtamisen palveluista tai kaipaat tukea BI-ratkaisun käytössä, jätä meille viesti.
Palaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

045 230 1660
info@pengon.fi