<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2394912390624130&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Qlik Analytics Platform - Helppoutta tiedon jakamiseen

28.09.2016

Qlik Analytics Platform

Olemme blogissamme puhuneet paljon QlikView- ja Qlik Sense -tuotteista, mutta Qlik-BI-alusta eli “Qlik Sense® Enterprise” ulottuu myös näiden tuotteiden ulkopuolelle. Qlikin tavoitteena on luoda asiakkailleen mahdollisimman monipuolinen, mutta yksinkertainen alusta tiedon raportointiin, analysointiin ja jakamiseen. Tämän tavoitteen toteuttajana toimii Qlik Sense® Enterprise, jonka osaan Qlik Analytics Platformiin nyt tutustumme. Käytämme tästä osasta yleisesti lyhennettä QAP.

QAP syventää suhteita sidosryhmiin ja tuottaa kilpailuetua

Qlik Analytics Platform on monipuolinen kehitysympäristö, jossa voidaan rakentaa räätälöityjä analytiikkasovelluksia. QAP hyödyntää normaalia Qlik-arkkitehtuuria ja avoimia API-rajapintoja. Itse asiassa Qlik Analytics Platform on lisensiointimalli ja tapa laajentaan raportoinnin ja analytiikan kohdeyleisöä käyttämällä hyväksi kaikkia Qlik Sensestä tuttuja teknisiä ratkaisuja.

Sen avulla voidaan rakentaa esimerkiksi havainnollisia extranetin ja julkisen verkon sovelluksia, joissa Qlik-analytiikka on upotettuna saumattomasti palveluun. QAP tarjoaa siis ainutlaatuisen työkalupakin toteuttaa kehittyneitä analytiikkapalveluita juuri siten kun organisaatio haluaa.

Qlik Analytics Platform

Esimerkkejä palveluista, jossa Qlik-analytiikka on upotettu palveluun. Tätä kutsutaan termillä “Embedded Analytics”.

QAP on luotu ajatellen käyttäjäorganisaation ekosysteemiä kokonaisuutena. Se palvelee sekä koko organisaatiota, että yksittäistä käyttäjää, mutta myös organisaation ulkopuolisia sidosryhmiä. Verkottuneessa liiketoiminnassa alihankkijat, toimittajat ja asiakkaat haluavat saada mahdollisimman paljon tietoa yhteistyökumppaneistaan, ja organisaatiot myös tahtovat enemmän ja enemmän jakaa tietoa eri sidosryhmien kesken. Kilpailun kiristyessä asiakkaiden palveleminen ja lisäarvon tuottaminen on se, joka lopulta ratkaisee voittajan. QAP tarjoaakin yrityksille mahdollisuuden palvella asiakkaita yhä paremmin, tuottaen selkeää kilpailuetua ja lopulta jopa liiketoiminnan kasvua.

Miten QAP-alusta toimii?

QAP on moniulotteinen analytiikka-alusta, jonka avulla on nopeaa toteuttaa tarvittava ratkaisu. Alustan avulla yritys voi jakaa esimerkiksi reaaliaikaista dataa yhteistyökumppaneilleen tai alihankkijoilleen – mahdollisuudet ovat rajattomat. Esimerkiksi asiakas-toimittaja –yhteistyö saa täysin uudenlaisen syvyyden, kun toimittaja pääsee itse tutkailemaan toimituksiin liittyviä tietoja vapaasti, toki sopivasti rajoitetuin käyttöoikeuksin.

Staattisten pdf-raporttien sijaan toimittaja näkee dynaamisesti suoraan järjestelmästä esimerkiksi mitä on toimitettu, milloin, ja kuinka paljon. Qlik Sensestä tutut ominaisuudet, kuten assosiatiivinen analyysi sekä helppokäyttöinen ja havainnollinen käyttöliittymä ovat tietenkin mukana. Asiakaskin säästyy ajalta ja vaivalta, kun enää ei tarvitse koostaa raportteja toimittajan pyyntöjen mukaisesti.

Alusta mahdollistaa siis yhteistyön syventämisen ja lisäarvon tuottamisen asiakassuhteisiin hyvin yksinkertaisella tavalla. Tämä hyödyttää molempia osapuolia paitsi valtavana ajan ja vaivan säästymisenä, myös parempana kommunikaationa ja toiminnan läpinäkyvyytenä.

Paitsi asiakas-toimittaja -suhteissa, QAP voi tuottaa lisäarvoa myös toisenlaisissa yhteyksissä. Jaettavan tiedon ei tarvitse liittyä ainoastaan kaupantekoon tai myyntiin, vaan se voi käsittää millaista tietoa tahansa. Pengon on toimittanut QAP-alustan esimerkiksi Työ- ja elinkeinoministeriölle. Tällä tavoin tietoa voidaan jakaa myös julkisilta organisaatioilta yksityishenkilöille saakka. Näin organisaatio palvelee asiakkaitaan, yhteistyöverkostojaan sekä toteuttaa julkishallinnon organisaation toiminnan läpinäkyvyyden vaatimukset. Yrityssektorilla vastaavasti QAP:llä toteutettu pörssiyritysten tiedonantovelvollisuus ja ymmärrettävän sekä havainnollisen sijoittajainformaation jakaminen voi tuoda merkittäviä säästöjä ja rakentaa luottamusta sijoittajayhteisöön.

Qlik Sense® Enterprise ja QAP pähkinänkuoressa

  • Moniulotteinen alusta tiedon jakamiseen eri sidosryhmille
  • Koko organisaation ekosysteemin yhteinen tiedonhaku yhdessä paikassa
  • Hyödyntää Qlik-visualisointikomponentteja API-rajapinnan avulla
  • Valjastaa esimerkiksi tavarantoimittajan, asiakkaan tai yhteistyökumppanin tarkastelemaan yhteistyöhön liittyvää dataa itse ja luomaan omia raporttejaan
  • Säästää aikaa ja vaivaa
  • Auttaa syventämään asiakas- ja yhteistyösuhteita
  • Tuottaa kilpailuetua ja liiketoiminnan kasvua

Mitä QAP-alustan käyttöönotto vaatii?

QAP rakennetaan Qlik Sense -ratkaisun ympärille joko Business Intelligence -kumppanin tai asiakasyrityksen omasta toimesta. Useimmiten BI-konsultti tuo datan ja rakentaa pohjan alustalle, mutta tämän jälkeen rakennus- ja kehitysvastuu voidaan antaa myös asiakkaan omien asiantuntijoiden käsiin. BI-konsultti voi tarvittaessa hoitaa myös koko alustan rakennuksen alusta loppuun. QAP pystyy hyödyntämään jo valmiiksi rakennettuja Qlik Sense -sovelluksia eikä vaadi tältä osin lisätyötä.

Kuinka QAP sitten eroaa perinteisestä Qlik Sense –näkymästä? Itse näkymän tai käytettävyyden kannalta ei mitenkään, mutta tietojen ja raporttien muokkausoikeus on QAP-näkymässä poistettu. Näin varmistetaan, että tutkiessaan dataa ja etsiessään vastauksia kysymyksiinsä esimerkiksi tavarantoimittaja ei pääse vahingossakaan muokkaamaan taustalla olevaa dataa. QAP onkin tarkoitettu tiedon jakamiseen ja lisäarvon tuottamiseen mahdollistamalla käyttäjän itse tarkastella hänelle tärkeitä tietoja, kuitenkaan pääsemättä koskemaan itse tietolähteisiin.

Qlik Sense® Enterprisen lisäominaisuutena voi vielä Qlik NPrinting - julkaisu- ja jakelukomponentin avulla lähettää automaattisia raportteja tiedon hyväksikäyttäjille, esimerkiksi kuukausittainen toimitusraportti sähköpostiin. Raportti voidaan toimittaa yleisimmissä tiedostomuodoissa, esimerkiksi PDF- tai MS Excel-muodossa.

Qlik Sense® Enterprise todella vastaa yrityksen ja asiakkaan tarpeisiin sekä tuottaa todellista liiketoiminnallista hyötyä, kuten kunnon teknologian kuuluukin.

Lisätietoja aiheesta

Kiinnostuitko Qlik Sensestä tai QAP:stä enemmänkin? Qlik Sense on uuden sukupolven raportointityökalu, joista voit lukea lisää maksuttomasta pikaoppaastamme:

Maksuton_pikaopas_qlik-sense

KIRJOITTAJA:
Pengon Oy
Pengon on tiedolla johtamisen asiantuntijayritys, joka kehittää ja toteuttaa kokonaisvaltaiset Business Intelligence -ratkaisut asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin eri toimialoilla. Tarjontamme ulottuu dataintegraatioista ja tietovarastoista analytiikkatyökaluihin ja datalukutaidon palveluihin.

Tilaa uusimmat artikkelit sähköpostiisi

Suosituimmat blogikirjoitukset

Jäikö sinulla jotain kysyttävää?

Ota meihin yhteyttä

Jos haluat keskustella tietojohtamisen palveluista tai kaipaat tukea BI-ratkaisun käytössä, jätä meille viesti.
Palaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

045 230 1660
info@pengon.fi