Pengon-blogi: Tiedosta tulosta

Esittelyssä TimeXtender: Tietovarastoautomaatiolla nopeammat kehitysprosessit ja alhaisemmat kustannukset

Kirjoittanut Ari Oksanen | 5.10.2022

Kun data on saatava liiketoiminnan käyttöön lähes reaaliaikaisesti, ei perinteinen tapa tehdä tietovarastoja ja niihin liittyviä latausprosesseja enää palvele tarkoitustaan. Projektit ovat pitkiä ja sitovat paljon asiantuntijatyötä. Toteutuksesta vastaava asiantuntija tuntee tuskan tilanteessa, jossa ensimmäisen iteraatiokierroksen valmistuttua ilmenee, että  “taustajärjestelmässä on uusi tietokenttä, joka pitää saada mukaan”.

Mikä hyöty on datasta jos se ei ole reaaliaikaista?

Mietitään edellä kuvattua tilannetta: toimitusjohtaja tarvitsee päätöksenteon tueksi ajantasaisen tiedon, mutta joutuu tyytymään vanhentuneeseen tietoon, koska tietokentän lisääminen vaatii aikaa ja osaamista. Prosessin manuaalisuus on menetetty mahdollisuus kahdella tapaa; sen lisäksi, että tieto jää hyödyntämättä, jos se ei löydä käyttäjänsä pöydälle tarpeeksi nopeasti, myös prosessin muokkaamiseen tarvittava asiantuntija-aika voitaisiin hyödyntää paremmin. 

Tutkimuksen mukaan data-alan ammattilaiset käyttävät jopa 56% työajastaan tietovarastoprosessien hallintaan ja vain 22% innovointiin tai liiketoimintaa näkyvästi tukevaan työhön. Herää väistämättä kysymys: “Käytänkö todella asiantuntijoideni aikaa oikein?"

Tässä kuvaan astuu tietovarastoautomaatio, jonka avulla organisaatiot voivat vapauttaa asiantuntijoidensa aikaa ja resursseja rutiineista tuottavampaan tekemiseen. Mutta mitä kannattaa ottaa huomioon ja millaisessa tilanteessa automaatiota kannattaa harkita?

Manuaalinen ETL-prosessi: paljon hallinnointia, vähän lisäarvoa

Dataintegraation perusprosessin (ETL) avulla dataa haetaan eri lähdejärjestelmistä, muokataan ja jalostetaan sekä lopuksi tallennetaan tietovarastoon tai tietoaltaaseen.

ETL-prosessin rakentaminen ja ylläpito perinteisin tavoin edellyttää suurta määrää manuaalista asiantuntijatyötä. Prosessi vaatii valvontaa, ylläpitoa ja hallintaa, jotta jatkuvasti päivittyvä data siirtyy luotettavasti ja oikeassa muodossa tietovarastoon tai -altaaseen. Kun tietoa kerätään eri lähdejärjestelmistä, sen päivittäminen prosessin kaikkiin vaiheisiin on varsin työlästä. Pahimmillaan prosessi hidastuu tai keskeytyy, eivätkä käyttäjät pääse hyödyntämään ajantasaista dataa.

TimeXtender vapauttaa resurssit lisäarvoa tuottavaan työhön

TimeXtenderin avulla ETL-prosessin hallinta ja ylläpito voidaan automatisoida kokonaan, sisältäen myös prosessin viimeisen vaiheen eli tietojen tallennuksen (store). Tällöin puhutaan laajennetusta ETL-prosessin (extract, transform, load, store) automaatiosta, jossa hallitaan dataintegraatioprosessia aina lähdejärjestelmiin kytkeytymisestä tietovaraston rakenteen suunnitteluun ja ylläpitoon.  

Kun toistuvat ja rutiininomaiset tehtävät voidaan automaatiotyökalun avulla lakkauttaa, vapautuvat  asiantuntijoiden resurssit prosessin ylläpidosta aidosti lisäarvoa tuottavaan työhön. 

Miksi TimeXtender?

  • Modernisoi, optimoi ja automatisoi tietovarantojen (tietoaltaiden ja tietovarastojen) hallinnan Microsoft Azure -ympäristössä
  • Low-code/No-code: Luo automaattisesti tarvittavan ohjelmistokoodin tiedon lataukseen ja tietovarastomallien toteutukseen
  • Valmiit rajapinnat eri lähde- ja kohdeympäristöihin
  • 10 kertaa nopeampi kehitysprosessi, kun muutokset toteutetaan automaattisesti testatulla ohjelmistolla 
  • Pienemmät kehitys- ja hallinnointikustannukset
  • Vähentää asiantuntijatyön tarvetta ja virheiden mahdollisuutta
  • Toteuttajan ei tarvitse olla Azure-asiantuntija (esim. Azure Data Factory- tai Azure SQl -osaaja)

Milloin yrityksen kannattaa harkita automaatiota?

  1. Yritys on siirtymässä pilvipohjaiseen IT-strategiaan tai nykyinen DW-teknologia vanhenee: Muutostarve luo tilaisuuden prosessien modernisoinnille ja automatisoinnille
  2. Yritys on havainnut ongelmia datan toimituksessa: Kun muutokset prosessiin tehdään automaattisesti testatulla ohjelmistolla, virheiden määrä vähenee ja tiedon reaaliaikaisuus paranee. 
  3. Paine keventää henkilöstöresursseja: Manuaalisessa mallissa usean henkilön työpanos on kiinni hallinnoinnissa.
  4. Tarve hyödyntää uusia innovaatioita: Resurssien vapautuessa voidaan keskittyä kehitystyöhön ja lisäarvon tuottamiseen. 
  5. Halu hyödyntää alustan ominaisuuksia ilman omaa dedikoitua asiantuntijuutta: Perinteiset tietovarastoteknologiat vaativat paljon manuaalista työtä ja osaamista ETL-prosessien ylläpidossa, automatiikan myötä syvällisen asiantuntijuuden tarve vähenee.

Haluatko tietää lisää TimeXtenderin mahdollisuuksista? Lataa webinaaritallenne: "TimeXtender: Hallitse tietovarantoja tehokkaasti" tai ole meihin yhteydessä. 

 

Haluatko tietää lisää?

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä sisältömme: