Liiketoiminnan vastuullisuus ja kestävä kehitys on ollut monille suomalaisyrityksille osa arkea jo vuosien ajan. Nyt EU-lainsäädäntö tuo uutta vauhtia vastuullisuuskehitykseen: CSRD (Corporate Social Reporting Directive) velvoittaa suuria yrityksiä jo vuodesta 2024 alkaen. Liiketoiminnan ketjuissa vaatimukset valuvat eteenpäin, joten vastuullisuuden kehittäminen ja raportointi realisoituvat nopeasti kilpailuetuna ja arvonnousuna myös pienemmille yrityksille.
Useissa yrityksissä toteutetaan vastuullisuuteen ja kestävään kehitykseen liittyviä hankkeita ja ESG (Environmental, Social, Governance) –sateenvarjon alla tapahtuu jo paljon. Aihe on tärkeä, mutta kokonaisuus voi olla hankalasti hahmotettava: tavoitteet eivät ole aivan selkeitä ja toimenpiteet etenevät erillisinä. Myös näkyvyys vastuullisuuden nykytilaan ja toimenpiteiden vaikutukseen voi olla sumuinen: tieto on hajautunut eri puolille organisaatiota, mittareita ei ole määritelty tarkasti ja raportointi on työlästä.
Vastuullisuustavoitteiden kirkastamisessa voi ulkopuolinen asiantuntija olla tärkeä vauhdittaja. Sidosryhmien odotusten selvittämisessä, vastuullisuuden tiekartan laatimisessa ja vastuullisuuden näkyväksi tekemisessä tukena toimii mielellään esimerkiksi kumppanimme Medita.
Pengonin ESG Insight on visuaalinen näkymä vastuullisuuden avainmittareihin. Se kokoaa eri puolilla organisaatiota olevan vastuullisuustiedon yhteen ajantasaiseen näkymään. Näin säästetään manuaalisen raportoinnin vaivaa, saadaan läpinäkyvyys tiedon alkuperään ja voidaan luotettavasti seurata kehitystä suhteessa tavoitteisiin.
Vastuullisuusraportoinnin kehittämisessä päästään ketterästi liikkeelle Pengonin askel-mallilla:
Jos yrityksesi haluaa seurata CRD-direktiivin vaatimuksia, ensin on ns. nollavaihe, jossa tehdään vaatimusten mukainen määrittely. Tästä saadaan lopputuloksena (kaksois)olennaisuusanalyysi. Jos tämä vaihe on jo tehty, toimivat olennaisuusanalyysin tulokset syötteenä seuraavalle vaiheelle.
Vastuullisuustavoitteiden määrittely tapahtuu yhdessä asiakkaan kanssa, organisaation toimintaan ja mahdollisiin vaatimuksiin peilaten. Lopputuloksena on priorisoitu tavoiteasetanta ja alustavat mittariaihiot, sekä kuiluanalyysi - mikä on nykytila vs. tavoitetila.
Tämä askel on tärkein: on löydettävä relevantit ja selkeät mittarit l. datapisteet, jotka ovat mitattavissa luotettavasti. Mittaristo on kuitenkin elävä työkalu: sitä voidaan tarvittaessa täydentää ja kehittää tavoitteiden täsmentyessä. Kun mittarit ja data on määritelty ja kuvattu, tehdään suunnitelma käytännön toteutuksesta ja sen vaiheistuksesta. Tässä vaiheessa toteutetaan myös visuaalinen suunnittelu: miten näkymä luodaan niin, että sitä voidaan hyödyntää tehokkaasti vastuullisuuden viestinnässä eri sidosryhmille. Lopputuloksena on toimenpidesuunnitelma, jossa mittaristo, sen esittelytapa, raportointitapa ja datalähteiden käyttö on täsmennetty.
Tavoitteena on saada ensimmäiset mittarit näkyviin ja julkaistua käyttäjille mahdollisimman nopeasti. Samaan aikaan taustalla rakennetaan prosesseja ja tarvittavia työkaluja niille mittareille, joihin ei vielä ole olemassa dataa.
Käyttöönottovaiheen jälkeen pääset analysoimaan tuloksia, sekä tuottamaan nopeasti vastuullisuusraportin haluttuun tulostus muotoon.
Jatkuvan kehittämisen periaatteen mukaisesta (Plan-Do-Check-Act) pääset kehittämään toimintaa ja raportointia. Vastuullisuusraportoinnin näkymä täydentyy sitä mukaa, kun vastuullisuustyö yrityksessä etenee. Mittaristo voi elää tavoitteiden täsmentymisen myötä, raportointiin tuodaan uutta dataa tai uusia järjestelmiä. Käyttäjiltä saadaan kehitystarpeita ja -ideoita.
Business Intelligence -analytiikkaohjelmistoon - kuten Qlik Sense tai Microsoft Power BI - toteutettu vastuullisuusraportointi on osa organisaation arkipäivää ja tuo niin tavoitteet kuin ajantasaisen vastuullisuustiedon näkyväksi eri sidosryhmille. Se mahdollistaa porautumisen ylätason dashboardilta yksittäisen mittarin tasolle, auttaa tunnistamaan trendit ja poikkeamat. Vastuullisuusraportointi on operatiivinen työkalu vastuullisuusstrategian toteuttamiseksi ja vastuullisuudesta viestimiseksi, ei irrallinen dokumentti velvoitteiden täyttämiseksi.
Varaa keskusteluaika suoraan kalenterista sinulle sopivaan ajankohtaan.
Pengon tarjoaa selkeän konseptin vastuullisuusraportoinnin rakentamiseksi. Prosessi etenee vaiheittain mittariston määrittelystä datan tunnistamiseen, keräämiseen ja visualisointiin ja etenee ketterästi jo olemassa olevan tiedon visualisoinnista suunnitelmaan siitä, mitä prosesseja tarvitaan vielä puuttuvan datan tuottamiseksi.
Haluatko tietää lisää siitä, kuinka vastuullisuus voidaan todentaa tiedolla? Jatka lukemista täältä!