<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2394912390624130&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Millaista on elintarvikevalmistajan myynnin analytiikka ja raportointi 2020-luvulla? Tervetuloa nykypäivään!

17.9.2020

Myynnin raportoinnin automatisoinnilla on mittavat vaikutukset elintarviketehtaan tuotannonsuunnitteluun. Ajantasaiset myyntiraportit ovat kriittisiä tuotannon säilyttämiseksi kannattavana kaikissa tilanteissa. Lue blogimme ja tiedät, miten moderni BI-järjestelmä voisi tehostaa teidän elintarviketehtaan tuotantoa!

Elintarvikealan myynnin analytiikka ja raportointi 2020-luvullaMarkkinatilanteet voivat muuttua elintarvikealalla herkästi erilaisten kysynnänvaihteluiden vuoksi. Talousnäkymät ja trendit vaikuttavat ostokäyttäytymiseen. Viime aikoina myös esimerkiksi kokoontumista koskevat rajoitukset ovat heikentäneet HoReCa-myyntiä ja kuluttaja-asiakasvirtaa ravintoloissa, hotelleissa ja tapahtumissa.

Normaalisti vaikea markkinatilanne ei ole yhtä haastava tiedolla johtamista hyödyntäville yrityksille. Raportointiin ja analytiikkaan panostaneet yritykset pystyvät reagoimaan sisäisiin ja ulkoisiin muutoksiin ylivoimaisesti nopeammin kuin muut. BI-järjestelmää käyttävät yritykset pystyvät analysoimaan nopeasti tietoa, tekemään ennusteita ja suunnittelemaan kannattavaa tuotantoa myös poikkeustilanteissa.

Automatisoi keskusliikkeiden myyntiraportointi Unohda Excelit!

Miten tarkasti tehtaallanne tiedetään, millainen menekki tuotteillanne on missäkin myyntipisteessä? Elintarvikevalmistajalle menekin seuranta on kriittistä. Sillä varmistetaan oikeat tuotantomäärät ja vältetään ali- ja ylituotanto. Erityisesti elintarvikkeita, joilla on lyhyt käyttöaika, ei voida valmistaa varalta seisomaan varastoon.

Elintarvikevalmistajat saavat kaupan keskusliikkeiltä suuren määrän raportteja eri tuotteiden myynnistä. Myyntiraportit ovat usein lähettäjien omissa Excel-muodoissa. Elintarviketoimijan vastuulle jää koostaa tiedosta yhtenäisiä raportteja, jotta niitä voitaisiin hyödyntää tehtaan tuotanto- ja myyntisuunnitelmien kanssa. Mikäli tietojen käsittely on manuaalista, on se myös haastavaa ja hidasta. Tämä johtaa väistämättä siihen, ettei tilanteita ennakoida proaktiivisesti, vaan niihin reagoidaan viiveellä.

Tiedolla johtamisen järjestelmällä voit automatisoida keskusliikkeiden myyntiraportoinnin kokonaisuudessaan. BI-järjestelmät yhdistävät vastaanotetun datan automaattisesti elintarvikeyrityksesi raportteihin. Sen ehdoton etu on, että järjestelmä myös konvertoi myynnin raportit ja ennusteet suoraan kunkin osaston omaan raportointimuotoon. Myynnin raportointi voi olla euroja, tuotteita ja asiakkaita. Tuotanto sen sijaan esimerkiksi raaka-aine- ja kappalemääriä.

 

Yksi tärkeimmistä BI-järjestelmän hyödyistä elintarviketeollisuudelle onkin, että se tarjoaa tuotannolle ja myynnille mahdollisuuden siirtyä ennakoivaan suunnitteluun. Kun resurssit siirretään tiedon käsittelystä tiedon analysointiin, auttaa se yritystä keskittymään olennaiseen ja pitämään tuotannon kilpailukykyisenä. BI-järjestelmän avulla menekkiä voidaan seurata tarkasti esimerkiksi päivä- tai viikkotasolla sekä asiakas- ja tuotekohtaisesti.


Haluatko tietää lisää, kuinka myynnin raportoinnin kehittäminen lisää koko tuotannon ennustettavuutta? Tutustu elintarvikevalmistaja Kaslinkin asiakastarinaan.

Data tukee myynnin raportointia

Data tehostaa myynnin suunnittelua myös asiakastapaamisissa

BI-järjestelmä on ylivoimainen työkalu myös asiakaskohtaamisiin. Elintarviketehtaan myyjä voi näyttää asiakkailleen menekki- ja vertailutietoa mobiililaitteelleen kootuilla dashboardeilla. Tietoa hyödyntäen asiakkaan kanssa voidaan sopia oikea-aikaisista ja oikeamääräisistä toimituksista.

Menekkiä koskeva data auttaa erityisesti tuotannon suunnittelussa. Olisiko kannattavampaa tuottaa isompia eriä harvemmin ja leikata näin kuluja alemmaksi ja hävikkiä pienemmäksi? Tai kannattaisiko kausituotteen suureen menekkiin varautua tänä vuonna kolminkertaisella tuotannolla?  Entä voisiko selkeässä kasvussa olevaa tuotetta tilata ennakkoon jo tuplaerän? Tehokkaalla työkalulla myyjä saa kattavaa tietoa myös näistä loppuasiakkaiden ostotrendeistä.  Lue, miten BI-järjestelmä tehosti Myllyn Parhaan tuotantoa.

Ota yhteyttä

Tee liiketoimintatiedosta yrityksesi menestystekijä! Tunnemme erityisesti elintarviketeollisuuden tiedolla johtamisen haasteet ja autamme yritystäsi löytämään niihin sopivat ratkaisut.

KIRJOITTAJA:
Panu Pihl
Pengonin myyntijohtajana Panu vastaa myyntitiiminsä tehokkuudesta ja sen jäsenten osaamisen jatkuvasta lisäämisestä. Panu toimii itsekin aktiivisesti asiakastyössä etenkin julkishallinnon sekä suurasiakkaiden ratkaisujen parissa.

Tilaa uusimmat artikkelit sähköpostiisi

Suosituimmat blogikirjoitukset

Jäikö sinulla jotain kysyttävää?

Ota meihin yhteyttä

Jos haluat keskustella tietojohtamisen palveluista tai kaipaat tukea BI-ratkaisun käytössä, jätä meille viesti.
Palaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

045 230 1660
info(at)pengon.fi