<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2394912390624130&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Tiedolla johtaminen tuo Toyota Tammer-Autolle kilpailuedun markkinoilla

26.6.2024

Pengon on luonut Toyota Tammer-Autolle räätälöidyn BI-ratkaisun, jonka erikoisuutena on automyyjien automatisoitu provisiopalkan laskenta. Kun tiedolla johtamisesta on tullut arkea, avainhenkilöiden työaikaa säästyy merkittävästi ja yritys pystyy ennustamaan tulevaa.

Toyota Tammer-Auto myy ja huoltaa Toyotan ajoneuvoja. Yhteistyö Pengonin kanssa alkoi reilut kaksi vuotta sitten. Tuolloin yritys havahtui tilanteeseen, että sillä oli käytössään monia rinnakkaisia järjestelmiä. Järjestelmät kätkivät sisäänsä dataa, jota ei hyödynnetty juuri lainkaan.

Yrityksen kehityspäällikkö Jussi-Matti Kuusi tiedosti, että erilaiset järjestelmät kannattaisi yhdistää yhteen BI-järjestelmään. Tällöin tarvittavat tiedot olisivat helpommin saatavissa ja käsiteltävissä.

”Pengonista tuli heti hyvä fiilis. Heillä oli selkeä kuvio, mitä BI-toteutus sisältää ja mitä se maksaa. Järjestelmää lähdettiin rakentamaan meidän tarpeistamme käsin, eikä siten, että meille myytäisiin varta vasten jotakin.”

Kuusi painottaa, että Toyota Tammer-Auton ydinliiketoimintaa on myydä ja huoltaa autoja, ei vastata BI-järjestelmän toiminnasta. Siksi järjestelmän hankkiminen ostopalveluna Pengonilta sopii yritykselle erinomaisesti – sen sijaan, että yritys palkkaisi oman IT-asiantuntijan.

BI-järjestelmä taipuu automaattiseen provisiopalkan laskentaan

Ensimmäisenä Pengon ryhtyi toteuttamaan Toyota Tammer-Autolle BI-ratkaisua, joka yhdistää eri järjestelmistä kaiken automyyntiin liittyvän datan. Lopputuloksena syntyvät raportit löytyvät nyt samasta paikasta. Toteutusta kehitetään edelleen uusien tarpeiden ja toiveiden mukaan.

”Teemme emoyhtiöillemme valtavia määriä raportteja, joissa pitää yhdistellä eri järjestelmien dataa. Aiemmin käytimme raportoinnissa Exceliä, mutta se vaati paljon työtä. Nyt BI-järjestelmästä on iso apu”, Kuusi kuvailee.

Yrityksen erikoisuutena on automyyjien provisiopalkan laskenta, jonka BI-järjestelmä hoitaa automaattisesti. Aiemmin provisiolaskenta työllisti palkanlaskentaa merkittävästi. Koska yrityksen provisiosopimus on monimutkainen, myös järjestelmän rakentaminen on ollut monisyinen projekti.

Provisiolaskennan työkalua hyödyntää kolme eri käyttäjäryhmää: provision saajat eli automyyjät, provision maksajat eli palkanlaskenta ja näiden välissä hyväksyvä taho eli automyynnin johto.

”Pengonin asiantuntija ehdotti, että kaikki toiminnot kannattaa yhdistää samaan järjestelmään. Olemme saaneet Pengonilta erittäin hyviä näkemyksiä, millainen ratkaisu palvelisi parhaiten juuri meidän liiketoimintaamme.”

Toisinaan Toyota Tammer-Auton henkilöstön keskuudessa on ollut ennakkoluuloja uusia järjestelmiä kohtaan. Kuusi kiittelee, että Pengonin asiantuntija on pystynyt ottamaan erilaisten käyttäjien tarpeet huomioon oma-aloitteisesti.

”Helppokäyttöisyys on meille tärkeää, jotta BI-järjestelmää voi käyttää käytännössä kuka vain.”

Kehitystyön apuna joustava ja ammattitaitoinen analyytikkopalvelu

Toyota Tammer-Auto hyödyntää Pengonin analyytikkopalvelua, jolloin tietty asiantuntija on varattu tekemään kuukausittain tietyn työmäärän asiakkaan projektissa. Tähän asti yritys on käyttänyt asiantuntijan työpanosta 2–4 päivää kuukaudessa.

”Pengon on projektinhallinnan näkökulmasta todella joustava kilpailijoihin verrattuna. Voin vaikka tänään soittaa jostakin kehitysideasta, ja se saattaa olla jo huomenna valmis. Palvelu mahdollistaa sen, että välillä voi olla enemmän ja välillä vähemmän töitä.”

Kuusi kokee, että jokaisen erillisen projektin tarpeet olisi työlästä määritellä erikseen. Siksi analyytikkopalvelu on helppo vaihtoehto, jos jonkin projektin työmäärä elää alkuperäiseen arvioon nähden tai eri projektit limittyvät tiiviisti toisiinsa.

”Kun olemme ottaneet uuden järjestelmän käyttöön tai sitä on muutettu, Pengonin asiantuntija on ollut aktiivisesti mukana jalkautuksessa ja järjestänyt tarvittaessa koulutusta nopealla aikataululla. Käyttöönotto on onnistunut hyvin.”

Toyota Tammer-Auton analyytikkoapuna on toiminut jo pidempään Pengonin tietojohtamisen konsultti Tatu Rintamäki.

”Tatu on tehnyt erittäin hyvää työtä. Hänen motivaationsa näkyy vilpittömänä kiinnostuksena liiketoimintaamme kohtaan. Hän tekee hommia meidän etumme edellä. Tuntuu melkein, että Tatu olisi meillä töissä. Hän ei ole kuin joku ulkoisen projektiryhmän jäsen”, Kuusi iloitsee.

Räätälöity BI-järjestelmä säästää työaikaa ja on aito kilpailutekijä

Pengonista on tullut Toyota Tammer-Autolle luottokumppani, jonka puoleen yritys voi kääntyä kaikissa BI-järjestelmään liittyvissä asioissa. Työajan säästö on ollut yksi isoimmista hyödyistä.

”Talouspäällikkömme käytti aiemmin ainakin viikon kuukaudesta työtehtäviin, joihin nyt BI-järjestelmän ansiosta kuluu enää noin yksi päivä kuukaudessa”, Kuusi kehuu ja lisää:

”Myös minulta säästyy työaikaa, kun voin luottavaisin mielin sanoa Pengonin asiantuntijalle, että hän voi olla suoraan yhteydessä meidän yhteistyökumppaneihimme. Minun ei tarvitse olla aina henkilökohtaisesti mukana, koska tiedän, että asiat hoituvat ilmankin minua.”

Toyota Tammer-Auto on Toyota Motor Corporationin omistama ainoa jälleenmyyjä Suomessa. Tiedolla johtaminen kumpuaa suoraan Toyotan filosofiasta. BI-järjestelmä onkin tehnyt Toyota Tammer-Autolla tiedolla johtamisesta arkipäivää.

BI-järjestelmä takaa, että yritys on tietoinen historiasta ja pysyy kartalla nykytilanteesta ja tulevaisuudesta. Se pystyy tekemään päätöksiä oikeasti validoidun tiedon perusteella.

”Automarkkina on todella turbulenttista, joten ennustaminen on välttämätöntä. Saamme suoraan kilpailuetua markkinassamme siitä, että hyödynnämme tiedolla johtamista.”

Menestyksen mittarina toimivat myyntiluvut: joka viides Pirkanmaalla myytävä auto ostetaan Toyota Tammer-Autolta.

Pitkäjänteinen kehitystyö jatkuu luottokumppanin kanssa

Tällä hetkellä Toyota Tammer-Auton noin satapäisestä henkilöstöstä neljäsosa käyttää BI-järjestelmää aktiivisesti. Mukana on johtoa, palkanlaskijoita ja automyyjiä. Valtaosa työntekijöistä on kuitenkin automekaanikkoja, jotka pääsevät näkemään lähinnä olennaisia tunnuslukuja.

Kuusen toiveena on, että ennen pitkää yrityksen kaikki mahdollinen tieto löytyisi kootusti yhdestä ja samasta BI-järjestelmästä. Niinpä yhteistyö Pengonin kanssa jatkuu, kun uusia kehitysideoita toteutetaan eri käyttäjien toiveiden mukaan.

”Meidän tarpeemme ovat olleet sen verran monimutkaisia ja laajoja, että tehtävää riittää edelleen. Yhteistyön aikana Pengon on kuitenkin oppinut, mitä datamme pitää sisällään ja millaisia meidän liiketoimintamme erikoisuudet ovat. Tämä on iso etu”, Kuusi mainitsee ja jatkaa:

”Olemme olleet oikein tyytyväisiä yhteistyöhön Pengonin kanssa. En usko, että olisimme saaneet muualta parempaa palvelua tai parempaa tulosta. Palvelu on meidän tarpeisiimme räätälöity ja kohtuullisesti hinnoiteltu. Kustannuksia on helppo ennustaa kuukausitasolla.”

toyota-tammer-auto-logo_signature-gray-background_RGB

Kiinnostuitko räätälöidyn BI-järjestelmän toteuttamisesta? Ota yhteyttä, ja jutellaan lisää.

 

KIRJOITTAJA:
Henry Tuikka
Henry toimii Pengonilla asiakkuusjohtajana. Työssään hän auttaa asiakkaita löytämään ratkaisuja liiketoiminnan kehittämiseksi ja vastaa palveluiden tarjonnasta. Häneltä löytyy vahvaa kokemusta B2B myynnistä ja liiketoiminnan kehittämisestä useilla osa-alueilla.

Tilaa uusimmat artikkelit sähköpostiisi

Suosituimmat blogikirjoitukset

Jäikö sinulla jotain kysyttävää?

Ota meihin yhteyttä

Jos haluat keskustella tietojohtamisen palveluista tai kaipaat tukea BI-ratkaisun käytössä, jätä meille viesti.
Palaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

045 230 1660
info(at)pengon.fi