<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2394912390624130&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Mihin Qlikin tietovarastokerrosta tarvitaan?

06.09.2018

Mihin Qlikin tietovarastokerrosta tarvitaan?

Termit “Business Intelligence” ja “tietovarasto” kulkevat usein käsi kädessä. Tietovarastojen tehtävä on yhdentää ja harmonisoida usean järjestelmän välillä kulkevaa dataa ETL-prosessin avulla. Kaikki järjestelmät eivät kuitenkaan kaipaa erillistä tietovarastoa, sillä ne osaavat hyödyntää tietoa tehokkaasti ilmankin. Esimerkiksi Qlik-ratkaisut toimivat ilman tietovarastoa – mutta miten?

Miten perinteinen tietovarasto toimii?

Monet BI-järjestelmät tarvitsevat rinnalleen erillisen tietovaraston. Tiedon tallentaminen, puhdistaminen, yhtenäistäminen ja erilaiset laskennot onnistuvat tietovarastossa, josta saadut tulokset voidaan sitten esittää BI-järjestelmässä tai visualisointityökalussa. Hyvän tietovaraston tehtävä on siis ensisijaisesti parantaa tiedon laatua ja yhdenmukaisuutta.

ETL-prosessi on tärkeä osa tietovaraston ja BI-järjestelmän yhteispeliä. ETL on lyhenne englanninkielisistä sanoista extract, transform ja load, jotka tarkoittavat tiedon hakemista, muokkaamista ja tallentamista. Prosessin ansiosta tietovarasto pystyy hyödyntämään tietoa esimerkiksi raportointia varten.

On olemassa monta hyvää syytä, miksi tietovarasto kannattaa rakentaa, mutta sen vaatima ylläpito- ja kehitystyö kannattaa myös ottaa huomioon. Ylläpito- ja kehitystyön vaatimien resurssien lisäksi tietovarasto on suuri investointi, joka ei välttämättä kaikissa tapauksissa maksa itseään takaisin: datan yhdentäminen ei tapahdukaan toivotulla tavalla, eikä tietoa päästä hyödyntämään liiketoiminnan tarpeisiin tarpeeksi nopeasti ja kustannustehokkaasti.

Lue aiheesta lisää: BI ilman tietovarastoa - uhka vai mahdollisuus?

Miksi Qlik-järjestelmä ei tarvitse tietovarastoa?

Qlik-järjestelmä kattaa kaikki tiedon käsittelyyn vaadittavat vaiheet ja osa-alueet, jolloin tietovarastoon investointi ei tuota Qlikin käyttäjille selvää lisäarvoa. Vaikka kaikki tietovaraston tuomat etuisuudet löytyvätkin sisäänrakennettuina Qlik-ratkaisuista, voivat Qlikin käyttäjät hyödyntää myös jo olemassa olevaa tietovarastoa.

Qlik-järjestelmä ei kaipaa tietovastoa, koska sen ainutlaatuinen QIX-moottori hoitaa käytännössä kaikki tietovaraston suorittamat tehtävät. QIX-moottorin nopeus mahdollistaa sen, että suuriakin datamääriä pystytään käsittelemään vain murto-osassa perinteisiin järjestelmiin verrattuna.

Kun Qlik tallentaa tiedot ikään kuin ”omaan tietovarastoonsa”, se pystyy myös käsittelemään ja tulkitsemaan dataa lähes reaaliaikaisesti. Tällöin organisaatiossa ei tarvita erityisosaamista tiedonsiirtoon vaadittaviin elementteihin, kuten perinteisten BI-järjestelmien kohdalla monesti käy. Lue lisää QIX-moottorista kaksiosaisesta blogisarjastamme: osa 1 ja osa 2.

Lisätietoa Business Intelligence -ratkaisusta

Olemme kasanneet paljon BI-tietoutta maksuttomiin oppaisiin. Suosittelemme tutustumaan muun muassa näihin kattaviin BI-tietopaketteihin:

KIRJOITTAJA:
Pengon Oy
Pengon on tiedolla johtamisen asiantuntijayritys, joka kehittää ja toteuttaa kokonaisvaltaiset Business Intelligence -ratkaisut asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin eri toimialoilla. Tarjontamme ulottuu dataintegraatioista ja tietovarastoista analytiikkatyökaluihin ja datalukutaidon palveluihin.

Tilaa uusimmat artikkelit sähköpostiisi

Suosituimmat blogikirjoitukset

Jäikö sinulla jotain kysyttävää?

Ota meihin yhteyttä

Jos haluat keskustella tietojohtamisen palveluista tai kaipaat tukea BI-ratkaisun käytössä, jätä meille viesti.
Palaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

045 230 1660
info@pengon.fi