<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2394912390624130&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Qlik Sensen lisenssivaihtoehtoina Professional ja Analyzer

01.11.2018

Qlik Sensen lisenssivaihtoehtoina Professional ja Analyzer

Qlik-blogisarjamme toisen osan aiheena on Qlik Sense -lisensointi. Sensen lisensointi uusittiin hiljattain ja uuden lisensointimallin nimi on Qlik Sense Enterprise Professional & Analyzer User Model. Nyt käyttäjille on entistäkin helpompi valita sopivat lisenssit, sillä uudessa mallissa on vain kahden tyyppisiä lisenssejä: Professional ja Analyzer. Mitä kumpaankin kuuluu ja millaisille käyttäjille ne sopivat?

Miten Professional ja Analyzer -lisenssit eroavat toisistaan?

Qlik Sense Analyzer -lisenssillä hyödynnät helposti valmiita sovelluksia

Qlikin Analyzer-käyttäjä pääsee hyödyntämään Professional-käyttäjien tekemiä sovelluksia, muttei pysty luomaan, muokkaamaan tai julkaisemaan omia sovelluksiaan. Olemassa olevien sovellusten käyttöön ei liity mitään rajoituksia, joten Analyzer-käyttäjä pystyy täysin vapaasti tutkimaan ja analysoimaan tietoa. Lisäksi käytössä ovat kaikki Sensen perusominaisuudet, kuten

  • Kirjanmerkit: Tallenna omat löydöksesi muistiin seuraavaa käyttökertaa varten.
  • Storytelling: Hyödynnä reaaliaikaista dataa ja luo muokattavia esityksiä suoraan raporteista.
  • Joustavuus: Tiedon vieminen Qlikistä esimerkiksi Exceliin.

Qlik Sense Professional on tehokäyttäjän lisenssi

Professional-lisenssiin kuuluvat kaikki Qlik Sensen ominaisuudet. Käyttäjä pystyy luomaan, muokkaamaan ja julkaisemaan uusia sovelluksia sekä päivittämään ja muokkaamaan dataa. Siksi etenkin raportoinnin ja syvemmän analyysin näkökulmasta Professional-lisenssi on tehokäyttäjän valinta. Professional-lisenssiin kuuluu luonnollisesti myös kaikki Analyzer-lisenssin ominaisuudet sekä ylläpitäjän oikeudet, esimerkiksi käyttäjähallinta.

Kumpi Qlik Sense-lisenssi kannattaa valita?

Qlikin aiempi lisensointimalli oli jokseenkin monimutkainen, mutta uudistuksen myötä lisenssityypin valinta on varsin helppoa: Qlikiä hyödyntävät joko peruskäyttäjät (Analyzer) tai pro-käyttäjät (Professional). Sopivia lisenssejä valitessa kannattaakin pohtia loppukäyttäjiä ja heidän tarpeitaan: kenellä on tarve luoda uutta ja kenelle riittää oikeus hyödyntää jo olemassa olevia sovelluksia?

Ainut rajoitus on, että organisaation Qlik-ympäristössä on oltava vähintään yksi Professional-käyttäjä. Ilman Professional-lisenssiä, ei nimittäin Qlik Sense -sovellusten luonti onnistu. Muita lisenssien maksimi- tai minimimääriä ei ole. Esimerkiksi yksi Professional, eli niin sanottu ylläpitäjä voi hoitaa kaiken hallinnointiin liittyvän, ja muille Qlik-käyttäjille voidaan antaa Analyzer-oikeudet, joilla Qlikin peruskäyttö sujuu vaivattomasti.

Professional-lisenssien laajempaa hyödyntämistä organisaatiossa kannattaa kuitenkin harkita, sillä Qlik Sensessä olemassa olevien raporttien ja analyysien muokkaaminen omiin tarpeisiin sopivaksi on tehty todella helpoksi. Qlik Sense on todellinen seuraavan sukupolven Self-Service BI -työkalu. Lue lisää Self-Servicestä tästä blogiartikkleista!

Uuden lisenssimallin myötä saat muitakin etuja

Uuden lisensointimallin myötä Qlik Sense Enterpriseen on tullut myös muita lisenssiuudistuksia. Aiemmin vuosihinnoitellut connectorit muuttuvat kaikki uuden mallin mukana maksuttomiksi. Lisäksi saat veloituksetta käyttöösi laajat paikkatieto-ominaisuudet Qlik GeoAnalytics Basen myötä sekä Qlik DataMarket Essentials -paketin, jonka avulla voit rikastaa yrityksen sisäistä dataa ulkoisella datalla.

Jos organisaationne Qlik Sense-ympäristössä on käytössä GeoAnalytics Base, Qlik DataMarket tai Qlik Web Connectors, kannattaa Token-perusteisesta lisensoinnista luopumista harkita, sillä nämä ominaisuudet ovat valmiiksi mukana Professional ja Analyzer -lisensseissä. Parhaimmillaan siirtyminen uuteen lisensointiin tarkoittaa siis muutamien tonnien säästöä vuosimaksuissa!

Miten pääset hyödyntämään uutta lisensointia?

Uuteen lisensointimalliin on mahdollista siirtyä, vaikka organisaatiossanne olisi jo käytössä Qlik Sensen aikaisempi token-perusteinen lisensointi tai QlikView. Vanhat QlikView’n “Named User CAL” -lisenssit konvertoituvat yksi yhteen Qlik Sensen Professional-lisenssien kanssa ja “Document CAL” -lisenssit yksi yhteen Analyzer-lisenssin kanssa. Huomattavana lisäetuna yhden sovelluksen Document CAL-lisenssiin verrattuna pystyy Analyzer-käyttäjä katselemaan useampaa hänelle osoitettua sovellusta.

Teknisesti vaihdoksen voi tehdä kahdella tapaa: QlikView ja Qlik Sense ympäristöjä voi joko käyttää rinnakkain Dual Use -ominaisuuden avulla tai QlikView’sta voi konvertoitua suoraan Qlik Sensen käyttäjäksi. Voit lukea näistä vaihtoehdoista lisää aiemmista artikkeleistamme:

 

Lisätietoa Qlik Sensestä

Qlikin uusi lisensointimalli avaa uusia ja mielenkiintoisia mahdollisuuksia raportoinnin kehittämiseen ja lisäksi se on huomattavasti yksinkertaisempi ja selkeämpi tapa hallinnoida Qlik-ympäristöä ja -käyttäjiä. Lue lisää Qlik Sense -järjestelmän ominaisuuksista ja mahdollisuuksista kattavasta tietopaketista!

qlik_sense_opas

KIRJOITTAJA:
Pengon Oy
Pengon on tiedolla johtamisen asiantuntijayritys, joka kehittää ja toteuttaa kokonaisvaltaiset Business Intelligence -ratkaisut asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin eri toimialoilla. Tarjontamme ulottuu dataintegraatioista ja tietovarastoista analytiikkatyökaluihin ja datalukutaidon palveluihin.

Tilaa uusimmat artikkelit sähköpostiisi

Suosituimmat blogikirjoitukset

Jäikö sinulla jotain kysyttävää?

Ota meihin yhteyttä

Jos haluat keskustella tietojohtamisen palveluista tai kaipaat tukea BI-ratkaisun käytössä, jätä meille viesti.
Palaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

045 230 1660
info(at)pengon.fi