<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2394912390624130&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

QlikView vai Qlik Sense?

21.12.2015

QlikView vai Qlik SenseQlikView ja Qlik Sense ovat Qlikin Business Intelligence -järjestelmiä, joiden välillä on joskus vaikea tehdä eroa. Qlik Sensen julkaisun yhteydessä moni ajatteli, että miksi valita enää vanha tuote, kun voi saada uuden?

Qlik Sensen ei kuitenkaan ole tarkoitus korvata QlikView'ta, vaan kyse on kahdesta eri tarpeisiin suunnitellusta tuotteesta, jotka täydentävät toisiaan. Tässä artikkelissa tutustumme tuotteisiin hieman tarkemmin.

QlikView ohjattuun analytiikkaan

QlikView on työkalu tilanteisiin, joissa sovellukset on hyvä olla valmiiksi rakennettuja. Sovellusten mallit, ulkoasut, kaaviot ja lopullinen muoto rakennetaan etukäteen käyttäjälle valmiiksi, ja loppukäyttäjän tehtäväksi jää vain käyttää näitä sovelluksia. Käyttäjällä on kuitenkin loputtomat mahdollisuudet tutkia kaikkea eri taustajärjestelmistä saatavilla olevaa dataa sekä luoda omia raportteja tarpeitaan vastaaviksi. Tätä kutsutaan ohjatuksi analytiikaksi.

Ohjattu analytiikka mahdollistaa yrityksen yhteisen näkökulman jakamisen kaikkien työntekijöiden käyttöön, kun sovellukset ja kaaviot luodaan täysin yrityksen tavoitteiden ja mittariston pohjalta. Tällöin kaikki loppukäyttäjät saavat yrityksen valitsemat mittarit, tunnusluvut ja kaaviot näkyviin samanlaisina. Tämä auttaa yrityksen toiminteiden ohjaamista, kun tulokset näkyvät aina samalla tavalla käyttäjästä riippumatta ja kaikille näkyy yksi ja ainoa totuus yrityksen tilasta. Kun tavoitteet ja toteumat näkyvät aina tietyllä kaavalla, tiedot ovat vertailukelpoisia myös historiatietoihin nähden.

Maksuton_pikaopas_qlikview

Qlik Sense itseohjautuvaan tiedonhallintaan

Myös Qlik Senseen luodaan pohjalle aina määrämuotoinen ja suunniteltu sovellus, eli järjestelmän pohja perustuu QlikView'n tavoin ohjattuun analytiikkaan. Olemassaolevien raporttien lisäksi käyttäjä voi kuitenkin itse muokata sovelluksia, malleja ja graafeja, jotka avaavat eri näkökulmia ja perustuvat käyttäjän henkilökohtaisiin tarpeisiin.

Qlik Sensen hienous löytyy vaistonvaraisesta käyttöliittymästä ja tee-se-itse –visualisoinneista. Qlik Sensen muokkaaminen ei vaadi esiasennuksia tai –tietoja, vaan käyttäjä voi suoraan itse käydä datan kimppuun. Tätä toimintatapaa kutsutaan itseohjautuvaksi tiedonhallinnaksi.

Jokainen käyttäjä voi valjastaa tiedoista käyttöönsä ne palaset, joista on hänelle itselleen tai tiimilleen hyötyä. Itseohjautuva tiedonhallinta mahdollistaa siis myös paremman vastuun jakamisen yrityksen päättäjiltä työntekijöille.

Maksuton_pikaopas_qlik-sense

Eri näkökulmia samaan dataan

Sekä QlikView että Qlik Sense ovat mukautettavissa yrityksen yksilöllisten tarpeiden ja mittasuhteiden mukaan. Myös sovellusten luomisen rajat ovat molemmissa järjestelmissä käytännössä rajattomat. Molemmissa järjestelmissä on myös sama laskentamoottori, molemmilla on suurpiirteisesti sama vasteaika ja molempia arvioidessa tulisi käyttää samoja datan mallinnuksen kriteerejä.

Järjestelmät ovat siis kaksi eri käyttöliittymää samaan dataan. Qlik Sense on ketterä ja helposti muokattavissa oleva vaihtoehto itseohjautuville käyttäjille, kun taas QlikView on hyvä vaihtoehto, mikäli käyttäjät kaipaavat valmiiksi luotuja sovellusratkaisuja. 

Tiedon visualisointiin on panostettu molemmissa järjestelmissä, mutta ilmeeltään ja käytettävyydeltään Qlik Sense on visuaalisempi. Lisäksi, vaikka QlikView 12 -version mobiilikäyttöön onkin panostettu, Qlik Sensen mobiilikäyttö ja skaalautuvuus erikokoisille näytöille ovat omaa luokkaansa. Qlik Sense onkin hyvä järjestelmä liikkuville yrityksille, kun esimerkiksi myyjät pääsevät asiakastietoihin käsiksi vain sekunneissa.

Mikäli yrityksessäsi on jo käytössä QlikView, Qlik Sense toimii hyvänä täydentäjänä tiedon analysointiin. Esimerkiksi tietyille henkilöille tai osastoille voidaan antaa Qlik Sense käyttöön monenlaisten analyysien ratkaisijaksi. Tuotteet eivät siis missään nimessä ole toisiaan poissulkevia, vaan pikemminkin toimivat erinomaisesti yhtenä pakettina. Qlik Sensen avulla esimerkiksi yrityksen analytiikka- tai myyntiosasto saa helppokäyttöisen työkalun nopeiden analyysien ja raporttien laadintaan.

Kiinnostuitko?

Olemme koonneet maksuttomia materiaaleja molempiin järjestelmiin liittyen. Lataa itseäsi kiinnostava pikaopas alla olevista painikkeista.

Maksuton_pikaopas_qlik-sense Maksuton_pikaopas_qlikview

Mikäli haluat selvittää tarpeisiisi sopivan järjestelmän yhdessä asiantuntijan kanssa, ota yhteyttä ja tilaa maksuton tietoisku Pengonin asiantuntijan kanssa.

Voit halutessasi tutustua myös muihin blogiartikkeleihimme ja oppaisiimme:

KIRJOITTAJA:
Pengon Oy
Pengon on tiedolla johtamisen asiantuntijayritys, joka kehittää ja toteuttaa kokonaisvaltaiset Business Intelligence -ratkaisut asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin eri toimialoilla. Tarjontamme ulottuu dataintegraatioista ja tietovarastoista analytiikkatyökaluihin ja datalukutaidon palveluihin.

Tilaa uusimmat artikkelit sähköpostiisi

Suosituimmat blogikirjoitukset

Jäikö sinulla jotain kysyttävää?

Ota meihin yhteyttä

Jos haluat keskustella tietojohtamisen palveluista tai kaipaat tukea BI-ratkaisun käytössä, jätä meille viesti.
Palaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

045 230 1660
info@pengon.fi