<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2394912390624130&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Tieto jumissa ERP:ssä? Näin saat teollisuusyrityksen katetuottolaskentaan tarvittavat raportit käyttöösi helposti

05.11.2020

Katetuottolaskenta on olennaista yrityksen kehittämiseksi ja toiminnan pitämiseksi tuottavana. Jotta kannattavuuden tarkastelu perustuu luotettaviin laskelmiin, tarvitset kokonaisvaltaisen näkymän liiketoimintadataan. Kun tieto jää jumiin ERP:iin, vie BI-järjestelmä varmalle maaperälle. Lue blogistamme 3 tapaa, miten tiedolla johtamisen ratkaisu tehostaa teollisuusyrityksesi kannattavuuslaskelmia.

Pengon BI-järjestelmä auttaa teollisuuden katelaskennassaKatelaskenta ei ole useinkaan yksinkertaista teollisuusyrityksissä, joissa tuotanto on laajaa ja sisäisiä toimintoja runsaasti. Tästä syystä teollisuusyritys saattaakin törmätä kannattavuuden tarkastelussa useisiin eri haasteisiin.

Yksi tyypillisimmistä on se, että katetta kuvaavat tunnusluvut saatetaan määritellä  osastokohtaisesti eri tavoin. Tällöin laskelmat eivät perustu samoihin mittareihin, eikä kokonaiskatetta pystytä laskemaan luotettavasti.  Usein myös tietojen yhdistely eri järjestelmien välillä on hankalaa ja vaikuttaa kannattavuuden laskemiseen. Tällöin ei saada riittävää kokonaisnäkymää kustannusten laskemiseen, koska osa datasta on toiminnanohjausjärjestelmässä ja esimerkiksi osa talouden ja myynnin omissa järjestelmissä.

3 tapaa, joilla BI-järjestelmä tehostaa teollisuusyrityksesi kannattavuuslaskelmia

1. Pystyt tarkastelemaan tietoa kokonaisvaltaisesti tuottavuuden laskemiseksi

BI-järjestelmä kerää ERP- ja CRM-järjestelmissä sekä tuotannon tai talouden omissa ratkaisuissa olevan tiedon yhteen toimien kaiken datan raportointi- ja analysointityökaluna. 

Siinä missä ERP-järjestelmä toimii hyvin yksittäisten töiden arvioimisessa, voit tarkastella BI-järjestelmällä isoja massoja koskevaa dataa monesta eri näkökulmasta.

 

Tästä syystä pystyt analysoimaan kokonaisuutta ERP-järjestelmää laajemmin ja pureutumaan tarkasti yksittäisiin tekijöihin tuottavuuden tarkastelussa. Jos esimerkiksi  myyntikate näyttää ennakoitua pienemmältä tuloslaskelmassa, voit analysoida yksityiskohtaisesti, miksi tuottoja jää syntymättä.

Vastaavasti, kun etsit syitä tuotekohtaisen katteen heikkenemiseen esimerkiksi lisääntyneen hylkytuotemäärän seurauksena, pystyt suodattamaan datasta erilaisia näkymiä kustannusten selvittämiseksi. Saatat myös löytää yhdistävän tekijän esimerkiksi kahden eri tuotantolinjalla valmistettavan tuotteen yhtenäisille laatuongelmille, joita kehittämällä pääset parantamaan tuottavuutta.

2. Pystyt tarkkaan katelaskentaan, jossa huomioidaan toimintamuutosten aiheuttamat vaikutukset kustannuksiin

Liiketoiminnan rakenteet ja bisneksen tekotavat eivät lakkaa muuttumasta, ja yrityksen raportointijärjestelmän tulee pystyä mukautumaan muuttuviin tarpeisiin helposti ja kustannustehokkaasti. BI-järjestelmän avulla voit tarkastella joustavasti liiketoimintatietoa itse luomillasi koontinäytöillä (dashboards), joihin voit valita helposti haluamasi raportointitiedot. Kun analysoit tietoa monesta eri näkökulmasta, voit tarkastella muutosten vaikutuksia sekä löytää uusia piilotekijöitä kannattavuuden laskemiseen.

Jos huomaat esimerkiksi koneiden tuottavuuden arvioinnissa, että yksittäiset tehtävät ovat tuottavia, mutta koneiden kokonaiskäyttöaste heikko, voit lähteä selvittämään tarkemmin syitä tähän. BI-järjestelmät koostavat koneiden käyttöä koskevan tiedon laskelmiksi ja raporteiksi, joilla voit tarkastella monipuolisesti esimerkiksi koneiden käyttöastetta: millaisia aikoja koneet ovat käynnissä, kuinka kauan seisokit kestävät ja kuinka usein niitä tulee.

Pengon BI-ratkaisun avulla helpotusta teollisuusyrityksen katelaskelmiin3. Pystyt määrittämään teollisuusyritykselle tärkeät mittarit, joilla varmistat tiedon luotettavuden

Tiedolla johtamisen järjestelmää hyödyntäen pystyt myös itse määrittämään mittarit ja tunnusluvut kannattavuuslaskelmia varten. Teollisuusyrityksen omat prosessit ja niitä kuvaavat tunnusluvut ovat kaikki kaikessa kannattavuuden mittaamisessa.  Kun ne on määritetty huolella, pystyt luottamaan tietoihin ja kehittämään yritystäsi kannattavuuden parantamiseksi.

Tiedon analysointi antaa läpinäkyvyyden tuotannon tilaan. Vaikka voit laskea ERP-järjestelmää hyödyntäen esimerkiksi toimitusvarmuuden, ei sinulla välttämättä ole näkymää, mihin laskenta perustuu. Toimitusvarmuus voi näyttäytyä hetkellisesti hyvänä, jos yksi erä on toimitettu ajoissa, mutta muut myöhässä. Tiedolla johtamisen ratkaisulla voit määrittää tarkat mittarit ja analysoida kaikkea toimitusvarmuuteen liittyvää dataa aikataulu- ja toimituserämuutoksia myöten.

Näin pystyt laskemaan luotettavasti kustannuksia niillekin valmistustehtäville, jotka muutoin saattaisivat jäädä huomioimatta. Esimerkiksi raaka-aineen käytön tuotekustannukset saattavat kirjautua ERP-järjestelmässä yhdelle tuotteelle tai asiakkaalle, mikä vääristää tuote- tai asiakaskohtaisen kannattavuuden tarkastelua. BI-järjestelmä pystyy yhdistelemään suuren määrän tietoa työvaiheista, tuotteista ja niihin käytetyistä raaka-aineista sekä laskemaan, miten raaka-aineiden kustannukset on järkevintä kohdistaa oikein.

Hydroline raportoi ERP:ssä sijaitsevat taloustiedot Qlik Sensen kautta 

Videolla asiakkaamme Hydroline kertoo, miten he saivat lisää tehokkuutta ERP:ssä sijaitsevien taloustietojen raportointiin. Lue koko Hydrolinen asiakastarina. 

 

Pääset tutustumaan muihin asiakastarinoihimme täällä. Tutustu myös blogiimme, jossa kerromme, millaista merkittävää kilpailukykyä tiedolla johtaminen tuo teollisuusyrityksen toimintaan.

Kiinnotuitko? Ota yhteyttä

Tee liiketoimintatiedosta yrityksesi menestystekijä! Tunnemme erityisesti teollisuusyrityksen tiedolla johtamisen haasteet ja autamme yritystäsi löytämään niihin sopivat ratkaisut.

KIRJOITTAJA:
Panu Pihl
Pengonin myyntijohtajana Panu vastaa myyntitiiminsä tehokkuudesta ja sen jäsenten osaamisen jatkuvasta lisäämisestä. Panu toimii itsekin aktiivisesti asiakastyössä etenkin julkishallinnon sekä suurasiakkaiden ratkaisujen parissa.

Tilaa uusimmat artikkelit sähköpostiisi

Suosituimmat blogikirjoitukset

Jäikö sinulla jotain kysyttävää?

Ota meihin yhteyttä

Jos haluat keskustella tietojohtamisen palveluista tai kaipaat tukea BI-ratkaisun käytössä, jätä meille viesti.
Palaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

045 230 1660
info(at)pengon.fi