Kuten niin monen muunkin hankinnan kanssa, myös QlikView:n kohdalla kumppanin valinnalla on iso merkitys. QlikView:n suurin etu on se, että järjestelmä räätälöidään aina kunkin yrityksen tarpeiden mukaan.
Vaikka tämä on QlikView:n suuri vahvuus, antaa se samalla myös QlikView-kehittäjälle suuren vastuun. Siksi QlikView-kumppanin valinnassa on oltava tarkkana.
Olennaisimmat arviointikriteerit QlikView-kumppanin valinnassa
Yksi tärkeimmistä on arviointikriteereistä toimittajaa valittaessa on se, miten laaja tuoteportfolio toimittajalla on. Onko kyseessä iso IT-palvelutalo, jolla on kymmeniä toimitettavia tuotteita vai nimenomaan QlikView-erikoisosaaja? Ohjelmistoyrityksessä voidaan kyllä ymmärtää järjestelmien päälle, mutta niissä ei välttämättä ymmärretä kohdeyrityksen liiketoimintaa. Pelkästään ohjelmistokokemus ei siis takaa laadukasta, liiketoiminnalle kriittistä QlikView -toteutusta.
Hyvällä QlikView-kumppanilla on kokemusta useista toteutetuista QlikView-toteutuksista. Aiempien toteutusten kokemus hyödyttää myös tulevia asiakkaita. Mitä useammalta toimialalta kokemusta löytyy, sen parempi. Vaikka kaikki yritykset ovat omalla tavallaan uniikkeja, pyörii kaikki liiketoiminta lopulta hyvin samankaltaisten periaatteiden päällä, jolloin eri toimialojen tuntemus hyödyttää myös toisilla toimialoilla toimivia yrityksiä.
Useat QlikView-toteutukset takaavat myös kokemusta lukuisista eri lähdejärjestelmistä. Tällöin säästetään käyttöönottovaiheessa aikaa, kun lähdejärjestelmien toimintaa ei tarvitse opetella alusta alkaen ja niiden mahdolliset erityispiirteet ovat jo tiedossa.
Toimittajalla on tärkeää olla myös liiketoimintaosaamista. Joku QlikView-kumppani voi olla teknisesti pätevä ja taitava, mutta ilman liiketoimintaymmärrystä lopputuloksesta voi helposti tulla irrallinen kokonaisuus, josta ei saada parhaita mahdollisia liiketoimintahyötyjä. Selvitä siis, millaista osaamista toimittajan työntekijöillä on - ovatko he pelkästään teknisen puolen toteuttajia, täysin vailla liiketoimintaosaamista?
QlikView-sertifikaatit
Vaikka QlikViewillä on mahdollista oppia tekemään toteutuksia nopeastikin, niin suotavaa olisi, että maksettu konsultti todellakin on hintansa väärti.
Usein sertifikaatteja myönnetään pelkästään kurssille osallistumisen perusteella. Tästä syystä sertifikaattien arvoa näkee joskus vähäteltävän. On kuitenkin muutamia tärkeitä QlikView-sertifikaatteja, joiden saaminen edellyttää sertifikaattikokeiden läpäisyä ja joiden olisi syytä olla potentiaalisella QlikView-kumppanilla kunnossa:
- Designer -sertifikaatti varmistaa laadukkaiden käyttöliittymien suunnitteluosaamisen.
- Vaativa Developer -sertifikaatti on todistus QlikView:n taustalla toimivan laskennan, tietojen hakemisen ja datamallien muodostamisen taidoista.
- System Administrator -sertifikaatin saamiseksi pitää osata pystyttää, hallinnoida ja ylläpitää monimutkaisia QlikView-ympäristöjä.
Muistilista QlikView-kumppanin arviointiin:
- Selvitä, miten laajaa tuoteportfoliota toimittaja tarjoaa: onko QlikView toimittajalle vain yksi järjestelmä kymmenien joukossa vai ovatko he erikoistuneet?
- Pyydä (tai lataa) referenssejä: kuinka paljon ja millaisille yrityksille toimittaja on tehnyt nimenomaan QlikView-toteutuksia? Pyydä heitä näyttämään demojen lisäksi oikeita, heidän tekemiään sovelluksia.
- Pyri selvittämään, millaista osaamista toimittajan työntekijöillä on. Teknisesti taitavilta toteuttajilta voi puuttua esimerkiksi liiketoimintaymmärrystä. Tarkista myös yrityksen QlikView-sertifikaatit
- Qlik Finland ylläpitää listaa QlikView-kumppaneista. Heillä on myös hyvää tietoa partnereiden osaamistasoista eri toimialueilla ja eri lähdejärjestelmistä.
Haluatko lisätietoja siitä, miten QlikView -projekti viedään onnistuneesti maaliin?
Lataa maksuton opas onnistuneeseen QlikView-projektiin! Opas on kattava suomenkielinen tietopaketti siitä, miten QlikView-projekti toteutetaan onnistuneesti. Opas käsittelee mm. QlikView-kumppanin valintaa, QlikView-projektin kustannuksia ja sisältää kaikki QlikView-projektin vaiheet suunnittelusta käyttöönottoon.
Aiheet: Qlik