<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2394912390624130&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

MKO Ympäristöpalvelut & Qlik Cloud: asiakasportaali jätemäärien seurantaan

30.12.2022

MKO Ympäristöpalvelut ja Pengon rakensivat räätälöidyn asiakasraportointiportaalin Qlik Cloud-teknologian avulla. Tavoitteena oli luoda edellytykset jätehuollon seurantaan ja kehittämiseen. Asiakasyrityksiä halutaan tukea tiedolla johtamisessa ympäristövastuullisuuden osalta. “Jos toimintaa haluaa kehittää, on kriittistä tietää, missä ollaan tällä hetkellä. Siihen tämä ratkaisu antaa vastauksia”, kuvailee Hanna Hietama, MKO Ympäristöpalvelujen liiketoiminta- ja palvelupäällikkö. 

MKO Ympäristöpalvelut Oy on vuonna 2020 toimintansa aloittanut yritysjätteiden käsittelyyn ja kierrätykseen erikoistunut Mustankorkea Oy:n tytäryhtiö. Kiertotalousalan yrityksellä on Keski-Suomen suurin vastaanottokapasiteetti ja laaja ympäristöluvitus. MKO Ympäristöpalvelut auttaa asiakkaitaan tekemään vastuullisempia ja kestävämpiä valintoja tarjoamalla tehokkaita jätteenkäsittelyprosesseja sekä ratkaisuja tiedolla johtamiseen ja raportointiin.

BI-ratkaisuilla resurssiviisautta kiertotalouteen

Yhteistyö Pengonin kanssa alkoi, kun MKO Ympäristöpalvelut halusi tarjota omille asiakkailleen ratkaisuja, joiden avulla ne voivat kehittää omaa ympäristövastuutaan sekä jätehuollon kustannustehokkuutta. 

“Sinänsä BI-työkalujen ja Qlikin käyttö ei ole meillä uutta, sillä hyödynsimme niitä jo entuudestaan oman organisaation toiminnan ja talouden seurantaan ja kehittämiseen. Mutta nyt tarvitsimme ratkaisun, jolla voimme tarjota reaaliaikaisen raportointinäkymän myös asiakkaillemme” 

MKO Ympäristöpalvelut halusi rakentaa sovelluksen, jonka avulla asiakkaat pääsevät näkemään oman toimintansa tuottamat jätemäärät, niiden kustannukset, kierrätysasteen ja jätekeskuksen käyntikerrat. Sovelluksessa voi yhdellä silmäyksellä seurata oman liiketoiminnan jätehuollon avainlukuja, mikä puolestaan auttaa ohjaamaan ja optimoimaan toimintaa sekä löytämään kehityskohteita vastuullisuuteen ja jätehuoltoon liittyen. 

“Esimerkiksi, jos asiakkaamme tavoitteena on kasvattaa kierrätysastetta, portaalistamme näkee helposti, ollaanko menossa oikeaan suuntaan. Jätehuollon kumppanina tarjoamme tämän näkymän myötä ajantasaista tietoa, mutta myös apua korjausliikkeisiin.” 

Kun järjestelmätoimittajaa valittiin, Pengonin tapa toimia vakuutti MKO Ympäristöpalvelut. 

“Pengonin tapa tehdä projekteja on ketterä ja virtaviivainen. Totta kai myös hinta vaikutti päätökseen, mutta suurempi painoarvo oli sillä, että projektin toteutus oli kevyempi eikä sitonut meiltä alkuvaiheessa juuri lainkaan resursseja. Pengonin tiimi oli hyvin oma-aloitteinen ja koostui oman alansa ammattilaista - sen huomasi kaikesta mitä tehtiin. Myös ongelmakohdissa löydettiin ratkaisuja ja niissä päästiin hyvin eteenpäin”, Hietama summaa.

Sovelluksen taustalla Qlik Cloud ja aikaperusteinen käyttöoikeusmalli

Asiakkaan tarpeet määrittelevät sen, millaista teknologiaa rakennettavaan BI-sovellukseen käytetään. Jo alkupalaverissa kävi ilmi, että pilvipohjainen Qlik Cloud palvelisi MKO Ympäristöpalveluiden tarpeita parhaiten. 

“Sovelluksen tekeminen on suoraviivaista, kun alkumäärittelyt ovat kohdallaan. Aloituspalaverissa kävimme läpi MKO Ympäristöpalvelujen tarpeita ja niiden pohjalta lähdimme rakentamaan sovellusta. Projektin edetessä nousi tietenkin esiin uusia tarpeita, mutta niitä pystyttiin lisäämään sovellukseen matkan varrella." kertoo Pengonin tietojohtamisen konsultti Timo Neronen. 

MKO Ympäristöpalvelujen raportointinäkymän lähdetietokantana toimii Vitec Tietomitan toimittama toiminnanohjausjärjestelmä Vingo ja analytiikkasovelluksena Qlik Sense SaaS - lyhyemmin Qlik Cloud. Loppuasiakkailla on ympäristöön henkilökohtaiset tunnukset.

MKO Qlik-näkymä

“Ajatus on, että meidän asiakkaamme pääsee tutkimaan omaa dataansa Qlik-ympäristön sisällä ja seuraamaan kehitystä, mutta myös tekemään rajauksia ja porautumaan syvemmälle tietoon. Tarjolla on siis paljon syvempi näkemys kuin staattinen pdf-raportti”, sanoo Hietama.  

MKO Ympäristöpalvelun tarkoituksena on saada portaali käyttöön asiakaskunnassa yhä laajemmin. Oikeudet järjestelmään tarvitaan siis kasvavalle käyttäjämäärälle, ja Qlik Analyzer Capacity -käyttöoikeuksilla tämä voidaan tehdä varsin kustannustehokkaasti. Malli perustuu käyttöaikaan, joka voidaan jakaa joustavasti useiden käyttäjien kesken.  
 

Qlik Cloud -asiakasportaalin suurimmat hyödyt

Qlik Cloud -asiakasportaali on ollut MKO Ympäristöpalvelujen käytössä nyt vajaan vuoden verran. Hietama pitää ratkaisun suurimpina hyötyinä sen visuaalisuutta, dynaamisuutta ja helppokäyttöisyyttä:

  1. Ratkaisu tarjoaa erinomaisen työkalun suurienkin kokonaisuuksien hahmottamiseen. Visuaalinen näkymä kuvaa yhdellä silmäyksellä jätehuollon sen hetkisen tilanteen.
  2. Ratkaisu on dynaaminen ja sen avulla voi pureutua aina vain syvemmälle dataan. Käyttäjän on mahdollista tutkia KPI-mittarit vain yhden jätelajin, esimerkiksi rakennusjätteen, osalta. Tällöin näkymä skaalautuu sen mukaan, millaisia suodatuksia tekee.
  3. Selainpohjainen käyttöliittymä on helppokäyttöinen ja toimii hyvin myös mobiilissa. Helppokäyttöisyys mahdollistaa datan tutkimisen perinpohjaisesti, vaikka ei olisikaan analytiikan ammattilainen.

Kiinnostuitko – ota yhteyttä!

Kati Pesola | CEO
040 721 3227, kati.pesola@pengon.fi

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön tämän lomakkeen avulla:

 

Qlik Cloud pähkinänkuoressa

Qlik Cloud on pilvipohjainen analytiikan ja datan visualisoinnin ratkaisu, joka yhdistää yrityksen eri lähdejärjestelmissä sijaitsevan datan ja auttaa tuottamaan siitä juuri tarvittavat, oikeat tiedot oikeille ihmisille. Sen avulla tieto tuodaan osaksi yrityksen päivittäistä tekemistä ja päätöksentekoa. 

Pilvipohjaisena Qlik Cloud päivittyy uusilla ominaisuuksilla ja toiminnallisuuksilla jatkuvasti – jopa viikoittain, varmistaen sen, että käytössä on aina automaattisesti viimeisin versio. Näin myös järjestelmän tietoturva on aina ajan tasalla. 

Cloud-pohjainen analytiikkatuote on yhdistettävissä joustavasti hyvin monenlaisiin IT-ympäristöihin ja se sisältää laajan valikoiman valmiita integraatioita eri lähdejärjestelmiin.

Haluatko tutustua Qlik Cloudiin enemmän? Lataa kattava Qlik Cloud-opas täältä!

 

Kati Pesola
KIRJOITTAJA:
Kati Pesola
Kati toimii Pengonin asiakkuusvastaavana ja toimitusjohtajana. Hän keskittyy asiakaskokemuksen kehittämiseen ja tähtää yhä syvempään ymmärrykseen asiakastarpeista. Tavoitteena on valjastaa Pengon-osaaminen tiedolla johtamisessa asiakkaan liiketoiminnan menestystekijäksi.

Tilaa uusimmat artikkelit sähköpostiisi

Suosituimmat blogikirjoitukset

Jäikö sinulla jotain kysyttävää?

Ota meihin yhteyttä

Jos haluat keskustella tietojohtamisen palveluista tai kaipaat tukea BI-ratkaisun käytössä, jätä meille viesti.
Palaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

045 230 1660
info(at)pengon.fi