<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2394912390624130&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

BI:n hyödyt PK-yritykselle ja oikean järjestelmän valinta

25.11.2014
Business Intelligence PK-yritykselle

Business Intelligence kiinnostaa myös PK-yritysten päättäjiä, mutta se herättää myös kysymyksiä. Miten PK-yritys hyötyy BI:stä? Millainen BI-järjestelmä soveltuu PK-yritykselle?

Ei vain isoille yrityksille

Monesti ajatellaan, että Business Intelligence on tarkoitettu vain isoille yrityksille. Tämä on kuitenkin harhaluulo, sillä BI:stä on hyötyä käytännössä kaikille yrityksille, jotka haluavat tehostaa toimintaansa - eli myös pienille ja keskisuurille yrityksille.

PK-yrityksissä kauppojen ja toimitusten vaikutusten ennakoiminen voi olla hankalaa. Siksi PK-yritykset saavat yleensä suurimman hyödyn siitä, kun BI:llä seurataan ja analysoidaan sekä myyntiä, että yrityksen taloustilannetta yleisesti.

Business Intelligenceä olisi syytä hyödyntää yrityksessä kokonaisvaltaisesti – niin strategisella kuin operatiivisellakin tasolla - sillä BI:n avulla PK-yritys saa lisää olennaista tietoa päätöksenteon tueksi. PK-yritysten vahvuus isompiin verrattuna on usein ketteryys ja BI-järjestelmästä saadaankin apua ketterään päätöksentekoon.

PK-yritykselle soveltuva BI-järjestelmä

PK-yritys ei tyypillisesti tarvitse yhtä massiivista järjestelmää, kuin iso yritys. Isommalla yrityksellä saattaa olla huomattava määrä erilaisia lähdejärjestelmiä ja suurempi määrä käytössä olevaa dataa. Suuremmalla yrityksellä saattaa olla myös useita toimipaikkoja, konsernirakenteita ynnä muuta vastaavaa, jotka myös vaikuttavat BI-järjestelmän valintaan.

PK-yrityksessä myös BI-järjestelmän käyttäjämäärä on usein pienempi kuin isommassa yrityksessä. Isommissa järjestelmissä lisensointikustannukset saattavat koitua liian suuriksi, kun tarvetta olisikin pienemmälle käyttäjämäärälle. Pienessä yrityksessä ei välttämättä ole myöskään erillistä IT-osastoa, joka voisi huolehtia järjestelmän ylläpidosta.

Mitä tunnuspiirteitä PK-yrityksen BI-järjestelmästä tulisi mielestämme löytyä?

  • Keveys ja ketteryys. PK-yrityksen BI-järjestelmän tulee toimia monipuolisten lähdejärjestelmien kanssa ja mahdollistaa monenlaiset sovellukset ja niiden kehittämisen ketterästi. Myös laitteistovaatimusten tulee olla kohtuulliset.
  • Nopea käyttöönotto. BI-järjestelmän käyttöönoton ei tule viedä kuukausia tai vuosia.
  • Hyvä käytettävyys eri päätelaitteissa. Hyvä käytettävyys on ehdottoman tärkeää, sillä huonosti käytettävä järjestelmä jää käyttämättä ja hyödyt jäävät lunastamatta. Nykyään älypuhelinten ja tablettitietokoneiden suosion kasvaessa myös BI-järjestelmän tulee toimia niissä.
  • Selkeät visualisoinnit. Tiedon havainnollistaminen on yksi BI-järjestelmien kulmakivistä – myös PK-yrityksissä.
  • PK-yritykselle soveltuva lisensointimalli. PK-yrityksessä järjestelmän käyttäjämäärät saattavat vaihdella muutamasta käyttäjästä satoihin ja käyttäjillä saattaa olla erilaisia rooleja. PK-yrityksen BI-järjestelmän lisensointimallin tulee vastata tähän tarpeeseen kustannustehokkaasti.

Oma valintamme näillä kriteereillä PK-yrityksille on usein Qlik Sense, josta olemmekin kirjoittaneet aiemmin blogissamme.

Lisätietoja PK-yrityksen Business Intelligencestä

Olemme koostaneet maksuttoman opasmateriaalin PK-yrityksen Business Intelligence, joka tarjoaa apua PK-yrityksen BI-pohdintojen tueksi. Käsittelemme oppaassa mm. BI:n hyötyjä, oikean BI-järjestelmän valintaa sekä BI-järjestelmän hankintaprosessia alusta loppuun.

Lataa PK-yrityksen BI-opas

Tutustu myös esimerkiksi seuraaviin blogiartikkeleihin: 

KIRJOITTAJA:
Pengon Oy
Pengon on tiedolla johtamisen asiantuntijayritys, joka kehittää ja toteuttaa kokonaisvaltaiset Business Intelligence -ratkaisut asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin eri toimialoilla. Tarjontamme ulottuu dataintegraatioista ja tietovarastoista analytiikkatyökaluihin ja datalukutaidon palveluihin.

Tilaa uusimmat artikkelit sähköpostiisi

Suosituimmat blogikirjoitukset

Jäikö sinulla jotain kysyttävää?

Ota meihin yhteyttä

Jos haluat keskustella tietojohtamisen palveluista tai kaipaat tukea BI-ratkaisun käytössä, jätä meille viesti.
Palaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

045 230 1660
info(at)pengon.fi