<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2394912390624130&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Business Intelligence talousjohtajan arjessa

05.04.2018

Business Intelligence talousjohtajan arjessa

Ideaalitilanteessa talousjohtaja minimoi raportointiin kuluvan ajan ja maksimoi liiketoiminnan kehittämiseen käytettävän ajan. Valitettavan usein raportointi vaatii paljon manuaalista työtä, jolloin yhteiselle vuoropuhelulle organisaation muun johdon kanssa jää liian vähän aikaa. Vaikka arvokasta tietoa olisikin olemassa, ei sitä tällaisessa tilanteessa päästä hyödyntämään tarpeeksi tehokkaasti.

Raportointi aiheuttaa monelle talousjohtajalle tuskaa

Talousjohtaja on yleensä vastuussa yrityksen rahoitukseen, taloudenpitoon ja raportointiin liittyvistä toiminnoista. Etenkin talouden raportointiin liittyy monia erilaisia haasteita, jotka ovat jokaiselle talousasioista vastaavalle ainakin jokseenkin tuttuja. Muun muassa tiedon hajanaisuus ja köyhyys vaikeuttavat onnistunutta raportointia, jonka seurauksena talousraportit…

… kertovat ennemmin mitä tapahtui, kuin miksi näin tapahtui.
… sisältävät paljon numeerista dataa, mutta niistä puuttuu liiketoiminnan kehittämisen kannalta tärkeä laadullinen analyysi.
… eivät ole tarpeeksi visuaalisia, vaan usein esimerkiksi Excel-tiedostoja.

Näiden haasteiden lisäksi raporttien analysointiin kuluu monessa organisaatiossa liikaa aikaa, koska niistä puuttuu usein kokonaan konteksti. Pahimmillaan tuotettua tietoa ei hyödynnetä riittävästi ja joissakin tapauksissa yrityksen johto ei välttämättä edes tiedä, mitä kaikkea tietoa tarvitaan ja mitä tiedolla voitaisiin saada aikaiseksi.

Automatisointi säästää talousjohtajan aikaa liiketoiminnan kehittämiseen

Yksi BI:n merkittävimmistä hyödyistä on manuaalisen työn vähentyminen. Manuaalinen raportointiprosessi on jäykkä, virhealtis ja hidas – etenkin jos tietoa yhdistellään useammasta eri lähteestä. Vaikka louhittavaa tietoa on valtavasti, jää valitettavan usein osa päätöksenteon kannalta tärkeästä tiedosta keräämättä. Tietotulvasta huolimatta kaikkea kerättyä tietoa ei välttämättä osata edes hyödyntää täyteen potentiaaliinsa.

Muutamia esimerkkejä BI-ratkaisun mahdollisuuksista talousjohtajan arjessa:

  • Tuotto- ja kannattavuuslaskelmat: Maksimoi tuotot keskittymällä liiketoiminnan kannattavuutta parantaviin toimenpiteisiin.
  • Kassavirran hallinta: Analysoi kassavirtaa tehokkaammin ajantasaisen tiedon avulla ja siirry kuukausiraportoinnista jatkuvaan kassavirran seurantaan.
  • Kustannusten hallinta: Seuraa kuluja reaaliajassa ja opi ymmärtämään kulutuksen trendejä.

Esimerkiksi Qlik-ratkaisuilla tiedon analysointi ja raportointi tapahtuu intuitiivisesti ja reaaliaikaisesti, jolloin talousjohtaja voi tehdä päätöksiä oikeaan tietoon pohjaten. Qlikin avulla ei tarvitse välttämättä muodostaa tietolähteiden tai järjestelmien välisiä integraatioita, vaan tiedot voidaan yhdistellä kätevästi suoraan Qlikissä. Lisäksi Qlikin kaltaisen Business Intelligence -työkalun tehokas hyödyntäminen säästää kustannuksia ja aikaa sekä parantaa kommunikaatiota henkilöstön, tiimien ja yrityksen johdon välillä.

Maksuton_pikaopas_talousjohtajalle

Lisää talousjohtajan BI-tietoutta

Lue kattavasta tietopaketistamme lisää siitä, kuinka Business Intelligence – ratkaisut helpottavat talousjohtajan arkea. Opas on sinulle maksuton! Myös nämä taloushallintoa ja Business Intelligenceä käsittelevät materiaalit saattavat kiinnostaa sinua:

KIRJOITTAJA:
Pengon Oy
Pengon on tiedolla johtamisen asiantuntijayritys, joka kehittää ja toteuttaa kokonaisvaltaiset Business Intelligence -ratkaisut asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin eri toimialoilla. Tarjontamme ulottuu dataintegraatioista ja tietovarastoista analytiikkatyökaluihin ja datalukutaidon palveluihin.

Tilaa uusimmat artikkelit sähköpostiisi

Suosituimmat blogikirjoitukset

Jäikö sinulla jotain kysyttävää?

Ota meihin yhteyttä

Jos haluat keskustella tietojohtamisen palveluista tai kaipaat tukea BI-ratkaisun käytössä, jätä meille viesti.
Palaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

045 230 1660
info(at)pengon.fi