<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2394912390624130&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Havainnollistatko vai harhautatko tiedon visualisoinnilla?

05.01.2018

Tiedon visualisointi

Tiedon visualisoinnin perimmäinen tarkoitus on esittää luvut ymmärrettävässä muodossa. Hyvä visualisointi ei jätä tulkinnan varaa, vaan sen ensimmäistä kertaa näkeväkin pystyy helposti poimimaan visualisoinnin pääkohdat. Suurenkin tietomäärän omaksuminen on visualisoinnin kautta tehokkaampaa, jolloin tiedon pohjalta tehdyt päätöksetkin syntyvät nopeammin.

Käyttötarkoituksen määrittäminen

Periaatteessa lähes mitä vain tietoa voi visualisoida, mutta se ei läheskään aina ole järkevää. Onnistuakseen tiedon visualisointi vaatii selkeän käyttötarkoituksen, jossa se antaa yleisölle lisäarvoa. Siksi ensimmäinen kysymys ennen tiedon visualisointiin ryhtymistä onkin: Mitä visualisoinnilla halutaan saavuttaa? Muutamia hyviä tiedon visualisoinnin käyttökohteita ovat esimerkiksi:

  • Poikkeamien korostaminen
  • Trendien kuvaaminen
  • Eri aikajaksojen vertaaminen
  • Suuren tietomäärän kiteyttäminen
  • Tärkeän tiedon alleviivaaminen

Näiden avulla tietoa on helpompi omaksua ja hyödyntää liiketoiminnan kehittämisessä: visualisointi näyttää muutoksen suunnan ja auttaa siihen reagoinnissa. 

Työkalujen valinta

Kaikista pelkistetyin tiedolla visualisointi hoituu perinteisen kynän ja paperin voimin. Nopea graafi kuvaamaan nyky- ja tavoitetilan eroa on oiva apu keskustelun tukena. Useasti visualisoinnin tarve on kuitenkin enemmän tai vähemmän toistuva ja visualisoitavana voi olla suurikin määrä dataa digitaalisessa muodossa. Silloin kynä ja paperi eivät enää riitä.

Tiedon visualisointi on nykypäivänä suhteellisen helppoa, kun saatavilla on erilaisia työkaluja visualisoinnin tueksi. Excelillä saa aikaan monia eri graafeja, mutta jos käytössä on enemmän dynaamisia, kuin staattisia kuvaajia ja visualisointia halutaan hyödyntää tiedolla johtamisen näkökulmasta, kannattaa harkita BI-työkalun, kuten Qlikin hankintaa.

Qlik Sense on intuitiivinen, tiedon visualisointiin hyvin sopiva BI-työkalu. Kynnys aloittaa tiedon visualisointi sen avulla on erittäin matala ja tiedon visualisoinnin noviisikin rakentelee graafeja, karttoja ja muita kuvaajia käden käänteessä. Ohjelma opettaa käyttäjäänsä, eikä esimerkiksi koodaustaitoja tarvita. Toki tiedon visualisointi on vain yksi työkalun ominaisuuksista – sen lisäksi Qlikillä voi tehdä paljon muutakin! Käy tutustumassa Qlik Sensen ominaisuuksiin täällä.

Haluatko lisätietoja?

Tiedon visualisoinnissa on paljon potentiaalia, mutta milloin se menee metsään? Lataa maksuton oppaamme ja opi välttämään visualisoinnin tyypillisimmät virheet. Oppaasta saat myös käytännön vinkkejä oikeiden värien ja graafien valintaan.

Tiedon visualisointi liiketoiminnan tukena

KIRJOITTAJA:
Pengon Oy
Pengon on tiedolla johtamisen asiantuntijayritys, joka kehittää ja toteuttaa kokonaisvaltaiset Business Intelligence -ratkaisut asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin eri toimialoilla. Tarjontamme ulottuu dataintegraatioista ja tietovarastoista analytiikkatyökaluihin ja datalukutaidon palveluihin.

Tilaa uusimmat artikkelit sähköpostiisi

Suosituimmat blogikirjoitukset

Jäikö sinulla jotain kysyttävää?

Ota meihin yhteyttä

Jos haluat keskustella tietojohtamisen palveluista tai kaipaat tukea BI-ratkaisun käytössä, jätä meille viesti.
Palaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

045 230 1660
info@pengon.fi