<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2394912390624130&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Kannattaako siirtyä QlikView’sta Qlik Senseen?

22.05.2018

Kannattaako siirtyä QlikView’sta Qlik Senseen?

QlikView ja Qlik Sense ovat molemmat Qlik-tuoteperheen Business Intelligence -ratkaisuja, joita käytetään datan analysointiin ja oikealla tiedolla johtamiseen. QlikView on tuotteista vanhempi, jolloin sen käyttäjälle saattaa herätä kysymys tarpeesta vaihtaa oma BI-ratkaisu uudempaan Qlik Senseen. Tämän artikkelin avulla pystyt kartoittamaan organisaatiosi tarvetta konvertointiin!

Miksi ja milloin konvertointi kannattaa?

Lyhyt vastaus: konvertoiminen, eli siirtyminen QlikView-ympäristöstä Qlik Senseen kannattaa, jos käyttäjät haluavat hyödyntää Self-Service BI:tä. Itse muotoillut diagrammit ja kuvaajat onnistuvat Qlik Sensessä jokaisen käyttäjän toimesta käden käänteessä, kun taas QlikView on omiaan ohjattuun analytiikkaan.

Toinen hyvä syy Qlik Senseen siirtymiseen on BI-työkalun lisääntynyt mobiilikäyttö, sillä Qlik Sense osaa mukautua kaikenkokoisille näytöille. Eron huomaa etenkin mobiililaitteilla, mutta myös erikokoisilla tietokoneen näytöillä: QlikView’llä joudutaan ottamaan huomioon käyttäjien näytön koko, jolloin käytössä joudutaan tekemään kompromisseja. Parhaimmillaan Qlik Sensen mahdollistama laiteriippumattomuus kasvattaa BI-työkalun käyttöastetta, kun numeroita voi murskata laitteella kuin laitteella, paikasta riippumatta.

Kirjoitimme QlikView’n ja Qlik Sensen eroista laajemman blogitekstin, johon kannattaa tutustua!

Mitä siirtymässä tapahtuu käytännössä?

Konvertoiminen itsessään on varsin suoraviivaista, sillä Qlik Sensessä on valmiina todella hyvä konversiotyökalu. Koska kumpikin ympäristö hyödyntää samaa scriptiä tiedonhaussa, voi QlikView’stä ottaa datan monessa tapauksessa sellaisenaan, tai tehdä siihen tarvittaessa pieniä muutoksia. Käytännössä kuitenkin QlikView’n käyttöliittymässä voi valita siirtyvät graafit ja taulukot, jotka hetken kuluttua muuttuvat automaattisesti Qlik Sense -sovellukseksi.

Osa QlikView’n objektityypeistä on erilaisia kuin Qlik Sensen puolella. Tämän takia ennen konvertointiin ryhtymistä kannattaa tarkistaa, onko muutos ylipäätään teknisten esteiden takia mahdollinen. Myös QlikView’n käyttäjiä kannattaa kuunnella, sillä vaikka tuotteiden toimintaperiaate on sama, on niiden käyttöliittymässä isoja eroja.

Kun päätös QlikView’stä Qlik Senseen siirtymisestä muodostuu ja itse tekninen konversio on suoritettu, kannattaa ympäristöjen antaa toimia rinnakkain parisen viikkoa. Tänä aikana pystytään helposti tarkistamaan, että luvut täsmäävät ja kaikki toimii Qlik Sensen puolella niin kuin kuuluukin. Tämän jälkeen QlikView-ympäristö voidaan ajaa alas ja keskittyä käyttämään uutta Qlik Sense -ympäristöä.

QlikView’stä Qlik Senseen konvertoinnin vaiheet:
1. Mahdollisten teknisten esteiden selvittäminen
2. Konversion jälkeinen testiaika, jolloin varmistetaan Qlik Sense -ympäristön toimivuus
3. QlikView-ympäristön alas ajaminen 

Käytön eroavaisuudet ja Qlik Sensen hyödyt

Suurin eroavaisuus on ympäristöjen käyttöliittymissä. Qlik Senseen siirtyminen voi vaatia kokeneelta QlikView’n käyttäjältä aluksi jonkun verran totuttelua, sillä vaikka kummastakin löytyvät samat tiedot, on käytössä hieman eroja. Qlik Sensen käyttöliittymä on modernimpi ja se on intuitiivisempi työkalu QlikView’hun verrattuna. Lisäksi Sensen käyttölogiikka on rakennettu sopimaan myös kosketusnäytöille, joihin QlikView taipuu jokseenkin kankeammin.

Kaikissa tilanteissa QlikView’stä Qlik Senseen siirtyminen ei ole järkevää. Jos käyttäjät ovat tyytyväisiä QlikView’hun ja se sopii heidän käyttötarpeisiinsa, ei konvertointiin välttämättä kannata ryhtyä. Siirtyminen kuitenkin kannattaa tehdä paremman käyttömukavuuden takia, etenkin jos organisaatiossa on tarvetta Self-Service BI:lle ja laiteriippumattomalle BI-työkalulle.

Myös Qlik-ratkaisujen rinnakkaiskäyttö on mahdollista

Monissa tapauksissa hyvin toteutetun QlikView’n rinnalle otetaan myös Qlik Sense -ympäristö. Tähän löytyy useita hyviä perusteluja. Usein yrityksen tiedon janon sammuttamiseksi QlikView-sovelluksista on pikkuhiljaa kehittynyt laajoja analysointisovelluksia, joiden rinnalle halutaan kehittää raikkaita ja selkeitä dashboardeja nopean kokonaiskuvan hahmottamiseksi.

Myös helpot tee-se-itse-ominaisuudet ja informatiivinen Sense Story -ominaisuus houkuttelee varsinkin esimies- ja johtoasemassa olevia käyttäjiä. Yrityksen analyytikoille Qlik Sense tuo myös houkuttelevan joukon uusia työkaluja nopean datan haun ja yhdistelemisen tarpeisiin, mikä taas luo uusia mahdollisuuksia tehdä pikaisia analyysejä datalla perusteltuihin päätöksiin.

Lisätietoa Qlik-tuotteista

Jos kaipaat syvällisempää tietoutta QlikView’n ja Qlik Sensen mahdollisuuksista, toiminnasta tai käyttöönotosta, kannattaa sinun tutustua näihin maksuttomiin oppaisiimme:

qlik_sense_opas

KIRJOITTAJA:
Pengon Oy
Pengon on tiedolla johtamisen asiantuntijayritys, joka kehittää ja toteuttaa kokonaisvaltaiset Business Intelligence -ratkaisut asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin eri toimialoilla. Tarjontamme ulottuu dataintegraatioista ja tietovarastoista analytiikkatyökaluihin ja datalukutaidon palveluihin.

Tilaa uusimmat artikkelit sähköpostiisi

Suosituimmat blogikirjoitukset

Jäikö sinulla jotain kysyttävää?

Ota meihin yhteyttä

Jos haluat keskustella tietojohtamisen palveluista tai kaipaat tukea BI-ratkaisun käytössä, jätä meille viesti.
Palaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

045 230 1660
info@pengon.fi