<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2394912390624130&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Mobiili Business Intelligence – turvallista tiedonhallintaa kaikilla laitteilla

19.08.2015

Mobiili Business Intelligence

Mobiilikäyttö on viime aikoina noussut yhdeksi BI-järjestelmien perusvaatimukseksi etenkin yrityksille, jotka pyrkivät saavuttamaan kilpailuetua Business Intelligencen avulla. Modernit mobiiliratkaisut tuovat helpotusta yritysten päätöksentekijöiden ja muiden tietotyöläisten arkeen, kun ajantasaiset, tärkeät tiedot voi tarkistaa missä ja milloin vain, käytetystä päätelaitteesta riippumatta. 

Mobiilit BI-ratkaisut ovat avain täysin uudenlaiseen menestykseen, mutta onko niiden käyttö turvallista? Tässä artikkelissa esittelemme tarkemmin mobiileja BI-ratkaisuja ja arvioimme niiden käyttöä tietoturvan näkökulmasta.

BI-työkalujen käyttö mobiililaitteilla

Erilaisia älylaitteita käytetään arjessa ja työelämässä muutoinkin lähes ympäri vuorokauden, miksi niitä ei siis hyödynnettäisi täyteen potentiaaliinsa myös tiedolla johtamisessa? Mobiilityökalujen avulla tieto on nopeasti saatavilla ja jaettavissa eteenpäin, mikä nopeuttaa päätöksentekoa ja parantaa reagointikykyä muuttuvissa tilanteissa. Mobiilityökaluilla pystytään ennen kaikkea tehostamaan yrityksen toimintakykyä ja tuottamaan elintärkeää kilpailuetua markkinoilla.

Mobiiliratkaisut tuovat helpotusta tiedolla johtamisen arkeen esimerkiksi seuraavasti:

  • Päätöksenteon tueksi saadaan ajantasaista tietoa missä ja milloin vain
  • Asiakastyytyväisyys paranee, kun vastaukset kysymyksiin saadaan sekunneissa asiakaskäynnin aikana
  • Kun raportointi on helppoa, koko henkilöstö saadaan mukaan tiedon hyödyntämiseen
  • Visuaaliset, helppolukuiset ja automaattisesti päivittyvät raportit ovat saatavilla ympäri vuorokauden

Business Intelligence-työkalujen käyttö mobiililaitteilla on vaivatonta. Kosketusnäytön avulla raporttien luominen ja tietoihin porautuminen on helppoa, ja näkymä skaalautuu käytetyn laitteen mukaisesti. Pääset itse muokkaamaan omat näkymäsi siten, että ne vastaavat juuri sinun tarpeitasi, ja tallentamaan tärkeät näkymät kirjanmerkeiksi laitteellesi. Et siis koskaan jää paitsi kriittisimmästäkään tiedosta.

Mobiilityökalujen käyttöönotto tuottaa siis selvää etua yrityksille, jotka osaavat hyödyntää niiden tarjoamia hyötyjä tehokkaasti. Monilla on kuitenkin muutamia huolenaiheita mobiilityökalujen käyttöön liittyen, ja useimmiten nämä huolet liittyvät juuri tietoturvakysymyksiin. 

Miten mobiilikäytön tietoturva varmistetaan?

Tiukasti salatut yhteydet. BI-järjestelmien mobiilikäyttö yrityksen palomuurien ja servereiden ulkopuolella on täysin turvallista, ja tietoihin päästään käsiksi tarkasti salatulla yhteydellä. Käytön turvallisuus ei siis ole sen turvattomampaa, kuin jos laitetta käytettäisiin työpaikalla.

Tallennus palvelimelle, ei laitteeseen. Mitään tietoja ei tallenneta itse laitteeseen, vaan kaikki tieto tallentuu tarkasti salatuille palvelimille suoraan verkkoon. Kaikki yhteydet on suojattu siten, että käyttäjä pääsee niihin käsiksi vain käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Tällä tavoin tietoturva on taattu myös silloin, jos älylaite katoaa tai varastetaan. Ulkopuolinen ei pääse käsiksi luottamuksellisiin ja salattuihin tietoihin edes vahingossa.

Avoin keskustelu henkilöstön kanssa. Monet työntekijät käyttävät nykyään paljon myös omia, henkilökohtaisia älylaitteitaan yritystiedon tarkasteluun. Näissä tilanteissa tietoturvallisuuden varmistaminen on äärimmäisen tärkeää, sillä henkilökohtaisten laitteiden käyttö antaa hieman enemmän vapauksia salauksien ja palomuurien suhteen. Onkin tärkeää keskustella henkilöstön kanssa avoimesti siitä, missä tilanteissa ja millä keinoin yritystiedon tarkastelua on syytä välttää, ja kuinka tietoturva pidetään riittävän hyvällä tasolla.

Olemassa olevien etä- ja tietoturvaratkaisujen hyödyntäminen. Jos yrityksellä on jo olemassa olevia etäyhteysratkaisuja, näitä samoja rakenteita ja salausmenetelmiä voidaan hyödyntää myös BI-järjestelmien etäkäytön kohdalla. Mikäli tällaisia etärakenteita ei vielä löydy, uudet tietoturvaratkaisut voidaan rakentaa täysin yrityksen tarpeita vastaavaksi hyvinkin kustannustehokkaasti.

Huomioi mobiilikäytön tietoturva BI-työkalun valinnassa

BI-työkalun valinnassa mieti, millaisia käyttötarpeita yrityksellänne oikeasti on BI-työkaluille? Kenelle työkalujen mobiilikäytöstä olisi eniten hyötyä? Mikäli mobiilikäyttö on tarkoituksenmukaista esim. myyjienne työn kannalta, huomioi mobiilikäytön mahdollisuus ja tietoturva työkalun hankinnassa. Markkinoilla olevat BI-järjestelmät ja –työkalut ovat erilaisia, ja etenkin niiden mobiilikäyttö voi vaihdella huomattavastikin, joitakin järjestelmiä ei ole tarkoitettu esimerkiksi kännykällä selailuun. 

Kaikkia Qlikin tuotteita voidaan käyttää jokaisella käyttöjärjestelmällä ja selaimella, eli työkalujen käyttö ei ole millään tavalla sidottu käytössä olevaan laitteeseen. Erityisesti Qlik Sense on rakennettu siten, että järjestelmän käyttö on yhtä luontevaa jokaisella laitteella. Qlikin tuotteiden kohdalla tietoturvaan on erityisesti panostettu, joten niitä voidaan huoletta käyttää myös mobiilisti.

Pääset tutustumaan Qlikin tuotteiden mobiilikäyttöön esimerkiksi täällä. Myös Pengonin asiantuntijat voivat auttaa sinua yrityksesi mobiilityökalujen kartoituksessa ja tietoturvaan liittyvissä kysymyksissä. Tutustu henkilökuntaamme ja ota yhteyttä!

Haluatko tietää lisää Business Intelligence –ratkaisuista?

Mikäli haluat tietää lisää Business Intelligencestä, tutustu myös muihin blogiartikkeleihimme ja maksuttomiin oppaisiimme:

Business Intelligence - Usein Kysytyt Kysymykset (ja vastaukset)

KIRJOITTAJA:
Pengon Oy
Pengon on tiedolla johtamisen asiantuntijayritys, joka kehittää ja toteuttaa kokonaisvaltaiset Business Intelligence -ratkaisut asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin eri toimialoilla. Tarjontamme ulottuu dataintegraatioista ja tietovarastoista analytiikkatyökaluihin ja datalukutaidon palveluihin.

Tilaa uusimmat artikkelit sähköpostiisi

Suosituimmat blogikirjoitukset

Jäikö sinulla jotain kysyttävää?

Ota meihin yhteyttä

Jos haluat keskustella tietojohtamisen palveluista tai kaipaat tukea BI-ratkaisun käytössä, jätä meille viesti.
Palaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

045 230 1660
info@pengon.fi