Termillä kypsyysmalli viitataan yleisesti liiketoiminnan kehittämiseen tarkoitettuihin viitekehyksiin. Niissä on tyypillisesti erilaisia tasoja, joita on tarkoitus edetä kohti parempaa ja tehokkaampaa toimintaa. Kypsyysmalleja on monenlaisia, joten erilaisiin tarpeisiin löytyy varmasti sopiva malli, jonka avulla oman organisaation toimintoja voi kehittää. Tässä blogiartikkelissa avaamme eritoten liiketoimintatiedon kypsyysmallia ja sen hyötyjä.
Liiketoimintatiedon kypsyysmalli – mistä on kyse?
Liiketoimintatiedon kypsyysmalli auttaa organisaatioita selvittämään tiedolla johtamisen nykytilan. Sovellamme tässä Gartnerin liiketoimintatiedon hallinnan ja suorituskyvyn johtamisen mallia, joka kuvaa liiketoimintatiedon viisi eri tasoa. Se sisältää myös tasojen tyypilliset haasteet, sekä tarvittavat toimenpiteet seuraavalle tasolle pääsemiseksi. Lisäksi Gartnerin malli pitää sisällään jokaisen organisaation viisi tärkeää osa-aluetta:
- Ihmiset
- Johtaminen
- Data
- Prosessit
- Teknologiat
Esimerkiksi ensimmäisellä tasolla oleva niin sanotusti epäkypsä organisaatio suorittaa kertaluonteisia prosesseja, joita ei ole suunniteltu tarpeeksi hyvin. Kypsyystasolle 4 tai 5 edennyt organisaatio taas toimii monella osa-alueella tehokkaasti: prosessit ovat dokumentoituja, toistettavia, johdettuja ja optimoituja.
Mitä kypsyysmalli kertoo organisaation toiminnasta?
Liiketoimintatiedon kypsyysmallin osalta kannattaa huomioida, ettei kypsyystaso välttämättä kuvaa organisaation liiketoiminnan tasoa kokonaisuutena. Liiketoiminta voi olla hyvinkin kannattavaa ja tuloksellista, vaikka liiketoimintatiedon hyödyntämisessä olisikin puutteita. Tästä syystä jokainen viidestä osa-alueesta tulee kartoittaa erikseen, jotta mahdolliset puutteet liiketoimintatiedon hyödyntämisessä on helpompi tunnistaa.
Kun oman organisaation nykytila ja sitä vastaava kypsyystaso jokaiselle osa-alueelle on selvillä, on toimintaa mahdollista tarkastella yksityiskohtaisemmin ja kehittää sitä systemaattisesti. Ja vaikka organisaatio ei toimisikaan kokonaisuutena huonosti, mutta esimerkiksi osa-alueista heikoimman arvosanan saa “prosessit”, kannattaa sen osa-alueen hyödyntämätön potentiaali valjastaa entistäkin paremman tuloksen tekoon.
Kaipaatko lisätietoa liiketoimintatiedon kypsyysmallista?
Liiketoimintatiedon kypsyyden kartoitus on sarja kysymyksiä, joiden avulla osa-alueiden nykytila selviää. Järjestimme aiheesta suositun webinaarin, jonka tallenteen pääset kuuntelemaan tästä.
Webinaarista saat vastauksen muun muassa näihin kysymyksiin:
- Mitä toimenpiteitä eri tasoilla tulee tehdä, jotta eteneminen seuraavalle tasolle on mahdollista?
- Millä tasolla suurin osa yrityksistä on?
- Mitä liiketoimintatiedon kypsyystason kartoitus pitää sisällään?
Webinaarin lisäksi kattava oppaamme liiketoimintatiedon kypsyysmallista auttaa sinua kehittämään organisaatiosi nykytilaa. Saat siitä lisätietoa muun muassa kypsyysmallin eri tasoista.