<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2394912390624130&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Näin päivität QlikView -analytiikan moderniin Qlik Cloud -pilviratkaisuun

24.3.2023

Onko käytössäsi QlikView -analytiikkaympäristö? Kolkuttaako analytiikan päivittäminen pilveen jo oven takana? Päätöksen tekeminen ja toimeen tarttuminen voi olla tiukka paikka, uudistus on useimmille ensimmäinen laatuaan.

Siinä missä analytiikan modernisointi voi tulla monelle vastaan ensimmäistä kertaa, me Pengonilla olemme toteuttaneet uudistuksia useille asiakkaillemme. Keräsimme asiantuntijoidemme opit avuksesi sujuvaan QlikView - Qlik Cloud-siirtymään.

Teknologian uudistaminen - uhka vai mahdollisuus? 

Tyypillisesti QlikView-organisaatioissa on oltu analytiikan edelläkävijöitä. On nähty raportointityökalun mahdollisuudet jalostaa tietoa esimerkiksi myynnin tai talouden tarpeisiin, ja sen jälkeen laajennettu ratkaisua askel kerrallaan myös muiden funktioiden käyttöön. Lopputulos voi olla mittava kokonaisuus, jossa on useita tietolähteitä, suuri määrä dataa ja lukuisia sovelluksia. Ehkä ajan saatossa on rakennettu muutama luova laastariratkaisukin. Kokonaisuus on kuitenkin täyttänyt tarpeensa ja palvellut käyttäjiä - oman aikansa. 

Ajan myötä myös liiketoiminnan tarpeet ja käyttäjien odotukset ovat muuttuneet. Analytiikasta ja tiedon visualisoinnista on tullut arkipäivää ja luonteva osa päivittäistä tekemistä, näin myös odotukset ja vaatimukset kovenevat jatkuvasti. Analytiikkaympäristön modernisointi onkin erinomainen taitekohta Qlik-sisältöjen ja rakenteiden tarkasteluun.


Aiheeseen liittyvä webinaari

Asiantuntijamme on pureutunut aiheen pariin järjestämässämme webinaarissa. Jos pohdit QlikView -ympäristön uudistamista modernimpaan teknologiaan ja koko analytiikkaratkaisun päivittämistä tämän päivän liiketoimintatarpeisiin, kannattaa ladata tämä webinaari!

Lataa webinaari


Miten siirtymä Qlik Cloudiin toteutetaan? 

 

Analytiikkaympäristön uudistus sujuu, kun se suunnitellaan huolellisesti. Alla kuvaamme onnistuneen projektin vaiheet askel kerrallaan, höystettynä kokemuksen tuomilla vinkeillä. 

Tarvemäärittely 

Ensimmäinen vaihe voi olla yllättäväkin: unohda QlikView! Pohdi sen sijaan tämän hetken tarpeita ja tulevaisuuden tavoitteita puhtaalta pöydältä, ilman nykyisen ratkaisun rajoitteita. Miltä ideaalitilanne näyttää? Mitä tietoa tarvitaan ja millaisten päätösten taustalle dataa tarvitaan? Mikä on tarvittavan tiedon taso? Entä ketkä ovat ratkaisun käyttäjiä? 

Liiketoimintatarpeita ja käyttäjien odotuksia voidaan kartoittaa ja kuvata eri menetelmillä asiakkaan tilanteesta ja ajasta riippuen, mutta oleellista on aloittaa puhtaalta pöydältä eikä rajoittaa ajattelua entiseen! 

Nykytilan analyysi

Kun tarpeet ja tavoitteet on kirkastettu, on aika lähteä analysoimaan nykyistä järjestelmäympäristöä. Mistä tieto tulee järjestelmään ja millaisia sovelluksia siinä käytetään? Samalla arvioidaan myös järjestelmän ja sovellusten toimivuutta - ei kannata käyttää aikaa vähällä käytöllä olevien tai täysin käyttämättä jääneiden sovellusten siirtoon. Hyvänä ohjenuorana toimii se, että jos sovellus ei oikeasti palvele käyttäjää, sitä on turha kuljettaa mukana. 

Qlik tarjoaa erilaisia työkaluja tekniseen analyysiin - asiantuntijakumppani tuntee niiden mahdollisuudet ja pystyy tuottamaan määrityksen varsin vaivattomasti.

Kuilut ja kehitystarpeet 

Kun toiveet ja tarpeet on kuvattu ja lähtötilanne tunnetaan, voidaan lähteä suunnittelemaan varsinaista uudistusta:

 1. Mitä olemassa olevaa voidaan käyttää sellaisenaan?
 2. Mitä ominaisuuksia kehitetään tai päivitetään?
 3. Mitä uutta rakennetaan?
 4. Miten pilvityökalun uusia toiminnallisuuksia hödynnetään?

Käytännön toteutus

Siirtymän käytännön toteutukseen on olemassa kolme vaihtoehtoista tapaa: 1) uuden sovelluksen rakentaminen, 2) läpiluku ja rinnakkaiskäyttö sekä 3) konvertointi. Jokaisessa tavassa on omat hyvät ja huonot puolensa ja ne sopivat erilaisiin tilanteisiin. Näistä kerromme alempana lisää!

Testaus ja todennus

Järjestelmä ja kaikki uudet toiminnallisuudet on luonnollisesti testatattava huolellisesti ennen varsinaista käyttöönottoa, jotta mahdollisilta virheiltä ja ongelmilta vältytään. Testaus- ja todennusvaiheessa voidaan hyödyntää myös vanhaa QlikView -ympäristöä.

Koulutus ja käyttöönotto 

Qlik Cloud voidaan ottaa käyttöön hyvin kevyellä käyttäjäkoulutuksella, sillä tuttu 'Qlik and View' -ajattelu säilyy. Datamalli sovellusten sisällä toimii samalla tavalla ja samat periaatteet assosiatiivisesta datamallista pätevät edelleen. 

Käyttöliittymä sekä pilven tarjoamat lisäominaisuudet tuovat suurimmat muutokset, ja niiden mahdollisuuksiin kannattaa perehtyä. Muutoin Qlik-käyttäjälle logiikka on tuttua. Tämän vuoksi sovellusta voi hyödyntää samantien eikä käyttöön tule katkoa!

Vaihtoehtoiset tavat toteutukseen 

 1. Ympäristön (uudelleen)rakentaminen pilveen ottaa kaiken hyödyn irti uusimman teknologian tarjoamista mahdollisuuksista! Matkan varrella käyttäjien tarpeet ja työskentelytavat ovat muuttuneet ja siksi uusi sovellus vastaa tämän päivän toiveisiin. Vanhoja sovelluksia ja tehtyä työtä ei kuitenkaan tarvitse heittää hukkaan: entistä ajattelua hyödyntäen tarvittavat laskentalogiikat ja funktiot voidaan säilyttää ja esimerkiksi scriptit ja datamallit ovat kopioitavissa.

  Jos vanhentunutta QlikView -ratkaisua ajatellaan purkukuntoisena talona, uusi sovellus voidaan rakentaa säilyttäen vanhat perustukset - näin säästetään aikaa ja rahaa. Uutta ympäristöä rakennettaessa otetaan käyttöön kokemuksen myötä saadut parhaat käytänteet ja esimerkiksi DAR (Dashboard-Analytics-Reporting) -mallin hyödyntäminen sovellusrakenteessa. Samalla uusitaan ja yhtenäistetään myös visuaalinen ulkoasu tämän päivän tarpeisiin.


 2. Läpiluku ja rinnakkaiskäyttö antaa peliaikaa uusien näkymien ja sovellusten rakentamiselle ja mahdollistaa uuteen ympäristöön totuttautumisen vähitellen. Käytännössä QlikView -ympäristön käyttökelpoiset sovellukset viedään pilveen ja niitä isännöidään Qlik Cloudin avulla. Varsinainen kehitys ja sovelluksen lataus tapahtuvat siis edelleen vanhassa järjestelmässä. 

  Siirtymätapa edellyttää QlikView -ympäristön säilyttämistä uuden sovelluksen rinnalla. Organisaation kannalta ylläpitokustannus voi olla aavistuksen korkeampi, mutta vastaavasti pilvisiirtymän nopeus voi olla kriittinen tekijä.

  Jos uudet sovellukset rakennetaan pilveen, entiset QlikView-sovellukset voidaan tuoda pilviympäristöön staattisena historiatietona - tällöin vanhaa ympäristöä tarvitse säilyttää rinnalla.

 3. Konversio eli automatisoitu sovellusten siirto QlikView'sta pilveen voi vaikuttaa varsin helpolta vaihtoehdolta. Suosittelemme kuitenkin säilyttämään varovaisuuden odotusten suhteen. Konversiossa hyödynnetään konversiotyökaluja ns. automaattiseen siirtymään, mutta on hyvä muistaa, että prosessi vaatii myös manuaalista työtä. 

  Vaikka konversiotyökalujen perimmäinen tarkoitus on helpottaa siirtymää, ei konversiotyökaluja käyttämällä voi laittaa autopilottia päälle ja vain nautiskella matkasta. Erilaisia siirtymistä helpottavia työkaluja on kuitenkin olemassa laajalla skaalalla - valitsemalla itselle sopivan työkalun sekä huomioimalla sen rajoitukset, voi prosessia kuitenkin automatisoida.

Huomioi myös nämä seikat: 

 • Tiedonsiirto vaatii aina huolellisen suunnittelun. Vanhoja ratkaisuja ei kannata siirtää sellaisenaan, vaan pysähtyä tarkastelemaan, voisiko toteutuksen tehdä paremmin. Olisiko esimerkiksi jonkin ohjaustiedoston data nykyisin jo saatavissa suoraan järjestelmästä? 
 • Konversiotyökalujen käytössä kannattaa huomioida se, että joskus ne todellisuudessa vain lisäävät työmäärää. Ole siis tarkkana siitä, että et hukkaa aikaasi näennäisesti helpoilla ratkaisuilla!

Näin onnistut:

 • Hyödynnä tilaisuus tarkastella analytiikan mahdollisuudet uudesta perspektiivistä – olipa kyseessä sitten sovellukset, tiedonsiirto, objektit tai graafien muodot, älä rajoita ajatteluasi entiseen. 
 • Muista mobiilikäyttö! Kun mobiilikäyttö huomioidaan alusta saakka, saadaan avainasiat helposti myös mobiiliversioon. 
 • Ota käyttöön edistykselliset ominaisuudet kuten hälytykset ja sähköpostit - näin saat datasta kaiken irti! 
 • Vapauta mielikuvituksesi! Qlik Cloud on paitsi työkalu, myös uusi ajattelumalli. Se mahdollistaa automatisoidut työkulut, joiden käytölle vain mielikuvitus on rajana. 

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä sisältömme:

Ulla Koskela
KIRJOITTAJA:
Ulla Koskela
Asiakaskokemusjohtajana toimiva Ulla on yksi Suomen kokeneimmista Qlik-konsulteista. Vahvan teknisen taustan omaavana hän on toteuttanut satoja asiakasprojekteja ja kerryttänyt monipuolista kokemusta tiedolla johtamisen ratkaisuista eri toimialoilla ja toiminnoissa.

Tilaa uusimmat artikkelit sähköpostiisi

Suosituimmat blogikirjoitukset

Jäikö sinulla jotain kysyttävää?

Ota meihin yhteyttä

Jos haluat keskustella tietojohtamisen palveluista tai kaipaat tukea BI-ratkaisun käytössä, jätä meille viesti.
Palaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

045 230 1660
info(at)pengon.fi