<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2394912390624130&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Onnistunut tulospalkkaus BI-järjestelmän avulla

23.11.2016

Onnistunut tulospalkkaus

Tulospalkkaus nostaa yrityksen työntekijöiden tuottavuutta tutkitusti keskimäärin 6%. Valitettavasti tulospalkkaus kuitenkin ymmärretään väärin eikä sillä saavuteta toivottuja tuloksia. Yleisin syy tulospalkkauksen toimimattomuuteen on seurannan ja henkilön omien osallistumismahdollisuuksien puute. BI-järjestelmä on monessa suhteessa yritykselle hyödyllinen, mutta erityisesti tulospalkkauksen kannalta BI-järjestelmän tuomat edut ovat kiistattomat verrattuna perinteisempiin menetelmiin.

Kasvua tulospalkkauksen avulla

Oikein mitoitettu tulospalkka kasvattaa työntekijän tuottavuutta ja motivaatiota oman työn suorittamiseen merkittävästi. Paitsi, että hyvällä tulospalkkausmallilla on vaikutusta työntekijän tuottavuuteen, on tutkitusti todistettu myös, että hyvin toteutettu tulospalkkaus nostaa myös yrityksen tuottavuutta ja voitollisuutta keskimäärin 6%. Vaikkakin siis tulospalkkaan käytettävän resurssit ovat usein suuremmat kuin perinteisemmässä palkkamallissa, yritys saa sen avulla myös kasvua ja tuloksellisuutta.

Huomioitavaa myös on, että ne yritykset, jotka käyttävät tulospalkkausta eniten, tekevät myös parasta tulosta. Tämä selittyy paitsi työntekijän oman motivaation ja tehokkuuden lisääntymisellä, myös tiimien, osastojen ja koko organisaation tuloksellisuuden kasvulla. Tulospalkkauksen käyttämistä suotta siis pelätään, mutta toki se tulee mitoittaa ja ottaa käyttöön oikealla tavalla heti alusta alkaen.

Tulospalkkauksen sudenkuopat - Maksammeko hyvästä työstä vai oman seurannan puutteesta?

Valitettavan usein tulospalkkauksen malli ei kuitenkaan toimi odotetulla tai tarkoitetulla tavalla. Seuranta on usein puutteellista, ja tulospalkan laskemiseen ja mittaamiseen vaikuttavia tekijöitä on niin paljon, että datan kerääminen palkan laskemisen taustalle vie monen henkilön työnpanosta. Pahimmillaan seurannan puute johtaa lopulta jopa hihasta heitettyyn palkkaan ja on vain paras arvio todellisuudesta. Tällöin yritys törmää kuitenkin dilemmaan: maksammeko työntekijöillemme aidosti hyvin suoritetusta ja tehokkaasta työstä, vai omasta seurannan ontumisesta? Tiedämmekö todella, millaista palkkaa työntekijämme ansaitsisivat?

Seuranta on siten elintärkeää, mutta myös työntekijän oma osallistuminen merkitsee paljon. Jos työntekijä ei pääse itse osallistumaan ja seuraamaan palkkansa muodostumista, kannustimen hyöty heikkenee tai jopa katoaa kokonaan. Mikäli seuranta tapahtuu viiveellä, tai pahimmillaan sitä ei ole ollenkaan, tulospalkan vaikutus henkilön motivaatioon voi käytännössä olla jopa mitätön. Maali on liian kaukana saavuttamattomissa ja jälkikäteen työn vaikutuksia on vaikea todentaa. Jotta tulospalkkaus olisi tuottavuutta ja tuloksellisuutta kasvattava tekijä, työntekijällä täytyy olla mahdollisuus seurata tekemänsä työn vaikutuksia palkkaukseensa tai yrityksen menestykseen – jopa reaaliaikaisesti.

Ei kuitenkaan myöskään riitä, että tulospalkkauksen malli on olemassa ja sitä seurataan, vaan myös tulokseen perustuvan palkan määrällä on merkittävä vaikutus palkkauksessa onnistumiseen. Liian pieni tulospalkka ei nosta työntekijän tuottavuutta. Tilastokeskuksen tutkimuksen mukaan tulospalkkauksen on oltava vähintään noin 3,6 % kokonaispalkasta tulosvaikutuksien aikaansaamiseksi.

BI-järjestelmä apuna tulospalkkauksen onnistumisessa

Miten BI-järjestelmä voi parantaa tulospalkkausta? Useimmiten tulospalkkaus koostuu henkilön itsensä, osaston/tiimin sekä koko yrityksen toiminnan menestyksestä. Mitä laajemmin tulospalkkaukseen sisällytetään arvioitavia elementtejä, sitä enemmän dataa tulee luonnollisestikin kerätä eri lähteistä tulospalkan laskemiseksi. Usein palkat lasketaan manuaalisesti yhden tai useamman henkilön toimesta, ja siihen tuhrautuu valtavasti aikaa “tärkeämpienkin” töiden kustannuksella. Jos siis tulospalkkausta halutaan käyttää ja saada siitä tuottava tekijä liiketoiminnasta, miksi toimintoa ei automatisoitaisi?

BI-järjestelmän avulla tulospalkkaus helpottuu huomattavasti. Kun dataa kerätään muutoinkin eri lähteistä ja analysoidaan siihen tarkoitetussa järjestelmässä, tulospalkan laskeminen ei ole käytännössä kuin laskentakaavojen rakentamisen kysymys. BI-järjestelmän avulla tulospalkkauksesta saadaan aidosti mitattavaa ja henkilöstöä motivoivaa, kun jokainen voi seurata oman työnsä tuloksia reaaliajassa. Esimerkiksi Qlik-ratkaisuissa tulospalkkaukselle voidaan hyvin yksinkertaisesti rakentaa oma sovelluksensa ja jakaa näkymä suoraan työntekijöille - joko tiimitasolla tai henkilökohtaisella tasolla. Parhaimmillaan työntekijä pystyy siis itse päivittäisellä tasolla seuraamaan omaa tulostaan ja sen vaikutuksia hänen palkkansa suuruuteen. Arvailu ja epävarmuus jäävät pois ja tuottavuus kasvaa kohisten.

Jos tulospalkkauksen avulla saadaan yrityksen tuottavuutta nostettua keskimäärin 6% ylöspäin, voidaan esimerkinomaisesti kuvitella, mitä tämä tarkoittaa BI-järjestelmän takaisinmaksuajassa. Jos esimerkiksi työntekijän palkka on 60 000 euroa vuodessa ja hänen tehtävänään on myydä 500 000 eurolla tuotteita tai palveluita vuoden aikana, 6% tuottavuuden lisäys tarkoittaa 30 000 euroa vuodessa lisää kassaan. Käytännössä siis vain yhden henkilön parantunut työpanos tienaa yritykselle kokonaisen BI-järjestelmän. Hyödyt moninkertaistuvat entisestään, mitä useampia työntekijöitä tulospalkkauksen piirissä on.

Joko kiinnostuit?

Mikäli haluat lisätietoja BI-järjestelmän mahdollisuuksista myynnin raportoinnissa, lataa Myyntijohtajan raportointioppaamme, jossa annamme erityisesti myyntijohtajalle suunnattuja vinkkejä raportoinnin tehostamiseen. Voit halutessasi tutustua myös esimerkiksi Qlik Sense-oppaaseemme, jos haluat lisätietoja itse BI-järjestelmän ominaisuuksista tai käyttöönotosta.

Myyntijohtajan-raportointi-opas

KIRJOITTAJA:
Pengon Oy
Pengon on tiedolla johtamisen asiantuntijayritys, joka kehittää ja toteuttaa kokonaisvaltaiset Business Intelligence -ratkaisut asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin eri toimialoilla. Tarjontamme ulottuu dataintegraatioista ja tietovarastoista analytiikkatyökaluihin ja datalukutaidon palveluihin.

Tilaa uusimmat artikkelit sähköpostiisi

Suosituimmat blogikirjoitukset

Jäikö sinulla jotain kysyttävää?

Ota meihin yhteyttä

Jos haluat keskustella tietojohtamisen palveluista tai kaipaat tukea BI-ratkaisun käytössä, jätä meille viesti.
Palaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

045 230 1660
info(at)pengon.fi