Mitkä järjestelmät ovat yhdistettävissä QlikView'n ja Qlik Sensen kanssa? Miten integraatio järjestelmiin ja tiedonhaku käytännössä toimivat? Qlik-tuotteiden tekniikka ja logiikka kiinnostaa monia, joten päätimme vastata yleisimpiin Qlik-tuotteiden tekniikkaan liittyviin kysymyksiin.
Mitä tietoja voidaan hyödyntää QlikView’n ja Qlik Sensen kanssa?
Olivatpa tietosi missä tahansa muodossa, ne saadaan kyllä kaivettua esiin analyysia varten - tavalla tai toisella. Käytännössä kaikki järjestelmät, joista jollain tavalla haetaan tietoa, ovat integroitavissa Qlik-tuotteisiin. Noin 90% integraatioista voidaan suorittaa suoraan, ja loputkin järjestelmäintegraatiot saadaan aikaiseksi erinäisten lisäosien, kuten QVSourcen, avulla. Yleisimmin Qlik-järjestelmä yhdistetään esimerkiksi SAPin, Microsoft Dynamicsin tai Salesforcen kanssa.
Alla näet listauksen kaikista lähdejärjestelmistä.
Lähdetietojen ei tarvitse edes sijaita erillisessä tietojärjestelmässä, vaan esimerkiksi myös Excel-taulukot tai vaikkapa verkkosivustot on mahdollista linkittää Qlik-tuotteisiin. Käytännössä siis kaikkea yrityksen omaa tai julkista tietoa voidaan hyödyntää analyyseissa, kunhan data on jollain tapaa jäsenneltävissä. Esimerkiksi energiankulutuksen ja sääolosuhteiden vuorovaikutusta mitattaessa voidaan hyödyntää verkosta saatavia, taulukkomuotoisia säätietoja.
Mitä vaaditaan tietojen lukemiseen lähdejärjestelmästä?
Tietojärjestelmästä tallennetaan tiedot yleensä johonkin tietokantaan (esim. SQL Server, Oracle, SAP R/3), joihin yhdistyminen tehdään monesti yleisillä tietokanta-ajureilla (mm. ODBC, OLE DB). Jotkut järjestelmät vaativat vielä erillisen ajurin (esim. SAP Connector).
Tietokantayhteyden luomiseksi vaaditaan vain tieto tietokannan sijainnista ja yhdistämismenetelmästä. Tämän jälkeen tietoja onkin jo mahdollista selata. Monilla yrityksillä ei kuitenkaan ole esimerkiksi tietokantakuvauksia käytössään tai ei muuten tiedetä, mitä tietoa kussakin tietokannassa sijaitsee.
Hyvä BI-asiantuntija pystyy jopa tietokenttien nimien perusteella määrittelemään, mitä tietoa tietokannassa on ja mitä tietoa tarvitaan. BI-asiantuntijan rooli on järjestelmän käyttöönottovaiheessa kriittinen etenkin, jos lähdejärjestelmiä ja tietokantoja on olemassa useampia. Asiantuntija huolehtii myös kaikki järjestelmäintegraatiot alusta loppuun. Kaikki toiminnallisuudet myös testataan huolellisesti ennen varsinaista käyttöönottoa, jotta mahdollisilta virheiltä ja ongelmilta vältytään. Testaus voidaan tarvittaessa suorittaa myös ennen ostopäätöstä, mikäli integraation toimivuudesta on epävarmuutta.
Mitä tiedonhaun taustalla tapahtuu?
Tiedonhaku alkaa lähdejärjestelmän tietojen identifioinnilla ja harmonisoinnilla. Dataa myös muokataan käyttötarkoituksien mukaisesti, jolloin BI-konsultin asiantuntemus ja osaaminen on jälleen kaiken a ja o. Konsultin osaamisen kautta data tulee haettua ja tallennettua oikealla tavalla, jotta analyysien teko ja tietoihin porautuminen on ylipäätään mahdollista.
Qlik-tuotteet summaavat datan käyttäjän toiveiden mukaisesti reaaliajassa, jolloin dataa ei tarvitse summailla etukäteen tietojen haun yhteydessä. Qlik-järjestelmä muodostaa latausskriptit, jotka ladataan ajastetusti omaan pakattuun tietovarastoonsa. Qlik-järjestelmien QIX-–tietomoottori on todella kevyt ja mahdollistaa suurtenkin datamassojen käsittelyn, sillä data tiivistetään noin 10%:iin alkuperäisestä.
Monien BI-järjestelmien kanssa lähdejärjestelmien prosessit ja kovalevyt ovat koetuksella. Esimerkiksi ERPit ja monet muut järjestelmät monesti hidastuvat tiedonhaun ja prosessoinnin yhteydessä, mikä voi vaikeuttaa järjestelmän käyttäjän työtä. Qlik-tuotteiden kanssa tiedonhaku taustajärjestelmistä tapahtuu kuitenkin kevyesti ja rasittamatta lähdejärjestelmän toimintaa. Usein Qlik-järjestelmä asetetaan hakemaan tiedot hiljaiseen aikaan, esimerkiksi yöllä, jolloin lähdejärjestelmän käyttö on pienimmillään ja tuore data on nähtävissä heti aamulla.
Mikäli tiedon tarve on akuutimpi ja sitä tarvitaan lyhyemmissä päivityssykleissä, tietojen lataus on syytä tehdä rajatusti tietosegmentti kerrallaan, jotta rasitus pysyy mahdollisimman alhaisella tasolla. Latauspäivitys voidaan asettaa vapaasti, tai käyttäjä voi myös manuaalisesti päivittää tiedot. Esimerkiksi varausjärjestelmän tietoja tarvitaan reaaliaikaisesti, jolloin tiedonhakuun täytyy olla hyvin suunniteltu sovellus.
Kiinnostuitko?
Lue myös, miten QIX-tietomoottori toimii!
Lisätietoa QlikView'n hankintaan ja käyttöönottoon liittyvistä aiheista löydät QlikView-oppaastamme. Voit myös ottaa yhteyttä Pengonin asiantuntijoihin, autamme mielellämme kaikissa Business Intelligenceen liittyvissä kysymyksissäsi!
Voit halutessasi tutustua myös muihin blogiartikkeleihimme ja oppaisiimme:
Aiheet: Qlik