<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2394912390624130&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Edistyksellinen analytiikka tuo tiedolla johtamisen osaksi arkea

3.11.2022

Tiedolla johtamisen hyödyt tunnustetaan useimmissa organisaatioissa, ja tahtotila liiketoimintatiedon hyödyntämiseksi on vahva. Eri järjestelmien tuottaman datan potentiaali ymmärretään, ja BI-työkalut ovat yhä useamman käytössä. Mutta siirtyykö tieto raporteilta arjen prosesseihin ja päätöksentekoon? 

Siinä, missä perinteinen raportointi keskittyy menneen analysointiin ja päättyneen kauden tai projektin tulosten arviointiin, BI-työkalut tarjoavat ajantasaisen näkymän liiketoimintatietoon. Niiden avulla mahdollistetaan prosessien jatkuva ohjaaminen ja optimointi, esimerkiksi myynnissä, taloudessa tai vaikkapa laadun seurannassa. Tämän päivän analytiikka taipuu myös tulevaisuuden näkymien ennustamiseen, ja valjastaa analytiikan esimerkiksi tulevan tuotannon suunnittelun tai hankintojen tueksi. Mutta parhaatkaan raportit tai ajantasaisimmat analyysit eivät täysin palvele liiketoimintaa, jos ne jäävät omaan siiloonsa odottamaan pienen käyttäjäjoukon aktivoitumista.

Edistykselliset työkalut tuovat tiedon käyttäjien arkeen

Qlik ja Microsoft Power BI ovat esimerkkejä usein käytetyistä, edistyksellisistä liiketoiminta-analytiikan työkaluista. Niiden avulla voidaan kerätä ja yhdistää data useista lähdejärjestelmistä, näin myös raportointi saadaan yhteen ympäristöön. Työkalut mahdollistavat tiedon monipuolisen tutkimisen eri näkökulmista suodattamalla, porautumalla ja rajaamalla tietoa. Visualisoinnit mukautuvat ketterästi erilaisiin käyttötapauksiin ja eri käyttäjäryhmien tarpeisiin. 

Järjestelmät myös sisältävät laajalti ominaisuuksia, jotka helpottavat tiedon tarjoilua käyttäjille ja tuovat ne osaksi päivittäistä liiketoimintaa. Puhutaan aktivoivasta analytiikasta: esimerkiksi hälytystoiminnallisuuksien avulla on mahdollista pysyä ajan tasalla muutoksista, jotka vaativat nopeaa reagointia. Raportit ja visualisoinnit voi tilata sähköpostiin tai tiimien kanaville ajastettuna.

Lisäksi mobiilikäyttö tarjoaa helpon pääsyn tiedon äärelle ajasta ja paikasta riippumatta.

Ennakoiva analytiikka tähyää tulevaisuuteen 

Analytiikkaratkaisuilla saadaan näkyvyyttä myös tulevaisuuteen. Sen lisäksi, että raportoinnin keinoin kuvaillaan, mitä on tapahtunut, ennakoivan analytiikan avulla voidaan myös arvioida, miksi jotain tapahtui ja mitä todennäköisesti tulee tapahtumaan. Datan avulla tulkitaan ja selitetään jo tapahtuneita ilmiöitä, lisäksi voidaan luoda ennusteita tuleviin tapahtumiin hyödyntämällä organisaation omaa historiatietoa, ulkopuolista dataa sekä ennustemalleja. Esimerkiksi skenaariot myynnin kehittymisestä auttavat optimoimaan tuotannon resursseja tai hankintoja. 

BI-työkalut tarjoavat jo nykyisellään joitakin ennustavaa analytiikkaa tukevia toiminnallisuuksia. Laajempaan soveltamiseen voidaan rinnalle kytkeä myös muita työkaluja. Erilaiset ennustemallit ja koneoppimisen hyödyntäminen mahdollistavat aidosti dataohjautuvan liiketoimintajohtamisen.

Artikkeli on alunperin julkaistu Tietoasiantuntija-lehden julkaisussa 4/2022

 

Haluatko tietää lisää?

Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä sisältömme:


KIRJOITTAJA:
Ari Oksanen
Ari toimii Pengonilla myyntijohtajan roolissa. Yrittäjänä ja erilaisissa johtotehtävissä toimineena hän tuntee liiketoiminnan ja tiedolla johtamisen haasteet ja osaa yksilöidä eri palvelukokonaisuuksien tuottaman lisäarvon asiakkaalle.

Tilaa uusimmat artikkelit sähköpostiisi

Suosituimmat blogikirjoitukset

Jäikö sinulla jotain kysyttävää?

Ota meihin yhteyttä

Jos haluat keskustella tietojohtamisen palveluista tai kaipaat tukea BI-ratkaisun käytössä, jätä meille viesti.
Palaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

045 230 1660
info(at)pengon.fi