Liiketoimintatiedon hallinta on usean yrityksen huulilla ja johtoryhmän kokouksissa pohditaan, olisiko BI-järjestelmään panostaminen kannattava investointi. BI-järjestelmään panostaminen ei ole ainoastaan kulu, vaan se tuottaa paitsi tehokkuushyötyä, mutta myös aitoa liiketoiminnallista hyötyä taloudellisesta näkökulmasta. Kokosimme tähän artikkeliin muutamia esimerkkejä siitä, kuinka Business Intelligence vaikuttaa liiketoimintaan - taloudellisesta näkökulmasta.
1. Manuaalisen työn vähentyminen
Yksi BI:n merkittävimmistä hyödyistä on manuaalisen työn vähentyminen. Manuaalinen raportointiprosessi on jäykkä, virhealtis ja hidas. Louhittavaa tietoa on valtavasti, ja valitettavan usein tästäkin huolimatta osa päätöksenteon kannalta tärkeästä tiedosta jää keräämättä. Tietotulvasta huolimatta kaikkea kerättyä tietoa ei valitettavan usein osata edes hyödyntää täyteen potentiaaliinsa.
Business Intelligence -ratkaisut hoitavat talouden hallinnan automatisoidusti ja nopeasti. Kaikki data saadaan hyötykäyttöön vain minuuteissa, eikä manuaalista tiedon etsintää, analysointia ja muokkaamista enää tarvita. Tämä säästää valtavasti aikaa.
2. Ajansäästö
Kuinka paljon organisaatiossanne käytetään työaikaa tiedonkeruuseen, analysointiin ja talousraporttien laadintaan? Useimmissa organisaatioissa manuaalisen työn määrä raportointiin ja taloudenhallintaan yleisesti koostuu useista kymmenistä tunneista. Esimerkiksi perinteisten talousraporttien laatimisessa kestää tunteja, jopa vuorokausia tai viikkoja, eikä tieto ole saatavilla juuri silloin, kun sitä kipeästi tarvitaan.
Kuvittele, jos kaiken tämän ajan voisi käyttää liiketoiminnan kehittämiseen! Business Intelligence -työkalujen avulla tietoja voidaan tarkastella reaaliaikaisesti eri laitteilla, kuten vaikkapa kännykällä tai tabletilla. Taloudenhallinnan työntekijät saavat keskittyä tärkeämpiin asioihin.
3. Tulojen kasvattaminen
Kuinka BI-ratkaisut voivat kasvattaa yrityksen tuloja? Esimerkiksi hinnoittelun optimoinnilla. Taloushenkilöstö etsii jatkuvasti keinoja, joilla jokaisesta myydystä tuotteesta tai palvelusta saataisiin mahdollisimman korkea tuotto yritykselle. Oikean valmistusmäärän tai oikean hinnan löytäminen valtavasta datamassasta on kuitenkin vaikeaa, etenkin uusien tuotteiden kohdalla.
BI-ratkaisut tarjoavat moniulotteista dataa yhdessä näkymässä asiakkaiden ostokäyttäytymisestä, myynnistä, myynnin kustannuksista sekä varastosaldoista. Tätä tietoa taas voidaan hyödyntää hinnoittelun ja valmistuserien optimoinnissa.
4. Kustannusten hallinta
BI-ratkaisujen avulla taloushenkilöstö voi analysoida suuria määriä kustannuksista kerättävää dataa yhdessä ja samassa näkymässä. Kustannuksia voidaan tarkastella monella eri tasolla vain muutamalla klikkauksella. Kustannuksia voidaan tarkastella esimerkiksi maantieteellisesti, liiketoiminta-alueittain, tuotteittain tai yksiköittäin. Intuitiivisen käyttöliittymän ansiosta esimerkiksi QlikView-järjestelmä mahdollistaa uusien oivallusten ja säästökohteisen löytämisen.
5. Riskien hallinta ja reagointikyvyn lisääntyminen
Perinteisesti riskienhallinta tapahtuu erillisessä järjestelmässä ja riskit on jaettu esimerkiksi organisaation tasojen, maantieteellisen alueen tai tuotantoyksiköiden mukaisesti. Riskienhallinnassa on tällaisen toimintatavan puitteissa vaikea saada kokonaiskuvaa yritystä kohtaavista uhista ja riskeistä.
Hyvällä BI-järjestelmällä riskejä on mahdollista tarkastella kokonaisuutena, koko yrityksen tasolla. Kun riskienhallinta helpottuu, myös yrityksen reagointikyky muuttuviin tilanteisiin lisääntyy. Uhkiin ja riskeihin voidaan tällöin reagoida jo ennen varsinaisten muutosten tapahtumista, ja täten pysyä kehityksessä ja kilpailussa mukana.
Lisätietoa aiheesta
Saat lisätietoa BI:n hyödyistä ja kannattavuuden arvioinnista asiantuntijoiltamme sekä Raportointioppaastamme. Lue lisää tai ota yhteyttä!
Tutustu myös seuraaviin:
- 5 tunnusmerkkiä sille, että on aika tehostaa raportointia
- BI-järjestelmän hankinta -opas
- Business Intelligence -ratkaisut taloushallinnossa