<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2394912390624130&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Mustankorkean taloushallintoon lisää tehoa analytiikalla: Qlik ja K4 vauhdittajana

15.8.2023

Mustankorkea Oy on kunnallinen jätehuoltoalan yritys, joka huolehtii jätteiden keräyksestä ja hyödyntämisestä Jyväskylän, Laukaan, Muuramen ja Toivakan alueella. Mustankorkea kehittää jatkuvasti toimintaansa ja prosessejaan parantaakseen asiakaskokemusta ja minimoidakseen ympäristövaikutuksia. Kehityksen tukena on jo pitkään hyödynnetty Qlik-teknologialla toteutettua raportointia ja analytiikkaa. 

Pengon on rakentanut Mustankorkealle helppokäyttöisen ja kattavan talouden analytiikkaratkaisun. Ratkaisussa Qlik-teknologiaa täydennetään K4 Analytics -budjetointityökalun avulla. Staattiset kirjanpitoraportit ja excel-pyöritykset ovat enää kaukainen muisto, kun käyttäjät voivat tarkastella ajantasaista dataa juuri heidän tarvitsemastaan näkökulmasta. Joustavan analyytikkopalvelun avulla raportointia ja analytiikkaa voidaan kehittää jatkuvasti. 

Qlik ja K4 Analytics: Tehokas yhdistelmä taloushallintoon

Mustankorkean talouden seurantaan räätälöity Qlik-sovellus tarjoaa selkeän, visuaalisen ja ajantasaisen kokonaiskuvan tilanteesta. K4-analytiikkatyökalu täydentää ratkaisua ja mahdollistaa kustannuspaikkakohtaisen budjetoinnin. 

Selkeä näkymä talouteen ajantasaisilla raporteilla

Ajantasainen raportointi ja visuaalinen näkymä tekee talouden seurannasta helpompaa ja nopeampaa. Täsmällisen ja monipuolisen tiedon avulla voidaan tehdä parempia päätöksiä ja reagoida muutoksiin nopeammin. 

“Qlik-sovellukseen tuodaan data taloushallinnon Netvisor-järjestelmästä, ja tietoa täydennetään iZettlestä, Vingo ERP- ja MaterialPort-vaakaseurantajärjestelmästä saatavalla datalla. Aiemmin taloushallinnon järjestelmästä tuotiin tietoa Excel-taulukoihin - se lisäsi manuaalista työtä ja aiheutti versionhallinnan vaikeuksia. Nyt kaikki data on samassa järjestelmässä, ja jokainen näkee tiedoista aina saman version.

Sovelluksessa käyttäjien on helppo tarkastella dataa eri näkökulmista, suodattaa ja rajata tietoa oman tarpeen mukaan,” kertoo Tiina Pakarinen, Mustankorkea Oy:n talous- ja hallintopäällikkö.

 

Tarkka budjetointi kustannuspaikkatasolla

Räätälöidyn BI-ratkaisun avulla Mustankorkea voi laatia budjetin, seurata sitä kustannuspaikkatasolla ja verrata suunnitelmaa toteumaan. Näin voidaan havaita poikkeamia, puuttuvia tietoja ja vertailla nykyistä tilannetta edellisiin vuosiin. 


“Qlik ja K4 Analytics -ratkaisun avulla pystymme laatimaan budjetin ja seuraamaan toteumaa hyvin tarkalla tasolla. Käytössä olevien tarkenteiden avulla voimme tutkia kustannuspaikkoja entistäkin syvällisemmin. Tämä mahdollistaa paremman talouden seurannan ja ymmärryksen talouden tilasta”.

Haluatko tietää lisää siitä, miten K4 Analytics keventää budjetointikuormaa? Lue artikkelimme.

 

Järjestelmä toimii myös taksan laskemiseen

Qlik ja K4-yhdistelmä on tehokas työkalu myös hinnoittelun tueksi. Se vähentää manuaalista työtä ja lisää tarkkuutta. Eri jätelajien käsittelymaksut ja toteutuneet kustannukset saadaan yhteen näkymään, johon voidaan myös syöttää uusi hinta.

“Jätetaksat asetetaan vuosittain, ja ne koostuvat monista eri tekijöistä sekä vaihtelevat jätetyypeittäin. Eri jätelajien käsittelymaksut ja kustannukset eroavat toisistaan, ja kaikkien kulujen on oltava laskettuna, jotta jätetaksa voidaan määrittää oikein. Ratkaisu on hyvin toimiva työkalu taksojen määrittämiseen ja aikaa vapautuu excel-taulukoiden pyörittämisestä.”


Dashboard: informatiivinen näkymä keskeisimpään liiketoimintatietoon

Talouden tietojen lisäksi Mustankorkean Qlik-ympäristössä seurataan laajalti myös muuta liiketoimintatietoa, esimerkiksi punnitustapahtumia, laskutusta, mullan ja kaasun myyntiä, jäteastioiden tyhjennyksiä, jätekeskuksen kävijämääriä sekä henkilöstöhallinnon tietoja. Nyt keskeisin tieto on koottu dashboard-näkymään, joka tarjoaa yhdellä vilkaisulla ajantasaisen kuvan yrityksen tilanteesta. 

“Kun käytössämme on ajantasaista ja monipuolista dataa, pystymme reagoimaan ajoissa muutoksiin. Ylätason näkymästä voidaan siirtyä tarkastelemaan tietoja eri tarkkuustasoilla käyttäjän tarpeiden mukaan.. Dashboard sisältää määritellyt raja-arvot, joiden mukaan mittarit ovat punaisella, keltaisella tai vihreällä. Näin ollen kokonaisuus on helppo hahmottaa.”

 

Mustankorkea esimerkkinäkymä raportointi

Esimerkkikuva raportointinäkymästä.

 

Joustava analyytikkopalvelu kehityksen tukena

Pengonin analyytikkopalvelun avulla Mustankorkea saa käyttöönsä asiantuntijan aikaa sovitun määrän kuukaudessa. Tämä joustava ratkaisu sopii erityisesti jatkuvaan kehittämiseen ja vaihteleviin tarpeisiin.

“Analyytikkopalvelun suurin etu on, että Pengonin resurssi on aina saatavilla, ratkaisu on erittäin joustava ja kehitykseen käytetty rahasumma on helppo budjetoida. Palvelun hyödyt korostuvat tilanteissa, joissa kehitystyölle on jatkuvaa tarvetta, mutta tavoitteita ei voida määritellä täsmällisesti.” 

Saumatonta yhteispeliä tiedolla johtamiseen

Pengonin Qlik ja K4 Analytics -ratkaisu on auttanut Mustankorkea Oy:tä parantamaan raportointia, budjetointia ja tiedolla johtamista. 

“Pengonin kanssa yhteistyö on on toiminut hyvin. Säännöllisten kuukausipalaverien ansiosta tieto kulkee hyvin ja kehittäminen edistyy sutjakasti. Qlik ja K4 Analytics pelaavat saumattomasti yhteen. Reaaliaikainen raportointi, räätälöity dashboard-näkymä ja analyytikkopalvelu auttavat reagoimaan nopeasti muuttuviin tilanteisiin ja tarjoavat kirkkaan näkymän yrityksen talouden tilanteeseen”, summaa Pakarinen.Sinua saattavat kiinnostaa myös nämä sisältömme:

Maija Saukko
KIRJOITTAJA:
Maija Saukko
Pengonin tietojohtamisen seniorikonsultti Maija innostuu datan syvällisestä analyysista ja siitä, kun tärkeä tieto visualisoidaan asiakkaalle merkitykselliseen muotoon. Vankka IT-alan ja projektityöskentelyn osaaminen ovat Maijan ehdottomia vahvuuksia, sillä kokemusta hänelle on ehtinyt kertyä etenkin tilastointidatan keruun ja raportoinnin ohjelmistojen parissa.

Tilaa uusimmat artikkelit sähköpostiisi

Suosituimmat blogikirjoitukset

Jäikö sinulla jotain kysyttävää?

Ota meihin yhteyttä

Jos haluat keskustella tietojohtamisen palveluista tai kaipaat tukea BI-ratkaisun käytössä, jätä meille viesti.
Palaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

045 230 1660
info(at)pengon.fi