Olemme vuosien varrella kirjoittaneet monta blogiartikkelia ja useita oppaita tavoitteena syventää suomalaisten Business Intelligence -tietoutta. Saamamme palautteen perusteella olemme onnistuneet tehtävässä hyvin, mutta välillä on hyvä palata perusteisiin. Mitä aloittelijan on hyvä tietää BI-ratkaisuista?
BI-järjestelmän keskeisimmät hyödyt
Tiivistetysti Business Intelligence -työkalujen avulla yrityksen tietojärjestelmistä – esimerkiksi toiminnanohjausjärjestelmästä – kerätään systemaattisesti oleellista tietoa, jota tutkinnan ja analysoinnin jälkeen hyödynnetään yrityksen päätöksenteon tukena. Muun muassa näillä liiketoiminnan osa-alueilla BI-järjestelmiä hyödynnetään onnistuneesti:
Business Intelligenceä voidaan hyödyntää yrityksessä hyvin kokonaisvaltaisesti – niin strategisella kuin operatiivisellakin tasolla. BI ei kuitenkaan ole ainoastaan yrityksen johdon käyttöön tarkoitettu työkalu. Mieti, kuinka paljon esimerkiksi yrityksesi myyjien työ tehostuisi pelkästään sillä, että he pystyisivät juuri ennen asiakaskäynnilleen menoa (ja sen aikana) tarkastelemaan kunkin asiakkaan tietoja reaaliaikaisesti.
Business Intelligencen avulla tärkeä tieto on siis helpommin saatavilla ja hyödynnettävissä. Lisäksi nykyaikaista BI-järjestelmää voidaan käyttää millä laitteella tahansa ja mistä tahansa. Nopeat tilannekatsaukset voi tehdä älypuhelimella tai tabletilla kosketusnäyttöä hyödyntäen. Laajemmat analysoinnit ja raportoinnit suoritetaan yleensä suurelta näytöltä näppäimistön ja hiiren avulla.
BI-järjestelmä pystyy hyödyntämään useita tietolähteitä
BI-järjestelmä hyödyntää jo olemassa olevien järjestelmien tietoa, eli hakee ja jatkojalostaa informaatiota esimerkiksi asiakkuudenhallintajärjestelmästä myynnin johtamisen tarpeisiin. Kaiken saatavilla olevan tiedon tiimoilta olennaiseen rooliin nouseekin tiedon laatu: millaista tietoa taustajärjestelmissä ja tietolähteissä sijaitsee? Esimerkiksi Qlik-ratkaisu pystyy tunnistamaan lähdejärjestelmien virheellisen datan, jolloin nämä tiedot on helppo poistaa vääristämästä tiedon analysointia ja päätöksentekoa.
Erilaisten tietolähteiden hyödyntämisessä on eroja eri BI-järjestelmien välillä. Kaikilla BI-järjestelmillä ei ole mahdollista päästä käsiksi kaikkiin tietolähteisiin tai integraatiot saattavat vähintäänkin vaatia monenlaisia palveluita ja/tai ylimääräisiä kustannuksia.
Erilaiset BI-järjestelmät ja niiden toiminnallisuudet
Perinteisten BI-järjestelmien kohdalla datan käsittelylle täytyy rakentaa erillinen tietovarasto, ja BI-järjestelmä toimii tietovarastosta saatavien tulosten esittäjänä. Tietovarastoissa talletetaan ja summataan yrityksen tietoja, suoritetaan erilaisia laskentoja ja puhdistetaan dataa. Tietovarasto siis toimii ikään kuin ylimääräisenä järjestelmänä BI-järjestelmän rinnalla ja vaatii omat ylläpitoon ja kehitykseen liittyvät toimensa. Kaikki BI-ratkaisut eivät kuitenkaan vaadi tietovarastoa.
Qlik ja Power BI ovat tällä hetkellä käytetyimpien Business Intelligence -ratkaisujen joukossa Suomessa. Ne ovat monessa suhteessa hyvin saman tyyppisiä ratkaisuja, mutta molemmissa on luonnollisestikin omat ominaispiirteensä, joihin kannattaa tutustua tarkemmin ennen oman organisaation tarpeisiin sopivimman BI-järjestelmän valintaa.
Lisätietoa Business Intelligencestä
Tämän pintaraapaisun jälkeen suosittelemme lukemaan “Business Intelligence: Usein kysytyt kysymykset (ja vastaukset)”. Opas vastaa muun muassa BI-järjestelmän käyttöönottoon liittyviin kysymyksiin. Lisäksi BI-järjestelmän hankintaa käsittelevä opas avaa BI-järjestelmän valintaan vaikuttavia tekijöitä. Materiaalit ovat maksuttomia ja vapaasti kaikkien ladattavissa!