<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2394912390624130&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">

Näin rakennat hyvän raportointinäkymän

7.3.2019

BI-projektin tavoitteena on kehittää yrityksen raportointikäytäntöjä ja tuoda yrityksen toiminnalle kriittinen data helposti käytettävään muotoon. Se, millaisia raportteja yritystoiminnan päätöksenteossa käytetään, vaikuttaa kriittisesti toiminnan tehokkuuteen. Pahimmillaan raportit tuottavat enemmän kysymyksiä kuin vastauksia. Tässä artikkelissa kerromme 5 vinkkiä, jotka auttavat rakentamaan hyödyllisiä raportointinäkymiä yrityksen käyttöön.

Blogi: Näin rakennat hyvän raportointinäkymän

5 vinkkiä BI-projektin raportointinäkymien rakentamiseen

TechTargetin George Lawton listasi artikkelissaan 10 seikkaa, jotka kannattaa ottaa huomioon big data -projektien tiedon visualisoinnissa. Samat säännöt pätevät myös ylipäätään kaikenlaiseen liiketoimintatiedon hyödyntämiseen. Tiivistimme tähän artikkelin pohjalta 5 vinkkiä, joiden avulla voit varmistaa, että raportointinäkymä on mahdollisimman hyödyllinen sen lukijalle ja tulkitsijalle:

 1. Käytä yhtenäistä ulkoasua
  Kun luot raportointinäkymää datan pohjalta, kannattaa pitäytyä yksinkertaisessa ja yhtenäisessä ulkoasussa. Se auttaa katsojaa keskittymään olennaiseen ja säilyttämään mielenkiinnon läpi raportin.

 2. Valitse esitysmuoto datan mukaan - objektiivisesti
  Tulkitse ensin esitettävää dataa ja mieti, mitä se kertoo. Valitse vasta tämän jälkeen sopiva esitysmuoto, kuten käytettävä diagrammi. Usein ihmiset toimivat tiedon esittämisessä päinvastoin: ensin valitaan diagrammi ja sen jälkeen valikoidaan siihen esitettävä tieto. Pahimmassa tapauksessa ilman käyttötarkoitusta visualisoitu tieto johtaa lukijaa ja katsojaa harhaan, eikä kuvaaja tarjoa mitään lisäarvoa. Lue lisää Tiedon visualisointi -oppaasta.

 3. Pidä lukija mielessä esitysmuodon valinnassa
  Mieti, kenelle raportointinäkymä on tarkoitettu. Esimerkiksi IT- ja talousjohto arvostavat erilaisia asioita raporteilla. Valitse esitystapa niin, että katsojan on mahdollisimman helppo tulkita dataa ja ymmärtää olennainen. Esimerkiksi erilaisten kuvaajien käytössä kannattaa miettiä, miten olennainen tieto on helpoin hahmottaa.

 4. Varmista, että dataa voidaan päivittää ja tutkia tarkemmin reaaliaikaisesti
  Dataan pitää päästä sukeltamaan syvemmälle tarvittaessa raportointinäkymän kautta. Näin näkymä pysyy selkeänä ja raportin lukija pääsee tarvittaessa tutkimaan dataa ja sen alkuperää tarkemmin saman raportin kautta.

 5. Pidä raportti riittävän yksinkertaisena
  Visualisointityökalujen monipuoliset ominaisuudet saattavat luoda houkutuksen käyttää useita ominaisuuksia yhtäaikaa. Liian monimutkaiset graafit ja täyteen ahdetut näkymät vievät kuitenkin herkästi fokuksen pois oleellisesta ja lopulta monipuolinen raportti ei kerrokaan katsojalle mitään. Keskity olennaiseen ja tuo se mahdollisimman yksinkertaisesti esille.

Onko tavoitteenasi datan tehokas käyttäminen päätöksenteon tukena liiketoiminnan kehittämisessä? Lataa maksuton oppaamme raportoinnin kehittämiseen: Kohti parempaa ja helpompaa raportointia - 6 vinkkiä raportoinnin tehostamiseen. Oppaassa kerromme mm. millainen on hyvä raportti, mitkä ovat raportoinnin yleisimmät ongelmat ja milloin olisi syytä harkita raportointijärjestelmän vaihtoa.

Lataa raportointiopas

KIRJOITTAJA:
Pengon Oy
Pengon on tiedolla johtamisen asiantuntijayritys, joka kehittää ja toteuttaa kokonaisvaltaiset Business Intelligence -ratkaisut asiakkaiden yksilöllisiin tarpeisiin eri toimialoilla. Tarjontamme ulottuu dataintegraatioista ja tietovarastoista analytiikkatyökaluihin ja datalukutaidon palveluihin.

Tilaa uusimmat artikkelit sähköpostiisi

Suosituimmat blogikirjoitukset

Jäikö sinulla jotain kysyttävää?

Ota meihin yhteyttä

Jos haluat keskustella tietojohtamisen palveluista tai kaipaat tukea BI-ratkaisun käytössä, jätä meille viesti.
Palaamme sinulle viimeistään seuraavana arkipäivänä.

045 230 1660
info(at)pengon.fi